Kliknutím lze upravit styl předlohy. Nestátní neziskové organizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účast veřejnosti ve veřejné správě Výkon ústavně zaručených práv II. 31. března 2014.
Advertisements

Území obce a jeho změny Názvy obcí, číslování budov, znak a prapor Sloučení nebo připojení obcí Dvě nebo více obcí Sousedící obce Uzavření dohody –Rozhodují.
Rozpočtové hospodaření obcí
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
Vykonavatelé majetkových práv obcí a krajů
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Obecně prospěšné společnosti Státní neziskové organizace.
Předpisy účetnictví NO
 Příspěvek ze státního rozpočtu ČR (na úhradu volební kampaně a na činnost strany)  Členské příspěvky  Dary a dědictví  Příjmy z pronájmů a prodeje.
Ustavení a vznik.
EKONOMIKA AKCIOVÁ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová
Pojem likvidace, její zahájení a ukončení
Sdružování a shromažďování občanů Přednáška SVNIT M. Horáková.
Budoucí směřování lidského života je vždy otázkou nahodilosti.. Jean Paul Sartre ČVUT v Praze Právní aspekty podnikání Mgr. František Šejnost
Rozpočty územních samosprávných celků
Právo na informace Tereza Danielisová,
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Vládní neziskové organizace
Transformace NNO dle NOZ od roku 2014 Mgr
Ekonomicko-správní fakulta Masarykovy university v Brně TRIALOG (Brněnský institut rozvoje občanské společnosti)
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Nadační subjekty, církevní právnické osoby, organizační složky a příspěvkové organizace.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Nevládní neziskové organizace pro HEN 3. přednáška, Právní formy, postup zakládání.
Nevládní neziskové organizace pro HEN 3. přednáška, Právní formy: Občanské sdružení, Obecně prospěšná společnost, Nadace Postup zakládání.
Územní samospráva Obce
Sociálně pedagogická činnost v neziskovém sektoru Zimní semestr 2013.
STÁTNÍ PODNIK.
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Ekonomika politických stran. Identifikace  Vznik dle zákona č. 424/1991 Sb. o sdružování v politických stranách a v politických hnutích  Evidence ve.
ZÁKON 83/1990 Sb. ze dne 27. března 1990 o sdružování občanů Změna: 300/1990 Sb. Změna: 513/1991 Sb. Změna: 68/1993 Sb.
Nevládní neziskové organizace pro HEN 4. Přednáška / seminář, Registrace občanského sdružení.
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
Úvod k účetnictví ÚSC.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Dopad nového občanského práva na nestátní neziskové organizace JUDr. Hynek Pečinka.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
Nestátní neziskové organizace
SH ČMS účetní závěrka 2016 Metodický pokyn č. 4/2016.
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Neziskový sektor. Neziskový sektor Cílem neziskových organizací je uspokojení řady lidských potřeb: Ochrana lidských práv Ochrana přírodního prostředí.
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Další vnitrostátní předpisy
Nevládní neziskové organizace pro HEN
ZÁKON 83/1990 Sb. ze dne 27. března 1990 o sdružování občanů
Postup při zřizování obchodní společnosti
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Místní rozpočtové jednotky
Transkript prezentace:

Kliknutím lze upravit styl předlohy. Nestátní neziskové organizace

Politické strany a politická hnutí (PSPH) Zákon č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a hnutích, ve znění pozdějších předpisů. Občané mají právo se sdružovat v PS a PH. Výkon tohoto práva slouží občanům k jejich účastí na politickém životě společnosti, zejména na vytváření zákonodárných sborů a orgánů vyšších územních samosprávných celků a orgánů místní samosprávy. Právnické osoby, podléhá registrací MV ČR. Návrh na registraci podává přípravný výbor.

Návrh na registraci K návrhu na registraci připojí: petici alespoň 1000 občanů požadujících, aby strana a hnutí vznikly, stanovy, způsob, jakým statutární orgány jednají a podepisují, zásady hospodaření, způsob stanovení členských příspěvků, způsob naložení s majetkovým zůstatkem.

Rejstřík PS a PH Veřejný seznam. Součástí je sbírka listin - stanovy, usnesení o stanovení orgánů, usnesení o změně stanov, usnesení o zrušení strany a hnutí. Do rejstříku stran a hnutí se zapisuje: název, zkratka a sídlo strany a hnutí s uvedením dne a čísla registrace, den registrace změny stanov, zánik strany a hnutí s uvedením dne právního důvodu výmazu.

Hospodaření PS a PH Strany a hnutí odpovídají za své závazky celým svým majetkem. Členové za závazky strany a hnutí ani neodpovídají ani neručí. Příjmy: příspěvek ze státního rozpočtu na úhradu volebních nákladů, příspěvek ze státního rozpočtu na činnost strany a hnutí, členské příspěvky, dary a dědictví, příjmy z pronájmu a prodeje movitého a nemovitého majetku, příjmy z pořádání tombol, kulturních, společenských, sportovních, vzdělávacích a politických akcí, půjčky a úvěry. Příspěvek na činnost – Ministerstvo financí ČR.

Hospodaření PS a PH Výdaje: provozní, platy zaměstnancům propagace strany, volební kampaň. Strany a hnutí nesmějí vlastnit majetek mimo území ČR ! Povinnost předložit každoročně do 1. dubna Poslanecké sněmovně výroční finanční zprávu.

Zrušení, zánik, pozastavení činnosti Zánik je dnem výmazu ze seznamu PS a PH. Zrušení: vlastním rozhodnutím, pokud nepředloží Poslanecké sněmovně výroční finanční zprávu ve lhůtě stanoveném zákonem, rozhodnutím soudu o jejich rozpuštění. Pozastavení činnosti – pokud činnost PS a PH je v rozporu se zákony ČR nebo se stanovami, max. jeden rok.

Nadace a nadační fondy Zákon č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech. N a NF jsou účelová sdružení majetku, zřízená a vzniklá pro dosahování obecně prospěšných cílů. Obecně prospěšným cílem je zejména rozvoj duchovních hodnot, ochrana přírodního prostředí, kulturních památek a tradic, vzdělávání. N nebo NF je právnickou osobou. Rozdíl mezi N a NF.

Nadace a nadační fondy Zřízení N a NF FO, PO, dotací majetku. Je založena sepsáním nadační listiny: písemnou smlouvou, zakládací listinou, závětí. Nadační listina obsahuje: Název a sídlo nadace nebo NF, název, sídlo a identifikační údaje osoby zřizovatele, vymezení účelu, výši majetkového vkladu, počet členů správní rady a jejich identifikace, počet členů dozorčí rady a jejich identifikace, podmínky hospodaření apod. N nebo NF vzniká dnem zápisu do rejstříku. Rejstřík je veřejným seznamem. Do 30 dnů od vzniku se vydává statut N, NF.

Orgány nadace a nadačního fondu Správní rada spravuje majetek N nebo NF, řídí činnost a rozhoduje o všech náležitostech N nebo NF. Je statutárním orgánem N nebo NF. Správní rada: vydává statut a rozhoduje o jeho změnách, schvaluje rozpočet a jeho změny, spravuje majetek, rozhoduje o činnostech, stanovuje výši odměny, rozhoduje o zvýšení či snížení nadačních jmění. Musí mít nejméně 3 členy, počet členů musí být dělitelný třemi.

Orgány nadace a nadačního fondu Dozorčí rada je kontrolním orgánem N nebo NF. Dozorčí rada musí být zřízená vždy, jestliže nadační jmění N nebo majetek NF je vyšší než 5 mil. Kč. Jinak pokud tak stanoví nadační listina nebo statut N a NF. Dozorčí rada: kontroluje plnění podmínek pro poskytování nadačních příspěvků, správnost vedení účetnictví, přezkoumává roční účetní závěrku a výroční zprávu, dohlíží na to, zda N nebo NF vyvíjí činnost v souladu s právními předpisy, nadační listinou a statutem N nebo NF, upozorňuje správní radu na zjištěné nedostatky a podává návrhy na jejich odstranění.

Použití majetku n nebo nf Majetek smí být použit pouze v souladu s účelem a podmínkami stanovenými v nadační listině nebo ve statutu. Náklady související se správou N nebo NF musí vést N nebo NF odděleně od nadačních příspěvků. N nebo NF se nesmí podílet na financování politických stran a politických hnutí. N nebo NF nesmí vlastním jménem podnikat. S výjimkou pronájmu nemovitostí, pořádání loterií, veřejných sbírek… Peněžní prostředky, které jsou součástí nadačního jmění, není možné půjčovat. Majetek N nebo NF nesmí být zástavou ani předmětem jiného zajištění závazku. Roční účetní závěrka nadace musí být ověřena auditorem. Roční účetní závěrka NF musí být ověřena auditorem za kalendářní rok, v němž úhrn celkových nákladů nebo výnosů nadační jmění převýší 3 mil. Kč nebo pokud majetek NF je vyšší než 3 mil. Kč.

Zrušení a zánik N a NF N a NF zaniká ke dni výmazu z rejstříku. Zrušení: dosažením účelu, rozhodnutím soudu o zrušení N nebo NF, rozhodnutím o úpadku, nebo zaniknutím insolvenčního návrhu. NF se také zrušuje rozhodnutím správní rady o zrušení NF pro vyčerpání majetku, a to dnem uvedeným v rozhodnutí správní rady.

Občanská sdružení Zákon č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů. Stanovy sdružení: Název sdružení, Sídlo, Cíl sdružení, Orgány a způsob jejich ustanovení, Určení orgánů a funkcionářů jednat jménem sdružení, Ustanovení o organizačních jednotkách, Zásady hospodaření. Likvidace sdružení. Navrhovaná právní úprava.