Evropská unie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne 29. 3. 2012. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ 13 Instituce EU I
Advertisements

I NSTITUCE EU II VY_32_INOVACE_ 14 Instituce EU II.
EU a Česká republika Instituce EU
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Předmět: Název materiálu: Výuková.
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Vznik ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
č. 2 – Hranice státu ČR a Evropa
Evropská unie.
4-ČR- POLOHA, ROZLOHA, SOUSEDNÍ STÁTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne.
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín EVROPSKÁ UNIE 1 1.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Materiál je v souladu s RVP ZV a ŠVP.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Evropské instituce Pavla Hormandlová. Evropské instituce Pavla Hormandlová VIII.B, 2008.
VY_32_INOVACE_15_Státy evropské unie (1) (2) (SADA ČÍSLO 6)
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
 VY_32_INOVACE_16_04  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Integrační procesy v ekonomice
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Právo v Evropě Pavel Šuranský. Jsme občany ČR a zároveň i EU Plynou nám z toho nějaké výhody? Vyplývají z toho pro nás nějaké povinnosti nebo negativní.
EVROPSKá UNIE.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Tato prezentace byla vytvořena
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Tomáš Garrigue Masaryk
Baroko, prvky baroka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Počátek novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_101.
Bitva na Bílé hoře Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Evropská Unie.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Vliv náboženství na chápání světa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Evropská unie - instituce
EVROPSKÁ UNIE.
Hospodářská politika Téma 2 Evropská integrace. Evropská integrace Historie „společné“ Evropy Instituce EU.
Instituce Evropské unie
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Orgány a instituce působící v oblasti sociální politiky a jejich kompetence. JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_16_Evropská unie,
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Evropská integrace= SCELOVÁNÍ, SJEDNOCENÍ
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola, Hradec Králové
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
EVROPSKÁ UNIE. EVROPSKÁ UNIE VLAJKA – 12 zlatých hvězd – původní počet členů - nyní symbol jednoty a harmonie.
Evropské hospodářství
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Evropská unie VY_32_Inovace_07KR-7
Transkript prezentace:

Evropská unie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

č. 9 název Evropská unie anotace Žáci shromažďují poznatky o EU. očekávaný výstup ZV – LMP Člověk a společnost – 2. stupeň D – chápat význam událostí v roce 1989 a vítězství demokracie v naší vlasti druh učebního materiálu Prezentace druh interaktivity Výklad ročník

Vlajka EU

Země v EU globus

EVROPSKÁ UNIE (EU) je politická a ekonomická unie, kterou tvoří 27 evropských států s 500 miliony obyvatel EU vznikla v roce 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii

Cíl EU Cílem EU je vytvoření společného trhu a hospodářské a měnové unie, podpora rozvoje a růstu hospodářství, zaměstnanosti, a zlepšování životní úrovně a kvality životního prostředí.

K zabezpečení těchto cílů slouží čtyři základní svobody vnitřního trhu: volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu

Instituce  Evropský parlament  Evropská rada  Rada Evropské unie  Evropská komise

Evropský parlament  vykonává - společně s Radou - legislativní a rozpočtovou funkci  skládá se ze zástupců občanů Unie  nejvyšší možný počet členů EP je 751, nepočítaje předsedu  členové EP jsou voleni na pětileté volební období  zasedání Evropského parlamentu se konají v Bruselu a ve Štrasburku

Jednací sál Evropského parlamentu

Evropská rada (anglicky: European Council) je jeden z vrcholných orgánů Evropské unie. Jejími členy jsou hlavy států nebo předsedové vlád členských zemí Evropské unie a zasedání se účastní předseda Evropské komise.

Působnost Evropské rady schází se zpravidla čtyřikrát ročně na řádném zasedání „dává Unii nezbytné podněty pro její rozvoj a vymezuje její obecné politické směry a priority“ (čl. 15 SEU) „dává Unii nezbytné podněty pro její rozvoj a vymezuje její obecné politické směry a priority“ (čl. 15 SEU) V minulosti přijímala tak zásadní politická rozhodnutí, jakým bylo např. přijetí jednotné měny eura, či východní rozšíření Evropské unie. V minulosti přijímala tak zásadní politická rozhodnutí, jakým bylo např. přijetí jednotné měny eura, či východní rozšíření Evropské unie. Evropská rada nevykonává legislativní funkce.

Členové Evropské rady Viz webová stránka A1_rada A1_rada

Rada Evropské unie  zastupuje zájmy členských států na evropské úrovni  její hlavní pravomocí je společně s Evropským parlamentem přijímání legislativy  každý půlrok předsedá Radě jiná země

Evropská komise  sleduje zájmy Evropské unie jako celku  dohlíží na dodržování zakládacích smluv EU  vypracovává návrh rozpočtu EU a provádí kontrolu jeho plnění  každá země jednoho komisaře, v současnosti je jich tedy 27 v současnosti je jich tedy 27  předseda komise je José Manuel Durão Barroso = premiér Portugalska  sídlo má v Bruselu

Předseda Evropské Předseda Evropské komise komise José Manuel Durão Barroso

Další instituce  Soudní dvůr Evropské unie - dbá nad jednotným výkladem evropského práva - dbá nad jednotným výkladem evropského práva - má sídlo v Lucemburku - má sídlo v Lucemburku  Evropská centrální banka - sídlí ve Frankfurtu nad Mohanem - sídlí ve Frankfurtu nad Mohanem - spolu s národními centrálními bankami tvoří - spolu s národními centrálními bankami tvoří Evropský systém centrálních bank Evropský systém centrálních bank - je měnovou bankou pro Eurozónu - je měnovou bankou pro Eurozónu  Evropský účetní dvůr kontroluje hospodaření Unie v Lucemburku kontroluje hospodaření Unie v Lucemburku  Hospodářský a sociální výbor a Výbor regionů - jsou poradní a konzultativní orgány Evropské unie jsou nápomocny Evropskému parlamentu, Radě a - jsou poradní a konzultativní orgány Evropské unie jsou nápomocny Evropskému parlamentu, Radě a Komisi Komisi

Sídlo Evropského účetního dvora

Vstup České republiky do EU  Žádost o vstup do Evropské unie podala vláda České republiky 17. ledna ledna  Nedílnou součástí této žádosti bylo memorandum. V něm vláda České republiky pod vedením svého předsedy Václava Klause deklarovala (mimo jiné), že „si uvědomuje prospěšnost a nezvratnost procesu evropské integrace“.

Smlouva o přistoupení Smlouva o přistoupení byla podepsána 16. dubna 2003 v Aténách za účasti prezidenta Václava Klause a premiéra Vladimíra Špidly. Smlouva byla dále podepsána národními parlamenty patnácti starých členských zemí. Smlouva vstoupila v platnost o rok později 1. května 2004.

Volný pohyb osob  Mnoho starých členských zemí stále neumožnilo volný vstup nových členských států na svůj pracovní trh - občané ČR mohli již od vstupu do EU bez omezení pracovat pouze ve Velké Británii, Irsku a Švédsku.  Od 1. května 2006 se otevřela možnost práce v zemích jako je Řecko, Portugalsko, Finsko a Španělsko.  Zejména Německo, Rakousko stále svůj pracovní trh neotevřely. Francie tak učinila až v létě  Česká republika se stala 22. prosince 2007 také součástí Schengenského prostoru, který odstraňuje kontroly na hranicích s ostatními zeměmi EU.

Společná měna Přijetí eura se očekává nejdříve v roce v roce Tím se usnadní platební styk a cestování zeměmi Evropské měnové unie.

Symbol Euro

Zdroje MÜLLER, Oldřich. Dějepis pro 2. stupeň základní školy praktické. 4. díl. 1. vydání. Praha : Parta, ISBN s Encyklopedie historie lidstva. 1. české vydání. Praha : Ottovo nakladatelství, ISBN s. 434,

Zdroje obrázků Všechny uveřejněné odkazy [cit ] dostupné pod licencí Creative Commons – Vlajka EU Země v EU globus Jednací sál EP inside.JPG inside.JPG José Manuel Barroso EF_2.jpg EF_2.jpg Sídlo evropského účetního dvora Symbol Euro