VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NATURA 2000 ochrana ptačích oblastí na Moravě
Advertisements

Život v zimní přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.26
Voda ve všech skupenstvích
Význam malých vodních ploch pro krajinu
Horniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.08
Znečištění moří, nadměrný rybolov
Den Země – svátek planety
Přírodní rezervace na území Ostravy
Ptáci v okolí lidských sídel
Živočichové lesů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.24
Organizace ochrany přírody v ČR
Sladkovodní ryby ČR Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.36
Deštné pralesy – pozdě na záchranu?
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Potravní vazby rostlin a živočichů
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Kyselý déšť.
Životní podmínky organizmů
LESY MÍRNÉHO PÁSU – VÝZNAM ZELENĚ PRO ČLOVĚKA
Projekt introdukce orlů skalních v Beskyd e ch Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód:
Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd
Kvalita ovzduší a pitné vody Ostravska Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
Ochrana biosféry – světové přírodní parky a rezervace
ČLOVĚK – PASTEVEC A ROLNÍK Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z.
LIDSKÁ POPULACE – RŮST, NATALITA, MORTALITA
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
Plevele polí a luk Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.18
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Význam hub a mechů v ekosystému
Výživa rostlin - fotosyntéza
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ Matěj Martinák IX.A.
Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011.
Jehličnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.22
Domácí zvířata – druhy, chov
Třídění rostlin - stonek
Významné oxidy 1 Chemie VY_32_INOVACE_227, 12. sada, CH ANOTACE
ŽIJÍ S NÁMI VE MĚSTĚ - ROSTLINY A ZVÍŘATA
Slunce Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.11
Ohrožování základních složek biosféry
Měření teploty a času Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.10
Oběh vody v přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.05
DOMÁCÍ EKOLOGIE – ODPADY A KONZUMNÍ SPOLEČNOST
Složky krajiny a životní prostředí
Kulturní rostliny – zelenina, ovoce, krmivo
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.04 Vzdělávací oblast: Přírodověda – přírodní rovnováha, vztah mezi predátorem a kořistí Autor: Mgr. Aleš Hruzík.
Stavba těla hub, rozmnožování
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
BIOSFÉRA – TYPY EKOSYSTÉMŮ
Listnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.23
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Člověk a rostlina – genetické manipulace Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
CHOV ŽIVOČICHŮ V BYTĚ Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.17.
Květy a plody rostlin Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.20
Jedovaté rostliny kolem nás
Registrační číslo projektu:
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
VLIV PRŮMYSLU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Transkript prezentace:

VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.02 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda - neživé složky prostředí, ničení ekosystémů člověkem Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok 2011-2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: sedmý ročník základní školy

Životní prostředí Definice: systém složený z přírodních a umělých složek, který vytváří podmínky pro život organizmů, zejména člověka Víte jaká věda se zabývá studiem životního prostředí?

Životní prostředí Definice: systém složený z přírodních a umělých složek který vytváří podmínky pro život organizmů, zejména člověka Víte jaká věda se zabývá studiem životního prostředí? Ekologie

Složky životního prostředí Neživé: - půda - voda - vzduch - litosféra - záření Živé: - organizmy (mikroorganizmy, houby, rostliny, živočichové)

Životní prostředí a člověk Člověk v minulosti životní prostředí přetvářel při zakládání polí a plantáží, mýcení porostů a vypalování zeleně, zakládání rybníků a stavbě přehrad, mostů, měst a silnic, vesnic a přístavů, farem a chrámů Značný vliv měla průmyslová revoluce – člověk začal ve velkém využívat přírodní zdroje, znečišťovat okolí , osídlil nové nedotčené oblastí. Rozvoj turistiky a lodní ,letecké, železniční dopravy, časté války, obchod s přírodninami a agresivní rybolovné techniky dál ničí přírodní ráz planety

Životní prostředí a člověk Zásahy člověka do životního prostředí často přináší mnoho problémů vyhynutí živočišných a rostlinných druhů zdravotní problémy obyvatel, zejména dýchací problémy(astma) a alergie Zpráva expertů z celého světa uvedla, že: v posledních 50 letech se ekosystémy na Zemi změnily více než kdykoli dějinách lidstva a zvýšení životní úrovně lidí proběhlo za cenu poškození 60% globálních ekosystémů Deštné pralesy jsou káceny a nahrazovány plantážemi, do oceánů teče odpad z lidských měst, továren [1 - zdroj. 2011-15-07]. <http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDivotn%C3%AD_prost%C5%99ed%C3%AD>

Negativní dopady na atmosféru Pro uvolňování škodlivin do ovzduší používáme jedno slovo začínající na E. Které to je? Doplňte: Spalování fosilních paliv, kdy se do ovzduší uvolňuje síra způsobuje ? srážky ? efekt způsobuje ? oteplování

Negativní dopady na atmosféru Pro uvolňování škodlivin do ovzduší používáme jedno slovo začínající na E. Které to je? Emise Doplňte: Spalování fosilních paliv, kdy se do ovzduší uvolňuje síra způsobuje kyselé srážky Skleníkový efekt způsobuje globální oteplování

Negativní dopady na atmosféru Škodliviny v ovzduší dělíme podle vzniku na: primární – EMISE - jsou do ovzduší uvolňovány přímo sekundární – IMISE -vznikají chemickými reakcemi v ovzduší Stoupající množství oxidu uhličitého v nejvyšších vrstvách atmosféry je pro život člověka na zemi velkým nebezpečím. Dochází k oteplování planety, které může mít pro životní prostředí negativní následky [cit. 2011-15-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Schema_sklenikovy_efekt.gif >

Chemizace prostředí Člověk vyrábí - užívá stále více chemických látek, které však negativně působí na životní prostředí. Chemizace se projevuje ve všech složkách přírody a života člověka. Jedná se o plasty, umělá barviva (ty se hojně používají také v potravinách), čistící prostředky, hnojiva…. Uměle vytvořené chemické látky se často dostávají do potravního řetězce, půdy či vody, těl živých organizmů Chemické sloučeniny vyráběné člověkem příroda nedokáže účinně rozložit (houby,bakterie,prvoci,sinice)

Kde je zdravější žít? [cit. 2011-15-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tepelska_nahorni.JPG > [cit. 2011-15-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Elna_Detmarovice.jpg >