TEPELNÉ MOTORY 3 Reaktivní motory.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
01 Tepelnémotory.
Advertisements

Tepelné motory Jan Nguyen 2.D Telskol.
Klimatizační zařízení
Rozvodná elektrická síť
Palivová soustava vznětových motorů
Spalovací motory zážehové
Tepelné stroje a motory Sadi Carnot (1796 – 1832)
TEPELNÉ MOTORY.
ZPRACOVÁNÍ ROPY A JEJÍ PRODUKTY
Tato prezentace byla vytvořena
18. Vnitřní tvoření směsi – vysokotlaká vstřikovací zařízení
Vznětové motory Vznětový motor je v principu konstruován stejně jako zážehový motor. Palivo je do spalovacího prostoru dopravováno odděleně.
Co je to motor? Zařízení zpravidla přeměňující energii z chemické reakce (zpravidla hoření) na energii pohybovou. Motor je obvykle součástí a pohonem.
Digitální učební materiál
Spalovací motory vznětové
Spalovací motory.
Grantový projekt multimediální výuky
Tepelné motory.
Vznětový motor Zbyněk Plch, Tercie, 2008.
Tepelné stroje -motory
Jan Kepert, Adela Mišicáková, Anna Pavlovová, Monika Štaubertová
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Pístové spalovací motory
Digitální učební materiál
Proudový motor Izakovičová Pavla Mančíková Lucie Pálková Tereza
Michal Lukášek Michal Lukášek 8.A Michal Lukášek.
Tato prezentace byla vytvořena
Fyzika 8.ročník ZŠ Spalovací motory Creation IP&RK.
Spalovací motory s pístem
Tepelné motory.
Uhlí Výroba paliv a energie.
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Spalovací Turbína.
Raketový motor Simona Coubalová C2B.
Připravili Ondřej Horský a Vojtěch Barták
Rozdělení motorů Parní motry
Mgr. Lenka Hanáková 2.ročník Gymnázium Otrokovice
Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov, Školní 164.
Spalovací Motory Benzínové
Vynalezl ho německý vynálezce Rudolf Diesel Patří do skupiny vznětových motorů Palivo je do motoru dopravováno odděleně od vzduchu Do spalovacího prostoru.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Charakteristika pístového spalovacího motoru. Žák se seznámí s čtyřdobým.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co mají tyto věci společného?
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:F8 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Vytápění Kotle pro zplynování dřeva. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Ročník: 2. ročník strojírenských učebních oborů Typ šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací obor: Strojnictví Téma: Spalovací.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada21 AnotaceCharakteristika,
FYZIKA 3 VZNĚTOVÝ MOTOR ZŠ HejniceZ. Hyxa. Vznětové (Dieselovy) motory Palivo – motorová nafta Vznětový motor se vyrábí pouze ve čtyřdobé verzi, místo.
Palivová soustava vznětového motoru Tato soustava je jedna z nejdůležitějších pro funkčnost motoru. Palivem pro vznětový motor je nafta. Skládá se ze.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada21 AnotaceZákladní.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 4. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Stroje a zařízení pro výrobu a přenos energií 2.Přednáška BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍIng. Svatava Henková, CSc.
Vytápění Plynové kotle
ESZS Přednáška č.12.
Historie Spalovacích motorů
Pístové spalovací motory
TEPELNÉ MOTORY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_32.
Druhy topidel VY_32_INOVACE_18_354
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov, Školní 164
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Fyzika 8.ročník ZŠ Spalovací motory Creation IP&RK.
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Tepelné motory Motory s vnějším spalováním parní stroj parní turbína
Tepelné motory - proudové a raketové motory
Rozdělení Podle způsobu zapálení pohonné směsi  Zážehové motory  Vznětové motory Podle počtu pracovních dob  Dvoudobé motory  Čtyřdobé motory.
Třída 3.B 22. hodina.
Člověk a technika – TEPELNÉ STROJE
plováková komora přívod paliva plovák ventil hlavní tryska
E1 Přednáška č.7.
Transkript prezentace:

TEPELNÉ MOTORY 3 Reaktivní motory

Proudové motory Palivo – kerosin – petrolej – naftě podobná látka s vysokou výhřevností Vzduch – okysličovadlo - je nasáván kompresorem do spalovací komory, kde je po vstříknutí paliva směs zapálena, spaliny odcházejí přes turbinu, která zpětně hřídelí roztáčí kompresor (start roztáčí vnější motor) Horké plyny rychle vyletující na jednu stranu způsobují rozpohybování stroje na stranu druhou

Schéma činnosti proudového motoru s radiálním kompresorem. hřídel turbina výstupní prostor spal. komora

Schéma činnosti proudového motoru s axiálním kompresorem. hřídel turbina spal. komora výstupní prostor

Proudový motor Junkers Jumo 004 poháněl slavný německý bitevník Me 262 - Schwalbe, po 2. světové válce byl rovněž vyráběn v Československu - axiální proudový motor

Dvouproudové motory Princip funkce je shodný s proudovými motory navíc obsahují dmychadlo Část plynů z dmychadla proudí přímo do motoru, zbytek do obtokového kanálu, ve výstupní trysce se oba proudy smísí a tím je zvyšován tah a účinnost spalování Skrz dvouproudový motor také proudí více vzduchu – stejný objem při nižší průtokové rychlosti – nižší hlučnost a spotřeba Pohání téměř všechna proudová dopravní letadla i vojenské letouny. Dvouproudové motory vojenských letounů bývají vybaveny přídavným spalování (forsáž).

Dvouproudový motor s malým obtokem turbina výstupní prostor spal. komora vysokotlaký kompresor nízkotlaký kompresor dmychadlo hřídel vysokotlaká turbína výstupní tryska spalovací komora nízkotlaká turbína

Přídavné spalování vytváří markantní nárust tahu, jeho projevem jsou také dlouhé plameny, šlehající z trysek motoru. V plamenech můžeme vidět tzv. shock diamonds, neboli prstence, tvořené rázovými vlnami ve výtokových plynech.

Obrázky dvouproudových motorů

Raketové motory Nepotřebují atmosferický kyslík S tuhým palivem – spalovací komora je naplněna palivem nebo směsí paliva a okysličovadla, které postupně odhořívá S kapalným palivem – mají dvě oddělené nádrže s kerosinem a kapalným O2, k míšení dochází až ve expanzní trysce

Motory s tekutým palivem

Motory s tuhým palivem -jsou to například boční stupně raketoplánu