Portugalsko Marta Kubánková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropa Podnebí a vodstvo.
Advertisements

Karlovarská vrchovina okres Karlovy Vary
PŘÍRODNÍ OBLASTI EVROPY
AFRIKA Geografická poloha.
Finská republika je severská země v severovýchodní Evropě
Španělsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
PORTUGALSKO Karolína Mezlová. Odkazy Informace o zemi galerie kuchyň významná města-kultura akce a výlety.
AMERIKA.
Island (Islandská republika)
VENEZUELA.
Vypracoval Martin Vincens Gymnázium Havlíčkův Brod
Východní Evropa – Ukrajina
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
USA United States of America
USA United States of America
Švýcarsko Krátká Josefína 8.A
Evropa Poloha a rozloha.
Zlínský kraj Přírodní poměry
Portugalsko Info a obrázky.
Oblast: Západní Evropa Andorra
Evropa – poloha, povrch 5. ročník
Portugalsko Pod tímto pojmem si většina návštěvníků představí prosluněné Algarve, za rekreačními středisky se však skrývá nepoznaná země nepřeberných možností.
PORTUGALSKO.
Francie Petra Kovaříková 8.A
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Ukrajina.
Afrika Jižní Afrika I. Jan Dušek.
ASIE PŘÍRODNÍ PODMÍNKY.
AMERIKA poloha, rozloha, členění
Nový Zéland.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Olomoucký kraj přírodní poměry
Peru a Ekvádor.
Španělsko.
Geografické údaje Řecka
RUMUNSKO.
Přírodní podmínky Evropy
- poloha - rozloha - reliéf
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
Peter Gabaĺ – 5.A.
Mexiko Obr. 1 – Mapa Mexika
Německo.
Francie Miroslav Chmelka.
Itálie Portugalsko Jižní Evropa Španélsko Recko.
POLSKO I. Martin VRZALA.
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
Dominikánská republika
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Indie Tadž Mahál hinduismus.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_001_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Spojeným států americkým Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Afrika je třetí největší kontinent. Má rozlohu km², což představuje 20,3 % celkového povrchu souše na Zemi. Afrika má více než 960 miliónů.
Venezuela Venezuela je federální republika sousedí s:Kolumbií, Brazílií, Guyanou.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Španělské království Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Libanon
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Zeměpis EVROPA – povrch, vodstvo, podnebí
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Ukrajina Bělorusko Moldavsko
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
8. SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
VY_32_INOVACE_19_22_Podnebí evropy
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
Obecná charakteristika kontinentu
Melanésie
Transkript prezentace:

Portugalsko Marta Kubánková

Úvod Kde můžeme portugalsko najít… Informace Podnebí Povrch Vodstvo Zájmy Zájmy II. Zajímavosti Památky

zpět Poloha Portugalsko leží v jihozápadní Evropě na pyrenejském poloostrově spolu s Španělskem

Základní informace Časový rozdíl: -1hodina zpět Základní informace Oficiální název země: Portugalská republika Rozloha: 92270 km² Počet obyvatel: 10 800 000mil. (přibližně) Hlavní město: Lisabon Měna: Euro Státní znak: Prezident: Cavaco Silva Úřední jazyk: portugalština Časový rozdíl: -1hodina

zpět Podnebí V Portugalsku převládá subtropické, středomořské podnebí. Je však proměnlivé v závislosti na nadmořské výšce a vzdálenosti od moře. Vedra a sucha panují pouze v nížinách. Na severu často a vydatně prší (srážky až 2 500 mm). Průměrná roční teplota v oblastech na sever je kolem 10°C – 16°C.

zpět Povrch Území Portugalska se rozkládá při západním okraji horského systému Pyrenejského poloostrova, proto jsou nadmořské výšky relativně nižší. Pohraničí je tvořeno především horami, horstva se vyskytují i ve vnitrozemí, ovšem na západě a na jihu přecházejí v rozsáhlou pobřežní nížinu, která je zemědělsky intenzivně využívána. Nejvyšší hora: Torre 1 991 m - na kontinentu

zpět Vodstvo Portugalskem protékají 3 velké řeky, pramenící ve Španělsku a vlévající se do Atlantského oceánu. Největší řekou je Tejo, které se vlévá do oceánu u Lisabonu. Druhou největší řekou je Douro, ústící u Porta; další velkou řekou je Guadiana, která tvoří část východní hranice země. Řeka Minho je další hraniční řekou, tentokráte na severu. Největší řekou, která v Portugalsku i pramení, je řeka Zêzere, další portugalské řeky jsou Vouga, Mondego, Sado.

zpět Zájmy Býčí zápasy- Býčí zápasy se pravidelně konají od jara do podzimu na výročních trzích v mnoha městech. Nejdříve přichází do „corridy“ nebo „tourady“ skupina pěších toreadorů – pedes de brega, kteří mají za úkol rozdráždit býka pláštěmi a tak jej přichystat pro cavaleira. Toreador neboli „cavaleiro“ má na sobě oděv z 18. století – atlasový šlechtický kabát. Musí zabodnout býkovi do šíje několik kopí – farpas. Hodnotí se jeho styl i odvaha. Většina cavaleiro si k zápasu vybírá lusitánské koně, kteří jsou proslulí odvahou a silou. Jejich rychlost a pohyblivost jsou velmi důležité. V Portugalsku však platí, že býk se v aréně nikdy nezabíjí. Zápas ukončí pega – osm dobrovolníků forcados, kteří se snaží býka zastavit holýma rukama. Nakonec je býk vyhnán z arény.

zpět Zájmy II. Jezdecké umění- V tomto oboru se nejvíce proslavil markýz de Marialva. Věnoval se nejpokročilejší a nejobtížnější technice výcviku koní, i takové, kdy se kůň sám zvedá ze země jako tanečník baletu. Jezdci jsou oděni v oblecích z 18. století, koně mají v hřívě zapletené stuhy a zdobení ohonu se řídí zdobným francouzským stylem.

zpět Zajímavosti Ribeiro Frio: Horská vesnička, kde se nachází přírodní park se pstruží farmou. Cabo Girao: druhý nejvyšší útes na světě (580 metrů) Santana: vesnička proslavená zvláštní architekturou - domy jsou postaveny do trojúhelníku.

Památky