Národní archiv PhDr. Tomáš Kalina, Ing. Miroslav Kunt

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupné dokumenty veřejné správy Moderní dokument s moderními vlastnostmi pro moderní veřejnou správu.
Advertisements

Spisová služba – páteřní systém eGovernmentu v úřadu
Internet ve službách archivu a archivace webu
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Spisová služba Ivana Šmídová
Přístupnost jako komplexní problematika eGovernmentu Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.
Spisová služba a její vazba na datové schránky
Přehled fondů a sbírek archivů ČR na Internetu
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Registrace agend orgánů veřejné moci
Internetový průvodce po fondech
Přístupné dokumenty veřejné správy Moderní dokument s moderními vlastnostmi pro moderní veřejnou správu
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE NÁLEŽITOSTI ICT PLÁNU ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Řešení problematiky standardizace archivních pomůcek v digitální podobě v českém archivnictví Michal Wanner odbor archivní správy a spisové služby MV.
Skartační řízení elektronicky
Implementace elektronické důvěryhodné spisovny
Střednědobé uložení digitálních dokumentů a jejich autenticita (Miroslav Čejka, GORDIC spol. s r.o.)
EVIDENCE OBYVATEL. Archivnictví  Archivnictví je upraveno zákonem č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě. Archivnictví je řízeno vnitřní státní.
Paměťová média.
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodné ukládání elektronických dokumentů (legislativní pohled) David Zimandl, ICZ a.s Brno.
Vaše jistota na trhu IT Archivace elektronického spisu Karel Škrle, ICZ a.s. 27/03/2008, Praha.
Národní digitální archiv
Pracoviště Národního archivu pro dlouhodobé uchovávání elektronických dokumentů. Elektronické dokumenty v novém archivním zákonu. PhDr. Tomáš Kalina, Ing.
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
Národní digitální archiv Představení projektu Jiří Bernas, Miroslav Kunt, Národní archiv.
Sněmovní tisk 1046 Legislativní komise RVŠ. Sněmovní tisk 1046 Sněmovní tisk 746/3 Obsah: –řešení ubytovacích stipendií pro studenty soukromých vysokých.
ISSS Pavel Kopecký, Zlínský kraj Václav Mařík, Marbes consulting s.r.o.
Působnost Ministerstva vnitra a jeho role systému povolování obchodu s vojenským materiálem Mgr. Milena Bačkovská Odbor bezpečnostní politiky.
Archivnictví a spisová služba
Informace a Informatika. Terminologie Informatika – anglicky information science Zabývá se zpracováním informací nejen na počítačích. Informatika (počítačová.
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
Pracoviště pro dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě (digitální archiv)‏
Referát č.8 Daniela Venusová.
Vydávání výstupů z informačních systémů veřejné správy
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Archiválie a archivní pomůcky na portálu Badatelna.cz
Systém DESA DŮVĚRYHODNÁ ELEKTRONICKÁ SPISOVNA A ARCHIV
Správní a dopravně správní evidence - IISSDE RNDr. Jiří Malátek Zástupce ředitele OIVS MV
Datovýsklad Datový sklad V budoucích službách státního archivu.
Nové standardy v českém archivnictví
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Elektronické úřadování v archivní legislativě a spisových normách ústředních úřadů. Národní archiv Archivní Praha 4
OPERAČNÍ SYSTÉM.
PhDr. Libor Blažek. Digitalizace v archivech obecně Využitelnost ochrana fyzického stavu nejohroženějších archiválií, možnost lepšího zpřístupnění nejvyužívanějších.
Zahájení úvodní slova představení projektu etapy projektu představení projektového týmu Národní digitální archiv.
Spisová služba – základní pojmy
MěÚ Tišnov nám. Míru 346, Tišnov Sál Městského kulturního střediska, Tišnov Setkání starostů obcí Datové úložiště Kamil Augustýn Bc. Jiří Dospíšil.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
Práce s datovými úložiště Jan Málek. Cíl studia Získat přehled o základních životních fázích dokumentu, povinnostech původce při jeho uchování a typech.
Vypracoval / Roman Málek
Co chceme od technologie pro dlouhodobou archivaci?
Petr Fodor.
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
ERMS - eSSL.
PVS - Elektronická podání a Úřední desky
Software počítače 2 - opakování
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Správa archiválií a využívání dokumentů u původců. Archivy a další tzv
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Archivní správa sídlo: Ministerstvo vnitra, Milady Horákové 133, Praha 6 1. Oddělení řízení, metodiky a kontroly archivů a spisové služby 2. Oddělení řízení,
Elektronické skartační řízení z pohledu menších původců
Odbor archivní správy a spisové služby MV
Obecná část rozpočtového práva III
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Obecná část rozpočtového práva III
Transkript prezentace:

Národní archiv PhDr. Tomáš Kalina, Ing. Miroslav Kunt E-mail: sua8@mvcr.cz

Národní archiv Zákon č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě Je správním úřadem na úseku archivnictví a spisové služby Dle § 46 odst. 1 písm. h) „plní úkoly ústředního vědeckovýzkumného pracoviště na úseku (…) uchovávání a zpřístupňování nových forem nosičů informací včetně dokumentů v digitální podobě;“

Národní archiv Spravuje archiválie od 10. století do současnosti Rozsah přes 110 tisíc běžných metrů (polic délky 1 metr) Bez jeho souhlasu nesmí příslušné orgány veřejné správy (zejména většina ministerstev a ústředních správních úřadů) vyřadit ke zničení žádné dokumenty včetně elektronických Zpřístupňuje archiválie pro vědecké, právní a správní, hospodářské a kulturní účely

Národní archiv Některé organizace podléhající dohledu Národního archivu v oblasti archivnictví a spisové služby a ukládající v něm archiválie Úřad vlády Ministerstvo průmyslu a obchodu Ministerstvo dopravy Český telekomunikační úřad Ministerstvo informatiky Nejvyšší kontrolní úřad Ústavní soud ....

Elektronické dokumenty (ED) Elektronickým dokumentem rozumíme soubory digitálních záznamů, které zprostředkují informace. Tyto informace mohou být jak alfanumerické (textové), obrazové nebo zvukové a vytvářejí se, využívají i ukládají prostřednictvím výpočetní techniky. Pro účely trvalého ukládání elektronických dokumentů mezi ně nezahrnujeme počítačové programy. Vlastnosti elektronických dokumentů Není je možné bez zvláštního zařízení využívat (číst) Neplatí předpoklad, že dokument = nosič, tj. médium k přenosu informací v prostoru a čase. Je to způsobeno možností bezeztrátového přenosu informace z jednoho média na druhé. Neexistuje tedy pojem „originál“ a „kopie“.

Definování problémů Nelze uchovávat výpočetní techniku (HW) - stárnutí elektronických součástek není možné zastavit, mikroprocesorovou techniku nelze „postavit nově“. => Muzeum výpočetní techniky udržované za účelem uchování dat je nesmyslem Média, na nichž jsou elektronické záznamy uchovávány lze zařadit k HW, problémy s jejich čtením v nových zařízeních se musí řešit migrací na média morálně novější. Na HW je přímo závislý operační systém počítače a na něm zase aplikační programy zpracovávající data => Nejsložitější problém

Principy elektronické archivace Emulace. Vývoj emulátorů starších systémů (HW/SW konfigurací) na systémech nových generací tak, aby byl starý SW spustitelný. Předpokládá archivaci původního software. I při tomto řešení je potřeba migrovat elektronická data na nová používaná média. Migrace. Periodický přenos digitální informace z jedné HW/SW konfigurace na jinou (především na novou generaci výpočetní techniky). Průvodním jevem migrace je zajištění uchování a využívání elektronických dokumentů bez původního SW Upřednostňována migrace - perspektivy emulace nejisté (nelze předvídat vývoj principů výpočetní techniky)

Perspektivní řešení: Pořizování dat v SW nezávislém formátu nebo migrace na něj. Co je SW nezávislý formát? Zjednodušeně: co je veřejně popsané a lze předpokládat budoucí snadné „dešifrování“. Příklady: TXT, XML, JPEG, TIFF, HTML... A SW závislý formát? Nelze ho snadno „dešifrovat“, je patentově chráněn (není veřejně popsán), jeho strukturu zná pouze výrobce SW Příklady: DOC, XLS, MDB, PDF, formáty databázových strojů (Oracle, Informix, MS SQL)...

Ukázky převzatých elektronických dokumentů:

XML - nezávislý formát nejen pro databáze:

Snažit se zachránit elektronické dokumenty - potenciální archiválie Zatímní řešení: Snažit se zachránit elektronické dokumenty - potenciální archiválie Problémy: - jsou většinou mimo spisovou službu - obhospodařují je útvary informatiky, jen omezený okruh osob je schopen je popsat - běžný archivář není schopen problematiku ED řešit - nesmyslné je použití skartačních lhůt na ED (viz migrace na novější média, která je bezeztrátová) - chybí řešení v rámci českého archivnictví (metodika)