Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Kartel jako trestný čin v České republice Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 12. listopadu 2008,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Advertisements

Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
o PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBĚ
Aktuálne trendy v súťažnom práve Novinky v súťažnom práve – ČR
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Ekonomická závislost Stálo 10 let čekání.
10. Právní odpovědnost a její druhy
Trestní právo I. (hmotné) – 4. seminář Pojem trestného činu
Řešení protisoutěžních opatření ze strany orgánů veřejné moci Mgr
Co nového v oblasti kartelů od sv. Martina 2009 Igor Pospíšil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Rozhodování českých soudů.
Úvod do předmětu Ius est ars boni et aequi. Právo je umění uplatňovat to, co je dobré a spravedlivé.. FEL ČVUT v Praze PRÁVO PRO PODNIKATELE II Mgr. František.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Řešení protisouztěžních opatření orgánů.
Odklony v trestním řízení, přípravné řízení a mediace
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Novela OHS zákonem č. 155/2009 Sb.
Změny v síti. Transparentnost? Kartel zdravotních pojišťoven? Konference ČLK JUDr. Jan Mach ředitel právní kanceláře ČLK.
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Soukromé prosazování soutěžního práva v České republice Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 12.
doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D.
Zrušení a zánik obchodní společnosti Zrušení obchodní společnosti je právní skutečnost způsobující, že společnost již nadále nevykonává činnost, kterou.
1 RPM Česká praxe Robert Neruda místopředseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Poslední trendy a vývoj soutěžního práva Brno, 12. listopadu 2008.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Ještě jedna novela OHS Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 11. listopadu 2008, Brno.
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Judikatorní mezníky uplynulého roku Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 11. listopadu 2008, Brno.
Úlevy pro plátce pojistného na sociální zabezpečení ke zmírnění dopadů hospodářské krize Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí.
1 Poslední trendy a vývoj soutěžního práva Brno, 12. listopadu 2008 Úloha ekonomické analýzy při stanovení výše náhrady škody Daniel Donath* Generální.
Hospodářská soutěž a její vliv na konkurenceschopnost evropského/českého průmyslu.
TRESTNÍ PRÁVO I Milana Reichlová.
Sankce a ochranná opatření v přestupkovém právu
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
Správní řízení v oblasti veřejné podpory
1 Co nového v hospodářské soutěži? Více ekonomický přístup Milan Brouček hlavní ekonom Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže SVATOMARTINSKÁ KONFERENCE.
Právní odpovědnost.
Obecně Lucia Madleňáková
2. Přednáška Lucia Madleňáková
Subjekty trestního řízení
Vývojová stadia trestného činu
Kriminalizace kartelů Mgr. Luděk Vrána, advokát Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Brno,
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Hospodářská soutěž v EU III. Aplikace v oblasti antitrustu Michal Petr.
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2010 Úřad a Vy Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Trestněprávní konsekvence procesu zadávání veřejných zakázek 13. 5
Soutěžní právo Náhrada škody, trestněprávní důsledky
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Hospodářská soutěž v EU III. Aplikace v oblasti antitrustu Michal Petr.
Obecně Mgr. Lucia Rentková
Zplnomocňování - návrh dokumentů
Soutěžní právo Náhrada škody, trestněprávní důsledky
Trestní právo procesní a trestní řízení Přednáška
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Evidence přestupků Mgr. Radka Paulová ředitelka Rejstřík trestů Soudní Praha 4 Ing. Jan Ladin ředitel Odbor informatiky Ministerstvo spravedlnosti.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Kamerové systémy metodika Plzeňský kraj 7. března 2013 ÚOOÚ.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Odpovědnost za disciplinární správní delikty. Pojem disciplinárního správního deliktu disciplinární (kázeňský delikt)=porušení disciplíny kázně disciplinární.
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ §§ 293 – 308 TZ.
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Správní delikt 2. Přednáška ke Správnímu právu trestnímu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
Soutěžní právo Náhrada škody, trestněprávní důsledky Katedra práva
Vnější systémová charakteristika finančního práva
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Trestní odpovědnost firem 1.
soudci, advokáti, notáři, exekutoři, státní zastupitelství, Policie ČR
Transparentnost a nastavení procesů zadávání veřejných zakázek s ohledem na ochranu zadavatele Vlastimil Fidler Ministerstvo pro místní rozvoj.
Transkript prezentace:

Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Kartel jako trestný čin v České republice Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 12. listopadu 2008, Brno

Je soutěžní delikt trestným činem? § 127 TrZák kdo v úmyslu opatřit sobě nebo jinému ve značném rozsahu neoprávněné výhody, poruší závažným způsobem pravidla hospodářského styku stanovená obecně závazným právním předpisem, … § 128a – 128c TrZák Pletichy při veřejné soutěži nulové zkušenosti

Měl by být soutěžní delikt trestným činem? Co odradí od porušování soutěžního práva? Vysoké riziko odhalení? Vysoká pokuta? Odpovědnost za škodu? Individuální odpovědnost za škodu? Trestní odpovědnost?

Nový TrZák § 246 odst. 2 kdo v rozporu s jinými právními předpisy na ochranu hospodářské soutěže se svým konkurentem uzavře dohodu o určení ceny, dohodu o rozdělení trhu nebo jinou dohodu narušující hospodářskou soutěž § 255 Pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži

ad Nový TrZák Opravdu stačí jen kartely? Na koho zákon dopadá? Opravdu statutár uzavírá dohodu „se svým konkurentem“? A co leniency? Vejdeme se pod „oportunitu“ (§ 172 TrŘ)? Je nezbytné doplnit „Účinnou lítost“? … nebo doplnit OHS?

ad Oportunita Státní zástupce může zastavit trestní stíhání … b)bylo-li o skutku obviněného již rozhodnuto jiným orgánem … a toto rozhodnutí lze považovat za postačující c)jestliže vzhledem k významu chráněného zájmu, který byl činem dotčen, způsobu provedení činu a jeho následku, nebo okolnostem, za nichž byl čin spáchán, a vzhledem k chování obviněného po spáchání činu je zřejmé, že účelu trestního řízení bylo dosaženo

Děkuji Vám za pozornost