Jaderné reakce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Princip a popis jaderných reaktoru
Jaderný reaktor a jaderná elektrárna
Jaderný reaktor Aktivní zóna – část reaktoru, kde probíhá řetězová reakce. Jako palivo slouží tyče s uranovými tabletami Moderátor – slouží jako tzv. zpomalovač.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název projektu: Škola a sport
Vlastnosti atomových jader
Jaderná energie.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
Radioaktivita Obecný úvod.
Jaderné elektrárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Jaderný reaktor Jedná se o tlakovou nádobu ve které probíhá řízená štěpná reakce. Nejběžnější je tlakovodní reaktor označovaný PWR. Palivem je UO2 obohacený.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_10 Tematická.
Jaderná energie Jaderné reakce.
Radioaktivita.
Jaderná energie.
Štěpení atomu a řetězová reakce
22. JADERNÁ FYZIKA.
Jaderná energie.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Elektronická učebnice - II
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Typy jaderných reakcí.
Jaderná Elektrárna.
Uvolňování jaderné energie
Jaderná fyzika 1 Yveta Ančincová.
Jaderné reakce Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , duben.
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_350
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAtomy a záření.
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
FY-072_Jaderná energie_Jaderná reakce
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Simulace provozu JE s reaktorem VVER 1000 Normální provoz i havarijní stavy Zpracovali: M. Kuna, P. Baxant, J. Fumfera.
ŠTĚPENÍ JADER URANU anebo O jaderném reaktoru PaedDr. Jozef Beňuška
Neseďte u toho komplu tolik !
Jak se trvale získává jaderná energie
Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:duben 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
Jaderná elektrárna.
Jaderné reaktory Pavel Tvrdík, Oktáva Jaderný reaktor Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_35_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Jaderná elektrárna.
1 JE – jaderne elektrarny JE – Jaderné elektrárny 2 1 DDZ, rozdělení elektráren, Princip výroby elektřiny, 2 Objev elektronu, Historie JE.
Jaderná energetika. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_34_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Řetězová reakce.
Jaderné reakce. Jaderné štěpení Probíhá pouze ve štěpných materiálech (např. U235) U235 se v přírodě vyskytuje pouze v malém množství K dosažení reakce.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_20_ Jaderné reakce Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
49. Jaderná fyzika I.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Jaderné reakce Při jaderných reakcích se mohou přeměňovat jádra jednoho nuklidu na jádra jiných nuklidů. Přitom zůstává elektrický náboj i počet nukleonů.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Radioaktivita.
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Radioaktivita.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Fyzika 4.A 25.hodina 02:22:51.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Jaderné reakce

Co to je? Reakce mezi atomovými jádry (naopak chemická reakce je rekce mezi elektronovými obaly, mohou se při ní vyměňovat elektrony) Jeden prvek se může měnit na jiný První úspěšný umělý pokus: E.Rutherford 1919: dusík 14 + helium 4 kyslík 17 + vodík 1 Zajímavé jsou reakce, při kterých se uvolňuje energie

Druhy reakcí Štěpení jader – těžké jádro se rozdělí na více lehčích a uvolní se energie Slučování jader (jaderná fúze) – dvě lehká jádra se sloučí na jedno těžší a uvolní se energie Uvolněná energie DE=Dmc2 (energie se uvolňuje, pokud jsou výsledná jádra lehčí než výchozí)

Štěpení jader Nejčastěji používán uran 235 (relativně vzácný) Pro srážce s neutronem se může jádro U235 rozštěpit na dvě lehčí jádra a 2-3 neutrony ty mohou narazit do dalšího jádra U235 a vyvolat štěpnou reakci  řetězová reakce Neomezujeme-li počet vzniklých neutronů, výkon stoupá  výbuch Ten nastává samovolně při překročení kritického množství (asi 44,5 kg) – princip uranové bomby Ostré použití bomby: Japonsko 1945 –obr.1, obr. 2, obr. 3 Omezujeme-li počet neutronů  řízená reakce (v reaktorech) Další štěpné materiály: plutonium 239 (výroba z uranu 238), uran 233 (výroba z thoria 232 v reaktorech)

Slučování jader Např. D+T He 4+n Atraktivní, bezpečná, leč obtížná Jádra D a T se odpuzují  je nuné je napřed k sobě dotlačit Tzn. Vrhnout je proti sobě vysokými rychlostmi Toho lze docílit zahřátím na vysokou teplotu (107 °C) Řízená reakce probíhá v TOKAMAKU – v něm se horký plyn (plazma) udržuje magnetickým polem a zahřívá se elektrickým proudem – zatím nefunguje dlouhodobě Neřízená reakce – zvládnutá dobře – vodíková bomba (jako rozbuška pro získání vysoké teploty slouží uranová bomba)

Anihilace hmoty Získá se všechna energie Setká se částice s antičásticí (má opačný náboj), obě zmizí a vznikne energie (záření gamma) – E=mc2 Neumíme využít

Využití – jaderný reaktor Primární, sekundární, terciární okruh Animace Primární okruh: palivové tyče, regulační tyče, havarijní tyče + voda (moderátor) – ta se zahřívá letícími neutrony) V parogenerátory předá energii vodě sekundárního okruhu; z té se stane pára a pohání turbínu Pomocí studené vody v terciárním (chladícím) okruhu pára po průchodu turbínou zkapalní a jde zpět do parogenerátoru