ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OSN OSN= organizace spojených národů
Advertisements

JUDr. Martina Burachovičová
Mezinárodní integrace
NATO.
Mezinárodní situace na přelomu 19. a 20. století
Světové organizace.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_18.
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Organizace spojených národů
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ POJEM STÁT
Česká republika Demokratický stát.
POLITICKÝ A EKONOMICKÝ VÝVOJ EVROPY
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MEZINÁRODNÍ SPOLEČENSTVÍ
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
SVĚT PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE PhDr. Jana Žáková.
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
PRÁVNÍ VZTAH SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Organizace spojených národů
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
OSN (United Nations Organization)
Demokracie a její hodnoty
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
STADIA EKONOMICKÉ INTEGRACE
PŘEDNÁŠKA pokračování
Lidská práva v dokumentech
Vladimir Vysockij Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ÚSTAVA.
Mezinárodní vztahy v předvečer 1. světové války
VELKÁ BRITÁNIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Anežka Dvořáková, Barbora Suchomelová, Vítek Piskač, Matěj Keblovský
MICHAIL ALEXANDROVIČ ŠOLOCHOV
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
VY_32_INOVACE_Fi_III_23 Název Politická a hospodářská seskupení států světa, mezinárodní organizace, OSN Název projektu: OP VK Registrační.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Lidská práva Leden Osnova Definice Členění Historie Právní normy v ČR Organizace.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Správa sociálního zabezpečení
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Listina základních lidských práv a svobod
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_DĚJEPIS
Stát Definice, funkce, typy.
Evropská integrace= SCELOVÁNÍ, SJEDNOCENÍ
Mezinárodní organizace
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
VY_32_INOVACE_20_ČR – člen mezinárodních organizací
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Zásahy do tržního mechanismu
Lidská práva Leden 2016.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
Listina základních práv a svobod Lidská práva
Severoatlantická aliance
LIDSKÁ PRÁVA y.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Transkript prezentace:

ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

ČESKÁ REPUBLIKA = suverénní a demokratický stát suverenita (svrchovanost): jsme řádným a uznávaným členem mezinárodního společenství, ostatní státy uznávají samostatnost a nezávislost našeho státu demokracie: veřejná moc vychází z vůle občanů

ČESKÁ REPUBLIKA našimi přáteli a spojenci jsou ostatní demokratické státy světa spolupráce se státy, které nám jsou kulturně, politicky i hospodářsky nejbližší proces integrace ČR do evropských i světových nadstátních struktur: Rada Evropy, Evropská unie, Severoatlantická aliance, OSN

VELMOCI = státy s rozsáhlým územím a značným množstvím obyvatelstva, ekonomicky rozvinuté a vojensky silné Příklady velmocí z hlediska historie: např. antická římská říše středověká Svatá říše římská novověk – Španělsko, Anglie na přelomu 18. a 19. stol. – Francie, ruské impérium, Rakousko-Uhersko

VELMOCI 19. stol. – Velká Británie 1. pol. 20. stol. – nacistická třetí říše a komunistický Sovětský svaz od konce 1. sv. války – USA současnost – Rusko, Čína, Evropská unie

MEZINÁRODNÍ PRÁVO = právní mechanismus, který vnáší pevná pravidla a řád do mezinárodních vztahů zvláštní odvětví práva – upravuje vztahy mezi státy, případně mezinárodními organizacemi právní normy nejsou obsaženy v zákonech, ale v mezinárodních smlouvách na základě mezinárodních smluv vznikají mezinárodní organizace – prosazují společné záměry v oblasti politické, vojenské, hospodářské, kulturní, vědecko-technické a humanitární

MEZINÁRODNÍ PRÁVO státy se v mezinárodních smlouvách právně zavazují k respektování určitých pravidel mnohostranné smlouvy = nejvýznamnější mezinárodní smlouvy uzavírá je většina států světa vytvářejí světový právní řád

MEZINÁRODNÍ SMLOUVY Charta OSN (1945) – mezinárodní smlouva zakazující všem státům používat v mezinárodních vztazích sílu nebo hrozbu silou Všeobecná deklarace lidských práv (10. 12. 1948) – přijata Valným shromážděním OSN, obsahuje asi 80 práv a svobod chránící člověka Mezinárodní pakt na ochranu občanských a politických práv (1966) Mezinárodní pakt na ochranu hospodářských, sociálních a kulturních práv (1966)

MEZINÁRODNÍ SMLOUVY Úmluva o právech dítěte Mezinárodní úmluva o odstranění všech forem rasové diskriminace Úmluva o politických právech žen Evropská úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod Závěrečný akt Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě (1975 – Helsinky)

ČR a její postavení v soudobém světě Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů: wikipedia.cz Dudák, V. a kol.: Občanská nauka pro SOŠ, SPN Praha 2003 Dudák, V.: Občanská nauka pro SOŠ, SPN Praha 2004 Dudák, V. a kol.: Seminář ze společenskovědních předmětů pro 2. stupeň ZŠ, SPN Praha 1998