Artida Severní polární artická oblast (řecky arktos=medvěd, leží pod souhvězdím Vel.vozu-Velké medvědice) Vymezena klimatickou hranicí – červencovou izotermou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POUŠŤ Vyprahlá krajina.
Advertisements

Polární oblasti Anotace
Subpolární a polární oblasti
Tundra a polární pustina
Referát na téma lesotundra - tundra - polární pustiny
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 6.
Život v polárních mořích
Oblast kolem severního pólu
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 6. ročník
Politická geografie studuje
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Rozlišujeme 5 základních klimatických pásem:
Kanada.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
ARKTIDA v Severním ledovém oceánu
Antarktida Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_053 Vzdělání
Devátá Marta Devátá Monika
Počítačová prezentace
KONTINENT LEDU A CHLADU
TUNDRA A LESOTUNDRA.
ATMOSFÉRA Podnebné pásy prima.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Polární oblasti.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Přírodověda – Podnebné pásy ( Polární pás )
Polární pásy se rozkládají na nejsevernější části severní polokoule - což je Arktida a nejjižnější části jižní polokoule - což je Antartktida.
Sabina Skácelová ZŠ Ilji Hurníka 2010
POLÁRNÍ OBLAST.
ANTARKTIDA.
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný
Šířkové pásy studený pás.
Atlantský a Severní ledový oceán
Světadíly Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Informace a fotografie
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Tundra.
Registrační číslo projektu
Téma hodiny: Kanada - základní údaje, poloha, přírodní podmínky
ROZMANITOST EKOSYSTÉMŮ
Povrch-Příroda-Rostliny
EU OPVK – III/2 – A3 – 7/22 – Rak Petr Předmět Zeměpis, 8.ročník ZŠP. Vytvořeno 2011/2012.
Podnebí, podnebné pásy.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce zeměpisu na základní škole. Zeměpis – tundra a polární.
Polární oblasti - Arktida Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy AUTOR: Hana Brýdlová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Klimatické a přírodní krajiny Ameriky
Polární pustiny Radek Hakl. Charakteristika polárních pustin Převládá charakter neživé přírody (věčný sníh a led) –Velmi nízké teploty v průběhu celého.
Kanada Hlavní město: Ottawa Hlavní městoOttawa Rozloha: km² (2. na světě) z toho 8,92 % vodní plochy Rozloha2. na světě Nejvyšší bod: Mount.
ANTARKTIDA Jižní ledový kontinent. Antarktická oblast  rozloha cca 52 mil. km2, j. geograf. pól - antarktická oceánská zóna konvergence  )→ kontinent.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda Název: VY_52_INOVACE_1802_S.l.oceán Téma: Severní ledový oceán Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Podnebné pásy - polární pás. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Podnebné.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Antarktida Polární oblasti tajga.
Zeměpis Světadíly a oceány VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_SVĚTADÍLY_A_OCEÁNY
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Eva Ježková Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_ZEMEPIS_17.
ANTARKTIDA.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_14_Z_POLÁRNÍ PUSTINY
Šablona III/2 Polární pustiny
Polární pustiny a jejich živočichové Polární pustiny zaledněné území či mrazová poušť trvale kryty ledem a sněhem.
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
20. POLÁRNÍ PUSTINY VY_32_INOVACE_11_Z4
15. Antarktida Rozloha 14 mil km2 Pokrytá ledovcem Polární podnebí
Oceány.
Pouště a polopouště Nedostatek vody → sucho (ročně průměr 250mm srážek) ⅓ souše.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Transkript prezentace:

Artida Severní polární artická oblast (řecky arktos=medvěd, leží pod souhvězdím Vel.vozu-Velké medvědice) Vymezena klimatickou hranicí – červencovou izotermou 10°c(odpovídá přibližně severní hranici lesa) – rozloha 26,4mil km2(30% ostrovy a pevniny). Největší ostrovy: Grónsko, Arktické souostroví Kanady, Nová Země, Špicberky, Severní Země Arktický oceán má rozlohu asi 14 mil km2, max.hloubku 5450 m a v oblasti pólu je pokryt silnou vrstvou kompaktního ledu.

Klima: drsné studené suché arktické podnebí, srážky 100-300 mm, v krátkém létě i na pólu je teplota +1°C - +3°C (oteplující vliv moře), v zimě až -40°C. Extrémní teploty zimy jsou posunuty do sobpolárních oblastí kontinentů (Asie, Amerika, Grónsko – Fort Good Hope, Ojmjakon až -80°C. Ledovcový štít pokrývá Grónsko (1 830 000 mil km 2 a Kanadské souostroví 155 000 km 2. Na nezaledněných částech pevniny permafrost s vegetací tudry nebo polární pustiny.Zvířena na souši chudá počtem i druhově(medvěd lední, polární liška, zajíci, sobi, vodní ptáci).V moři na život bohatším tuleni mroži, velryby, tresky, platýsy..) Osídlení řídké v okrajových částech pevnin Laponci, Eskymáci, Něnci, Jakuti

Ústí ledovce v zátoce Disko nedaleko Ilulissatu v západním Grónsku Ústí ledovce v zátoce Disko nedaleko Ilulissatu v západním Grónsku. Za posledních 30 let se rozšířilo tání ledovců o 30 procent. Z ostrova se nyní ztrácií něco mezi 100 a 150 kilometrech čtverečních ledu ročně. Toto množství je větší, než kolik leží ledu v celých Alpách. Autor: REUTERS/Bob Strong

Pohled na ledovou pokrývku Grónska z letadla, jak ji v polovině května roku 2008 zaznamenal fotograf Bob Strong Autor: REUTERS/Bob Strong

Rybařské vody plujou v zátoce Disko Rybařské vody plujou v zátoce Disko. Oteplování je dobrou zprávou pro grónský rybolov, protože mnoho druhů z oceánu se přesouvá do chladnějších vod okolo ostrova a končí v sítích místních rybářů. Autor: REUTERS/Bob Strong

ANTARKTIDA Poloha: vzdálená od ostatních kontinentů – objevena poslední. Rozloha 64,7 mil km 2 vymezená letní izotermou 10°C (14, 108 mil km 2 kontinent ,tj asi 9%). Souvislý ledovcový kryt průměrné tlouštky 2,5 km nechává holé jen nejkrajnější části pobřeží a nejvyšší vrcholky hor. Průměrně nejvyšší kontinent (2280 m).

Klima: extrémě studené a suché -30°C v létě a až – 50°C v zimě (stanice Vostok – 88,3°C). Rostlinstvo a živočišstvo: viz Arktida Obyvatelstvo tvoří jen příslušníci vědeckých stanic. Značné nerost. Bohatství (ropa, z.plyn, uhlí…)

Základem ATS se stala Smlouva o Antarktidě, která byla uzavřena v roce 1. prosince 1959 ve Washingtonu a vstoupila v platnost v roce 1961. Byla uzavřena bez časového omezení. Byla první smlouvou během Studené války, která omezovala vojenskou moc. Smluvní státy jsou rozděleny do tří skupin. V první (Argentina, Austrálie, Belgie, Chile, Francie, Japonsko, Nový Zéland, Norsko, JAR, Sovětský svaz, Spojené království, USA) jsou původní smluvní strany, aktivní v Antarktidě v době uzavření smlouvy. V druhé (Brazílie, Indie, Čína, Německo, Polsko, Uruguay) jsou státy, které začaly svou aktivitu v Antarktidě později, třetí skupinu tvoří ostatní smluvní státy (mezi nimi bylo i Československo). Po dobu platnosti Smlouvy strany zmrazily své dosavadní nároky na části Antarktidy a na výkon svrchovaných práv k nim. Podle této smlouvy může být Antarktida využívána výlučně pro mírové účely. Zakazují se jakákoli opatření vojenského charakteru, jako je budování vojenských základen a opevnění, konání vojenských manévrů, jakož i pokusy s jakýmikoli druhy zbraní. Výslovně zakázány jsou jakékoli jaderné výbuchy, jakož i zneškodňování radioaktivního materiálu. Smlouva dále zajišťuje svobodný vědecký výzkum v Antarktidě a mezinárodní spolupráci k tomuto cíli. Pro zajištění dodržování Smlouvy mají smluvní státy prvních dvou skupin právo vysílat své pozorovatele na inspekce. První dvě skupiny smluvních stran mohou též v Antarktidě provádět letecká pozorování, a to v kteroukoli dobu a nad kteroukoli oblastí Antarktidy.

██ signatář, konzultativní status, územní nároky ██ signatář, konzultativní status, možné územní nároky ██ signatář, konzultativní status ██ signatář, pozorovatel ██ není signatář

Vinson Massif 4897 m n. m

Kormorán modrooký (phalacrocorax atriceps)

Chaluha velká (Catharacta skua)

Buřňák obrovský (Macronectes giganteus)

Tučnák oslí (Pygoscelis papua)

Tučňák uzdičkový (Pygoscelis antarctica)

Tučňák kroužkový (Pygoscelis adeliae)

Tuleň Weddelova

Tuleň krabožravý (Lobodon carcinophagus)

Tuleň levhartí (Hydrurga leptonyx)

Tuleň levhartí (Hydrurga leptonyx)