Naše Galaxie a Sluneční soustava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Advertisements

Sluneční soustava Předmět: Biologie Třída: 1L
Planety sluneční soustavy
Planetky, měsíce planet
SLUNEČNÍ SOUSTAVA SOLAR SYSTEM Mgr Iva Lulayová.
Sluneční soustava.
Soubor všech fyzikálně na sebe působících objektů, který je současná astronomie a kosmologie schopna obsáhnout. staří vesmíru se odhaduje na 13 až 18miliard.
ZEMĚ A VESMÍR.
Sluneční soustava Slunce
Planety sluneční soustavy
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
Země ve vesmíru.
Sluneční soustava 5. ročník
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
SLUNCE zdroj světla a tepla pro Zemi (jedna z podmínek života)
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Vesmír.
Informační technologie-prezentace
Sluneční soustava – 5. ročník
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vypracovala:Klára Utišilová
Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
ZEMĚ JAKO VESMÍRNÉ TĚLESO
Planetky, měsíce, komety, meteory
Šablony GEOLOGIE 2. Vznik sluneční soustavy Vypracovala: Mgr. Eva Ratiborská ZŠ Trávník, Přerov ZŠ Trávník, Přerov.
Vesmír a sluneční soustava
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Sluneční soustava.
VESMÍR Projekt pro výuku fyziky v 9.ročníku Vypracoval: Bc.P.Martínek.
Planety sluneční soustavy
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
VESMÍR A MY Radek Šipka.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
VY__III/2__INOVACE__203 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09_Sluneční soustava TÉMATICKÝ.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_14 II Planety sluneční soustavy.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Sluneční soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl. 13_Sluneční_soustava.
ZEMĚPIS. VESMÍR - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty VESMÍR.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Vesmír. MERKUR NEPTUN SATURN URAN JUPITERVENUŠE ZEMĚ MARS SLUNCE.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_29_SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Slunce a sluneční soustava
Planety sluneční soustavy
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Mgr. Jiří Kliner 8. ročník Cestování vesmírem s rovnicemi Červen 2012
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Sluneční soustava.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
A) hvězda B) planeta C) galaxie
Transkript prezentace:

Naše Galaxie a Sluneční soustava

Obsah prezentace Hvězdná Galaxie Spirální galaxie Eliptické galaxie Čočkovité galaxie Nepravidelné galaxie Sluneční soustava Slunce Planety (Merkur,Venuše,Mars,Jupiter,Saturn,Uran,Neptun,Pluto) Planeta Země Měsíc - přirozená družice Země Shrnutí

Dle tvaru rozlišujeme galaxie: spirální například naše Galaxie mají tvar disku se spirálovými rameny další spirální galaxií je Mléční dráha eliptické mají oválný tvar od spirálních se liší tím,že nemají středový disk obsahují většinou málo mezihvězdné hmoty čočkovité „spirální galaxie bez spirální stavby“ = klidná disková galaxie, jejíž tvorba už ustala, protože vypotřebovala svojí hvězdnou hmotu nepravidelné Galaxie často zkroucené gravitačním působením svých sousedů, mají své zvláštní tvary

Spirální galaxie Spirální galaxie Galaxie v souhvězdí v souhvězdí Panny Andromedy Spirální galaxie Mléčná dráha

Eliptické Galaxie M87 eliptická galaxie v Panně M31 eliptická galaxie v Andromedě

Čočkovité galaxie M 85 v Coma Berenices Vřetenovitá galaxie v Panně M84

Nepravidelné galaxie The Large Magellanic Cloud in Dorado; čb snímek M82

Sluneční soustava V Galaxii je mnoho soustav například Sluneční soustava. Sluneční soustava se skládá ze Slunce, planet, planetek, měsíců, komet, asteroidů, vesmírného prachu a dalších objektů.

Sluneční soustavu přibližně tvoří: 1 Slunce, 9 planet, 102 měsíců, 20 000 planetek, meteorická tělesa, tělíska, zrna, prach. Planety a planetky obíhají v soustavě okolo Slunce. Okolo planet ještě můžou obíhat satelity –přirozené družice – měsíce.

Slunce Slunce je centrem naší sluneční soustavy a je obrovská žhavá koule. Slunce je nejbližší hvězda Zemi. Slunce dává Zemi teplo a světlo (energii) a díky němu můžeme žít na Zemi.

O původu jména Název Slunce je odvozen z antické mytologie. Hélios byl Bůh Slunce. Byl mu zasvěcen kohout, který ho ráno budil. Hélios pak vyjížděl ze svého paláce na východě nedaleko Kolchidy do paláce na západě. Héliovo sídlo bylo na ostrově Rhodu Na síti je krásně vidět zatmění, ale odkaz je přes ftp, tudíž se musí zadávat ručně: ftp://ftp.cribx1.u-bordeaux.fr/astro/anim/qtmac/ A soubor se jmenuje: Solar_eclipse_110394.mov[2].gz

Merkur Merkur je Slunci nejbližší planeta a po Plutu druhá nejmenší ve sluneční soustavě. Merkur je bůh obchodu a cestování ale i zlodějů. Staročeský název této planety je Dobropán.

Jeho povrch je podobný Měsíci. Na Merkuru jsou i krátery. Má slabé magnetické pole, jádro ze železa. Teplota povrchu přivrácené strany až 500 Co, odvrácené - 200 Co Má velmi tenkou atmosféru. Nemá žádné Měsíce.

Venuše Venuše byla bohyní lásky Je o něco menší než Země, má i podobný povrch. Liší se pouze tím, že je bez vody a má hustou atmosféru. Teplota jejího povrchu dosahuje až 500 Co Nemá žádné měsíce. Je pozorovatelná jako Jitřenka či Večernice

Země Země byla matka bohů Je jedinou známou planetou Sluneční soustavy, kde je vědecky ověřeno, že existuje život. Rychle se otáčí kolem své osy a roztavené železné zemské jádro vytváří silné magnetické pole. Atmosféra Země nás také chrání před meteory, které díky ní, většinou shoří vysoko nad povrchem.

Měsíc přirozená družice Země Měsíc obíhá kolem Země a my to vnímáme jako fáze-cykly Měsíce Čas mezi novy je 29,5 dne (709 hodin). 1. navštíven sovětskou lodí Luna 2 v r. 1959 Člověk přistál s Apollo 11 - 20. července 1969 Způsobuje na Zemi slapové jevy

Mars Starými Řeky nazýván bůh války Podobá se Zemi a Měsíci, jen má poloviční průměr Na povrchu jsou plošiny, krátery, roviny, polární čepičky (led a oxid uhličitý) Má řídkou pohyblivou atmosféru plnou prachu. Kolem obíhají měsíce Phobos a Deimos (Strach a Hrůza)

Jupiter Jupiter byl vládce bohů Patří mezi velké planety (největší planeta ve Sluneční soustavě) Jeho atmosféra se skládá z vodíku, helia a dalších plynů Kolem obíhá soustava družic a měsíců; nejznámější tzv. galielovské měsíce: Io, Europa,Ganymed a Kalisto.

Saturn Saturn byl bohem času Jeho atmosféra se skládá z vodíku a hélia Jako Jupiter uvolňuje energii Má prstence (astronomové je značí A-G) Kolem obíhá 30 měsíců. Nejznámější je Titan.

Uran V antické mytologii je Uran vládcem nebes. Je obklopen modrozelenou atmosférou. Má 11 prstenců. Kolem obíhá 21 měsíců; neznámější Titania a Oberon (větší), Miranda a Ariel (menší).

Neptun Neptun byl vládcem moře. Jeho atmosféra tvoří pásy a má modrou barvu. Má 4 prstence. Kolem obíhá 8 přirozených družic; nejznámější Triton a Nereida.

Pluto Pluto byl bohem podsvětí. V roce 1978 objeven jeho měsíc Cháron (jeho velikost 3190 km a Plutova 2360 km). Pluto a Cháron tvoří jakoby dvojplanetu. Jediná planeta, která ještě nebyla navštívena žádnou kosmickou sondou (pozemského původu). I Hubbleův dalekohled dokáže rozlišit jen největší útvary na povrchu Pluta.

Komety Komety jsou malá tělesa sluneční soustavy, která se pohybují většinou po oválných drahách. Mění svůj vzhled při přiblížení ke Slunci. Ve velké vzdálenosti od Slunce vypadají jako mlhovinné, slabě svítící objekty. Při přibližování ke Slunci vzniká ohon, orientovaný na opačnou stranu než Slunce.

Odkazy http://www.seds.org/messier/ http://www.pef.zcu.cz/ ftp://ftp.cribx1.u-bordeaux.fr/astro/anim/qtmac/ http://www.solarviews.com/ http://www.michielb.nl/sun/kaft.htm http://galaxie.host.sk/oldindex.htm