Deregulace českého plynárenství referát na mezinárodní konferenci „Deregulace českého plynárenství“ pořádané 22. - 23. listopadu 1999 Miroslav Zajíček.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztah distribuční společnosti a Zákazníka po otevření trhu se zemním plynem Ing.Milan Kajtman člen představenstva Jihočeské plynárenské a.s. 1.
Advertisements

Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Mikroekonomie I Cvičení 11 – Chování firmy v podmínkách monopolu
PRAŽSKÁ ENERGETIKA, a.s. PRE v nové situaci 11. září 2003 Ing. Drahomír Ruta.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
Aktivity ČTÚ pro období let 2014 a 2015
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Ing. Petr Angelis Seminář Fontes Rerum Praha
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
LIBERALIZACE POŠTOVNÍHO TRHU Česká pošta, s.p. Ing. Marcela Hrdá Generální ředitelka
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Česká energetika na rozcestí České předsednictví EU – vyjednávání 3. legislativního balíčku konference 22. a , Mělník Josef Fiřt předseda ERÚ.
Vstup na zahraniční trhy při výrobě v domácí zemi
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Problémy provozovatelů přenosových soustav Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. Jelenovská, Naše cesta vede k Vám.
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Energetika ČR a její vyhlídky Základní změny zákona č Sb Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
MARKETINGOVÝ MIX.
Struktura přednášky Monopolní cenová tvorba. Monopolistická konkurence
Struktura přednášky Tržní selhání a mikroekonomická politika
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Novela energetického zákona – část plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Důvody a metody regulace dohledu nad finančním trhem Ing. Dalibor.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
RWE na trhu s plynem v ČR a Evropě
RWE Transgas po unbundlingu – pohled na otevírání trhu s plynem Praha 7. září 2006 Milan Kajtman, člen představenstva, CCO RWE Transgas, a.s.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Zákon o elektronických komunikacích
ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Implementace Evropské energetické legislativy
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
Transkript prezentace:

Deregulace českého plynárenství referát na mezinárodní konferenci „Deregulace českého plynárenství“ pořádané listopadu 1999 Miroslav Zajíček Liberální institut

Obsah I.Zásady reformy II.Cílový stav III.Krátkodobé reformní kroky IV. IV. Nezbytný mezikrok V.Strukturální reforma českého plynárenství

I. Zásady reformy Konkurence, liberalizace a deregulace Politická průchodnost Soulad se Směrnicí EU č. 98/30/EC Ekonomická smysluplnost Respektování výchozího stavu

II. Cílový stav Hlavní důvod: Přesvědčení, že není správné, aby z výhod konkurence čerpali pouze někteří spotřebitelé a jiní ne. Konkurence působí blahodárně ve všech segmentech trhu a rozdělení trhu na dvě části - na zajaté (perverzně chráněné) a na oprávněné zákazníky by negativně dopadalo zejména na drobné (zajaté) zákazníky. Vývoj cen by se oddělil – na volném trhu by spíše klesaly a na,,trhu” zajatých zákazníků by spíše stoupaly (nebezpečí zachování křížových dotací v opačné podobě: od zajatých k oprávněným.) 100% OTEVŘENÍ TRHU = SUVERENITA SPOTŘEBITELE

Výsledek Konkurenční prostředí na trhu s plynem bez zajatých zákazníků a bez regulátora. [Regulátor - nutné zlo, politicky nezbytné pro prosazení deregulace, oprávněnost jeho existence by měla být prokazována každých 5 let ze zákona - sunset section]

Zásady reformy Konkurence, liberalizace a deregulace Politická průchodnost Soulad se Směrnicí EU č. 98/30/EC Ekonomická smysluplnost Respektování výchozího stavu

III. Krátkodobé reformní kroky 1. Zrušení zvláštního statutu akcií měst a obcí 2. Reforma současného tarifního systému Struktura cen je větší problém než jejich výše. Řešení:Nastavení tarifů plynárenskými firmami ve spolupráci s konzultační firmou ENA (mělo by platit od ) Hlavní zásady: -rozlišení letních a zimních cen -rozšíření počtu kategorií podle odběru -zavedení dvousložkového tarifu: - platba za odběr (komoditu) - platba za platba za kapacitu (smluvní maximum na den)

3. Urychlené dokončení privatizace regionálních distribučních společností (REGASů): Zásady privatizace: Nabyvatel nesmí být vlastněn českým nebo jiným státem Nabyvatel musí pocházet z prostředí nakloněnému tržní samoregulaci Privatizace by neměla být vázána na jiné podmínky Jediným kritériem by měla být cena - ale ta nesmí být cílem privatizace

4. Rozdělení státního podniku TRANSGAS (účetní rozdělení vyplývá ze směrnic EU) obchodtranzit

IV. Nezbytný mezikrok Bez zrušení monopolu zahraničního obchodu s plynem v ČR není možná zásadní reforma. V plynárenství nelze postupovat obdobně jako v elektroenergetice, kde diverzifikace zdrojů umožnila nejprve otevřít vnitřní trh. Zrušení monopolu s. p. Transgas na dovoz plynu

V. Strukturální reforma českého plynárenství A. ­tj. naplnění základní podmínky pro liberalizaci odvětví: volný vstup a výstup ­zrušení poskytování tzv. univerzální služby (tj. povinnost připojení do sítě a poskytování služby) B. Nezbytná podmínka úspěšnosti eliminace přechodného období 1.síť musí být otevřena komplexně a najednou 2.instituce a pravidla přechodného období mají tendenci přežívat, a tím brzdit, až zastavit reformu (zahraniční zkušenosti) Zrušení autorizací a vymezených území Otevření distribučních sítí podle zvoleného modelu: regulovaný TPA ve starých aktivech

3.přechodné období by pravděpodobně vedlo k zachování křížových dotací od zajatých zákazníků k oprávněným zákazníkům 4.výnosy z rostoucí ekonomické efektivnosti převýší náklady komplexního a okamžitého otevření 5. konec přirozeného monopolu C. Zásady: 1.jedna instituce pro všechna odvětví energetiky 2.dnem zřízení by měl disponovat všemi kompetencemi vyplývajícími z energetického zákona 3.ke dni zřízení regulačního úřadu by měly být zrušeny všechny odbory na ministerstvech do té doby zabývající se jednotlivými odvětvími energetiky 4.sunset section Zřízení regulačního orgánu

Pravomoci regulačního úřadu Regulace poplatků za použití sítí metodou „cenových čepiček“ - rozdílná metodika pro plynárenství a elektroenergetiku Vynucování nediskriminačního přístupu ke „starým aktivům“ Institucionální postavení Nezávislý orgán státní správy Zřízení na „zelené louce“ Důsledné oddělení od politického procesu Umístění mimo Prahu

D. měla by proběhnout standardně, tj. prodej zájemci s nejlepší cenovou nabídkou (s vyloučením zájemců pocházejících z politicky nebezpečných oblastí). DÉLKA TRVÁNÍ CELÉ REFORMY: 18 měsíců ode dne D Privatizace nástupnických firem Transgasu, s. p.