Anglie za prvních Stuartovců Mgr. Žaneta Janečková Dějepis Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/34.0488.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anglie v 17. a 18. století král Karel I. Stuart měl oporu v severní a západní Anglii (venkovská anglikánská a katolická šlechta) parlament ovládal jihovýchod.
Advertisements

JMÉNO AUTORA: MGR. BARBORA JÁŠOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/
ANGLICKÁ REVOLUCE.
Anglie v 15. – 18. století Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
ANGLICKÁ BURŽOAZNÍ REVOLUCE
Anglická revoluce.
Anglická revoluce Dagmar Zemanová.
Anglická reformace Anglický král Jindřich VIII. využil reformace k řešení osobních sporů Záminkou rozvod s Kateřinou Španělskou (dvorní dáma Anna Boleynová)
Anglická revoluce.
Občanská válka Anglická
Název vzdělávacího materiálu: 18. století
Anglická revoluce v 17. století
Západní Evropa po třicetileté válce
Od Karla V. po Filipa II. Nizozemské povstání
Francie v 17. a 18. století z třicetileté války vyšla Francie jako vítěz za nedospělého prince vládl od r kardinál Mazarin proti němu vypuklo šlechtické.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
POČÁTKY KAPITALISMU V ANGLII
MEZI TŘICETILETOU VÁLKOU A FRANCOUZSKOU REVOLUCÍ
Oliver Cromwell Tomáš Jadrný.
1 GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Číslo materiálu 3_3_D_0 7 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace Ročník8.
Anglická revoluce Lenka Ertlová.
Základní typy monarchií
Evropa – absolutismus 17. st.
Parlamentarismus vs. absolutismus
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Anglie před revolucí po smrti Alžběty I. roku 1603 nastoupil v Anglii skotský král Jakub I. Stuart ( ) vznikla personální unie Anglie a Skotska.
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS,DUM 13
Evropa na počátku novověku
Anglická revoluce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Boj českých stavů proti habsburským panovníkům
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ297 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ
Dovršení absolutismu ve Francii
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Anglie 15. a 16. století Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Restaurace Stuartovců a anglická „slavná revoluce“
Západní Evropa v 16. století
Oliver Cromwell
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ281 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Společně opakujeme riskuj.
Kočovní Maďaři a vznik uherského státu
Restaurace Stuartovců, vznik Velké Británie
Hospodářská a zahraniční politika Ludvíka XIV. Mgr. Žaneta Janečková Dějepis Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Svatá říše římská, Rusko
Anglie a Velká Británie, občanská válka v Anglii
Anglická revoluce v 17. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3601_Anglická_ revoluce_ v_ 17_století Autor:
VELKÁ BRITÁNIE ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE V KOLONIÍCH.
1625 KAREL I – utužení absolutismu KAREL I. přestal se ohlížet na parlament – další problém náboženská otázka PURITÁNI PURITÁNI = kritizují absolutistické.
ABSOLUTISMUS Představitelé absolutismu. ANGLIE Jindřich VIII. Kateřina Aragonská rozvod.
Soukromé gymnázium AD FONTES, o.p.s. Číslo programu: CZ.1.07 Název programu:OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Moderní škola Název:
  1649: po popravě Karla I. Anglie republikou  Anglický parlament: a)Sněmovna lordů (duchovenstvo + vysoká šlechta = členství dědičné) b)Dolní sněmovna.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Soukromé gymnázium AD FONTES, o. p. s. Číslo programu:. CZ. 1
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Reformace v západoevropských monarchiích
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_DĚJEPIS
Anglická revoluce Stuartovci - Karel I. - rozmařilý král
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Dějiny Francie v letech 1848 – 1851
Restaurace Stuartovců, vznik Velké Británie
Anglie v 16. století CLIL - ověřování.
Evropa v 17. st..
Anglie a Velká Británie, občanská válka v Anglii
Anglická revoluce Anglie v letech
Transkript prezentace:

Anglie za prvních Stuartovců Mgr. Žaneta Janečková Dějepis Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/

Anglie za prvních Stuartovců po smrti Alžběty I. nastupuje r na anglický trůn Jakub I. Stuart (skotský král, syn Marie Stuartovny) → nová dynastie Stuartovci spojení Anglie a Skotska v personální unii Stuartovci se pokouší v zemi zavést absolutismus, což je znemožněno dvěma revolucemi a občanskými válkami ( ; ) → přivedou Anglii ke stabilní konstituční monarchii 27. června 20122

Jakub I. (1603 – 1625) vychován jako kalvinista, přesto podporuje anglikánskou církev (panovník = hlava církve) podporou anglikánské církve si znepřátelí katolickou šlechtu → spiknutí proti Jakubovi: Spiknutí střelného prachu – pokus katolické šlechty vyhodit do povětří budovy parlamentu včetně poslanců a krále → prozrazeno → spiklenci (např. Guy Fawkes) pochytáni a 27. června

4 popraveni (tento neúspěšný pokus připomínán v Anglii dodnes – svátek Guy Fawkes´ Night ) Jakub a jeho dvůr je kritizován i puritány → pronásledováni → odchod do Nizozemí nebo Severní Ameriky ( r Otcové poutníci→ přežijí díky pomoci Indiánů → Den díkůvzdání) snahy o absolutistický způsob vlády → spory s parlamentem ( ty vyvrcholí za vlády jeho syna Karla I.)

Karel I. (1625 – 1629) vybírá daně bez souhlasu parlamentu → spory s parlamentem, parlament jej označí za „veřejného škůdce“ → r Karel rozpouští parlament a vládne bez něj namísto daní vydává tzv. královské monopoly (na výrobu a prodej zboží jako např. mýdla, soli, uhlí atd.) a nutí obchodníky k půjčkám (nesplácí je) → růst cen takto získané peníze vystačí králi v době míru r vtrhnou do Anglie Skotové ( Karel zavádí 27. června 20125

do kalvinistického Skotska anglikánskou církev) → Karel je donucen v dubnu 1640 svolat parlament a požádat jej o vypsání daní na armádu v parlamentě mají převahu puritáni (odpůrci krále), chtějí snížit pravomoc panovníka → v květnu 1640 Karel parlament rozpustí ( tzv. krátký parlament, duben – květen 1640) královo vojsko Skoty poraženo → listopad 1640 znovu svolán parlament ( zasedá až do r – dlouhý parlament) parlament donutí krále: – vzdát se se práva na rozpouštění parlamentu - zrušit některé daně a 27. června 20126

dávky - sestavit vládu odpovědnou parlamentu a popravit některé své rádce leden 1642 král vtáhne s vojskem do parlamentu, aby pozatýkal své odpůrce → ti jsou ale varováni a vzbouří Londýn → Karel utíká z Londýna do Oxfordu → v létě 1642 vyhlašuje válku parlamentu Podpora krále anglikánská církev venkovská anglikánská a katolická šlechta S a SZ Anglie 27. června 20127

Odpůrci krále J + JV Anglie včetně Londýna, centra obchodu střední vrstvy, puritáni - presbyteriáni – chtějí vytvořit jednotnou státní kalvinistickou církev - snížit panovníkovi pravomoci - převaha v parlamentu - independenti – radikálnější - nechtějí státně organizovanou církev, ale nezávislost církevních obcí, jejichž představitelé budou voleni - králi chtějí diktovat z 8

27. června pozice síly, později chtěli zrušit monarchii - převaha v armádě, menšina v parlamentu - leveleři (rovnostáři) – ještě radikálnější - program Dohoda lidu – nastolit republiku, volební právo všem svobodným mužům - digeři (kopáči – začali obdělávat obecní půdu) – zrušit soukromé vlastnictví, nastolit majetkovou rovnost

27. června Použité zdroje ŠTĚPÁNEK, Kamil a Jaroslav VACULÍK. Obecné dějiny novověku II. - III.: 17. a 18. století. Brno: Masarykova Univerzita, st ed. ISBN SOCHROVÁ, Marie. Dějepis II. v kostce pro SŠ. Praha: Fragment, nd ed. ISBN fawkes1.jpghttp://clubedelinguas.files.wordpress.com/2010/11/guy- fawkes1.jpg Všechny objekty použité k vytvoření prezentace jsou součástí SW Microsoft Office nebo jsou vlastní originální tvorbou autora.