Řešte své zahraniční pohledávky opravdu rychle!. Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR byl založen v roce 1949; v posledních deseti letech rozhodoval více než.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Občanské soudní řízení
Advertisements

Řešte své zahraniční pohledávky opravdu rychle!. Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR •byl založen v roce 1949; •v posledních deseti letech rozhodoval více.
Úvod do mezinárodního práva rodinného
PhDr. Štěpánka Hostovská
Vedení správního řízení
DOVOLÁNÍ.
Kárná odpovědnost advokátů a advokátních koncipientů
Přezkum rozhodčích řízení a jejich vykonatelnost Mgr. Milan Polák.
Organizace soudnictví v ČR
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Hospodářská úprava lesa Legislativa Bezpečnost osob a majetku.
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
Finanční soudnictví Mgr. Michal Kozieł.
Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. Téma: Člověk a právo
Vznik mezinárodní smlouvy
Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR Ondřej Novák Místopředseda Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky Hospodářská.
Pravomoc, příslušnost Řešení sporů o pravomoc a příslušnost
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 3 - KS VŠFS 2014.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Moc soudní Pavel Šuranský.
VY_32_INOVACE_ 09 - Moc soudní. Soudní moc vykonávají jménem republiky nezávislé soudy Ústava zdůrazňuje nezávislost a nestrannost soudců VY_32_INOVACE_.
UZNÁNÍ A PROHLÁŠENÍ VYKONATELNOSTI ROZHODNUTÍ
Výkon rozhodnutí – obecná část II
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ
Územní samospráva Kraje
Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková
Pravomoc, příslušnost Řešení sporů o pravomoc a příslušnost.
Mimosoudní řešení spotřebitelských sporů Martin Říman, ministr průmyslu a obchodu © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
VZTAH SOUDNICTVÍ OBECNÉHO A ROZHODČÍHO PŘEDNÁŠKA Č. 4.
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
PATOLOGICKÉ ROZHODČÍ DOLOŽKY I ČÁST. DĚLENÍ A) mohou způsobit přímo neplatnost doložky B) působí spíše problémy v zahájení či postupu v řízení.
Řešte své pohledávky opravdu rychle!. Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR byl založen v roce 1949; v posledních deseti letech rozhodoval téměř sporů.
PŘEDNÁŠKA Č. 6 POUŽÍVÁNÍ CIZÍ KOLIZNÍ NORMY
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Úprava civilního soudnictví J. Kožiak. Občanský soudní řád Z.č. 99/1963 Sb. Z.č. 99/1963 Sb. Okolo stovky novelizací (jen 5 do 1989) Okolo stovky novelizací.
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová Tereza Kyselovská.
Smluvní určení řešení sporu a rozhodného práva Bitva kolizní a přímé metody Tereza Kyselovská.
1 Exekuční právo-modelové řízení II. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
Správní řízení Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková.
ŘEŠENÍ SPORŮ. PRAMENY ROZHODČÍHO PRÁVA. PŘEDNÁŠKA.
Správní soudnictví J.Kožiak. Soudní řád správní (150/2002) Soudní řád správní (150/2002) Organizace Organizace –Nejvyšší správní soud – senáty a rozšířené.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 7-8 VŠFS Určení práva pro rozhodování sporů Vnitrostátní spory Podle příslušné smlouvy Obchodní zvyklosti Mezinárodní.
1 Exekuční právo-modelové řízení I. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
Výkon rozhodnutí – obecná část
PŘEDNÁŠKA Č. 7 ROZHODČÍ SMLOUVA V MEZINÁRODNÍM STYKU
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
KONZULTACE ČÍSLO 2 NĚKOLIK POZNÁMEK KE SPOTŘEBITELSKÉMU ROZHODČÍMU ŘÍZENÍ 1.
Vznik mezinárodní smlouvy. Etapy vzniku platné mezinárodní smlouvy 1. Sjednání textu smlouvy 2. Schválení a autentifikace textu smlouvy 3. Souhlas se.
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Odměna rozhodce Zákon výslovně neupravuje Nutno řešit analogiae legis Smlouva příkazní či smlouva o dílo.
ŘEŠENÍ SPORŮ. PRAMENY ROZHODČÍHO PRÁVA. PŘEDNÁŠKA č. 6.
Uzavírání obchodních smluv s mezinárodním prvkem.
Právní ochrana, soudnictví, soustava soudů v ČR. Soudnictví  činnost nezávislých soudů jako státních orgánů  řeší konkrétní případy na základě stanovených.
Rozhodčí řízení Přednáška VŠFS Právní povaha RŘ - zákon úprava rozhodování majetkových sporů nezávislými a nestrannými rozhodci Výsledkem.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Rozhodčí řízení – úvod, prameny, osoba rozhodce JUDr. Tereza Kyselovská.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Rozhodčí řízení Přednáška 6 VŠFS 2016.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Rozhodčí řízení Přednáška 9 VŠFS 2016.
Exportujte do zahraničí, ale obchodní spory řešte v ČR
Rozhodčí řízení Přednáška 7-8 VŠFS 2015.
Rozhodčí řízení Přednáška 7 VŠFS 2016.
Rozhodčí řízení Přednáška 8 VŠFS 2016.
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Mezinárodní pravomoc – Brusel I.
na základě takto vyjádřeného souhlasu smlouva může vstoupit v platnost
Transkript prezentace:

Řešte své zahraniční pohledávky opravdu rychle!

Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR byl založen v roce 1949; v posledních deseti letech rozhodoval více než sporů je jediným stálým rozhodčím soudem v ČR s neomezenou věcnou a místní příslušností k rozhodování majetkových sporů nikdo není oprávněn používat při výkonu své činnosti takové označení, které vyvolá klamnou představu, že se jedná o stálý rozhodčí soud podle zákona o rozhodčím řízení, není-li k používání takového označení oprávněn podle jiného právního předpisu nebo mezinárodní smlouvy, která je součástí právního řádu

Doporučené znění rozhodčí doložky „Všechny spory vznikající z této smlouvy a v souvislosti s ní budou rozhodovány s konečnou platností u Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky podle jeho Řádu třemi rozhodci.“ Doložku je nezbytné uvést do smlouvy nebo kdykoli do dodatku ke smlouvě. Jsou možné i další varianty (jeden rozhodce, bez ústního jednání, atd.) podle typu a velikosti sporu U spotřebitelských sporů musí odpovídat zákonu 216/1994 Sb. v platném znění (samostatný list,…)

Výhody rozhodčího řízení Jednoinstančnost – nelze se odvolat (obdobu odvolání lze sjednat v rozhodčí doložce) Efektivita a rychlost – průměrná doba sporu je šest měsíců, je možné urychlené řízení ( 2 nebo 4 měsíce) Výše poplatku je 4% Výběr rozhodců a místa rozhodčího řízení Vykonatelnost rozhodčího nálezu v České republice i v zahraničí (149 zemí v rámci New York Convention) Rozhodčí řízení je neveřejné Spor může být rozhodnut podle zásad spravedlnosti s výjimkou sporů ze spotřebitelských smluv, pokud k tomu strany rozhodce výslovně pověřily

Nevýhody rozhodčího řízení Nelze ukládat předběžná opatření –to lze řešit mezitímním rozhodčím nálezem Nelze předvolávat svědky –Je povinností stran zajistit jejich účast

Doménové spory Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR je reálně největším doménovým sudištěm na světě neboť: Je jediným sudištěm domén.EU na světě Je jedním ze dvou míst v Evropě, kde lze rozhodovat spory o generické domény (.COm,.ORG,.NET, atd.) Je jediným sudištěm, které může rozhodovat spory o doménu.CZ

Od platí nový Řád: Mezi novinky patří: o o pravomoci Rozhodčího soudu rozhodují pouze rozhodci; o již nerozlišuje mezi vnitrostátním a zahraničním sporem; o zavádí možnost jmenování předsedy senátu stranami v případě neshody rozhodců; o upravuje možnost přezkoumání usnesení o zastavení řízení pro nedostatek pravomoci Rozhodčího soudu

Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR Další informace najdete na Zde naleznete i Konzultační centrum Rozhodčího soudu při HK ČR a AK ČR Dotazy můžete posílat i na mail