Odměňování pojišťovacích zprostředkovatelů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kontroly pojišťovacích zprostředkovatelů ze strany ČNB
Advertisements

Systém spolupráce pojišťoven s pojišťovacími makléři
Jednání MZ ČR JUDr. Mgr. Marek Hodulík ZÁKON O UN.
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
Typologie vztahů podle nového občanského zákoníku Pavla Menšíková Jana Rychtaříková.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Pojištění majetku a odpovědnosti za škodu města a jím zřízených příspěvkových organizací Bc. Miloslav Šalé jednatel společnosti RESPECT BRNO, s. r. o.
Nabídka personálních služeb
T-1 Úvod do teorie pojištění firem
T-2 Zákonná úprava pojištění
Poznámky k aktuálním problémům ochrany spotřebitele na finančním trhu z pohledu ČNB Jiří Rusnok člen BR, ČNB III. Mezinárodní konference €FPA ČR 2014,
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Konference pojišťovacích makléřů 2011
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
Povinně smluvní pojištění
Mis-selling ve finančním poradenství Mgr. Lukáš Kaplan, €FA™
Změny v síti. Transparentnost? Kartel zdravotních pojišťoven? Konference ČLK JUDr. Jan Mach ředitel právní kanceláře ČLK.
EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, a. s. TISKOVÁ KONFERENCE EGAP 31. ledna 2005.
Dozor nad úvěrovým trhem z pohledu České obchodní inspekce
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
TRENDY A BUDOUCNOST FINANČNÍHO PORADENSTVÍ V EVROPĚ 9.ŘÍJEN 2013 Ing. Tomáš Síkora, MBA, výkonný ředitel VYBRANÉ DOPADY NOZ DO POJIŠŤOVNICTVÍ.
POJIŠTĚNÍ Základní pojmy Rizika a změny v rozpočtu domácností Typy pojištění Pojišťovna.
Mis-selling ve finančním poradenství Mgr. Lukáš Kaplan, €FA™
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Poznatky z kontrol u makléřů prováděných Českou národní bankou AČPM Konference pojišťovacích makléřů 11. října 2011 Hynek Černý Odbor kontroly odborné.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Tato prezentace byla vytvořena
Novela zákona „38“ (o pojišťovacích zprostředkovatelích) a její konkrétní dopady na business Konference komunity webu Poradci-sobě.cz 8. listopadu 2014.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Proces slučování bankovních a nebankovních úvěrových registrů v České.
SLUŽBY POJIŠTĚNÍ. Princip pojištění vytváření finanční rezervy sloužící k úhradě potřeb nebo škod, které vzniknou pojištěným osobám z nahodilých událostí.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Zprostředkovatelé v pojišťovnictví
Právní aspekty podnikání pojišťoven
Cestovní kanceláře a agentury
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Další teoretické souvislosti zajištění; klasifikace zajištění 5. přednáška,
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Právní aspekty podnikání pojišťoven.
POJIŠŤOVNICKÉ PRÁVO JUDr. Petr Mrkývka, Ph. D
Pojišťovnictví Odvětví ekonomiky zaměřené na provozování pojistných produktů. Zahrnuje všechny instituce a subjekty, které mají oprávnění k podnikání v.
Regulace pojišťovnictví Stanovení určitých pravidel pro činnost subjektů působících v rámci odvětví pojišťovnictví Existence: -Regulace obecně -Specifický.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
Aon Stach Česká republika 0 Využití pojišťovacího makléře na pojistném trhu V Praze dne Ing. Pavel Hendrych Aon Stach Česká republika, spol.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Komplexní služby v oblasti řešení škod Ladislav Burián, Pavlína Živělová / Brno / /Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj.
Interní audit a Compliance v České pojišťovně | Praha| Peter Štefánik| 1.
E- SHOP WWW. FASHIONAVENUE. CZ Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Zprostředkovatelé pojišťění Jejich postavení na trhu, současná právní úprava a srovnání s členskou zemí EU Horváth Dionýz Mochnáč Matej ® 2006.
Smlouva o obchodním zastoupení Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Pojištění odpovědnosti za škodu při výkonu povolání a zájmové činnosti Soňa Jarošová Lukáš Klemensevič.
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
Povinnosti PZ vzhledem k § 21 ZPZ
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pojištění odpovědnosti za škodu při výkonu povolání a zájmové činnosti
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
Obecné otázky pojišťovacího práva
Podnikatelské profese v oblasti finančněprávních služeb
Seminář MZe pro vodoprávní úřady Skalský Dvůr, 19. –
Komerční pojišťovna.
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Veřejné pojišťovnické právo
Transkript prezentace:

Odměňování pojišťovacích zprostředkovatelů 27.03.2012, Praha Jiřina Nepalová předsedkyně AČPM a ředitelka společnosti RENOMIA, a. s.

Fakta o pojišťovacích makléřích Obor s dlouholetou tradicí fungující celosvětově (přes 200 let) Obor užitečný pro klienty a spotřebitele Odborně náročná profese (stejně jako advokáti, auditoři a další …) Státem regulovaný a aktivně dozorovaný obor Makléři zastupují klienty, poskytují služby a přináší jim objektivní informace – služba budoucnosti Snižují klientům náklady Odměňování pojišťovacích zprostředkovatelů

Čím se řídí pojišťovací zprostředkovatelé? Při své činnosti se pojišťovací zprostředkovatel řídí zákonem č. 38/2004 Sb., o pojišťovacích zprostředkovatelích a samostatných likvidátorech pojistných událostí (dále jen „Zákon“) Zákon rozlišuje několik druhů pojišťovacích zprostředkovatelů: vázaný pojišťovací zprostředkovatel (§ 5) podřízený pojišťovací zprostředkovatel (§ 6) pojišťovací agent (§ 7) výhradní pojišťovací agent (§ 6a) pojišťovací makléř (§ 8) pojišťovací zprostředkovatel, jehož domovským členským státem není Česká republika (§ 9) Odměňování pojišťovacích zprostředkovatelů

Kdo je pojišťovací makléř? Pojišťovací zprostředkovatel, který vykonává svoji činnost na základě smlouvy uzavřené mezi klientem a makléřem Označení pojišťovací makléř je mezinárodně užíváno pro pojišťovací zprostředkovatele s nejvyšším stupněm odborné kvalifikace a takto je i veřejností vnímáno Pojišťovací makléř vždy hájí zájmy klienta Nejčastěji poskytuje služby v oblasti pojištění průmyslových a podnikatelských rizik Odměňování pojišťovacích zprostředkovatelů

Makléři v ČR Fungují 20 let Pojišťovací makléři výrazně přispěli a nadále přispívají k rozvoji služeb a produktů pro klienty Samostatná regulace harmonizovaná v souladu s legislativou EU Dozorový orgán ČNB, který aktivně provádí kontroly AČPM – Asociace českých pojišťovacích makléřů, založena v roce 1994, sdružuje 87 členů AČPM je členem BIPAR, evropská asociace makléřů BIPAR založena v Paříží roku 1937, seskupuje 51 asociací ve 32 zemích Odměňování pojišťovacích zprostředkovatelů

Jakou činnost pojišťovací makléř vykonává? Zpracovává komplexní analýzu rizik Zpracovává návrhy pojistných programů Jedná s pojistiteli o podmínkách pojištění Doporučení klientovi zakládá na analýze dostatečného počtu pojistných produktů, aby mohl podle odborných kritérií doporučit uzavření pojistné smlouvy odpovídající potřebám a požadavkům klienta Provádí správu pojistných smluv Spolupracuje při likvidaci pojistných událostí Poskytuje konzultační a poradenskou činnost Předává informace o dění na pojišťovacím trhu Odměňování pojišťovacích zprostředkovatelů

Pojišťovací makléř má silnou odpovědnost vůči klientovi Pojišťovací makléř má povinnost jednat s odbornou péčí a v zájmu klienta. Svou práci musí dělat kvalitně. Pokud se pojišťovací makléř neřídí principy uvedenými v Zákoně a ukáže se, že jeho rada není výsledkem objektivní analýzy trhu, pak se vystavuje riziku odpovědnosti za škodu, kterou je zákazník oprávněn po makléři vymáhat. Pojišťovací makléř za vzniklé škody odpovídá svému klientovi na základě objektivní odpovědnosti – tj. bez možnosti vyvinění. Na pojišťovacího makléře nejsou známy stížnosti zákazníků u ČNB týkající se nekalých praktik. Odměňování pojišťovacích zprostředkovatelů

Odměňování pojišťovacího makléře I Zákon dává klientovi smluvní volnost při nastavení způsobu odměňování pojišťovacího makléře. Není-li dohodnuto jinak, je pojišťovací makléř odměňován provizí zahrnutou v pojistném od pojistitele (§8 odst. 4). Pojišťovací makléř má povinnost informovat zákazníka o způsobu, jakým je makléř odměňován, pokud si tuto informaci zákazník vyžádá. Zákon umožňuje různé způsoby odměňování: Odměňování formou poplatku zahrnutém v pojistném, který vyplácí pojistitel, přičemž po dohodě s klientem lze upravit výši poplatku. Odměňování formou poplatku, který je dohodnutý mezi klientem a makléřem a je hrazený klientem. Odměňování pojišťovacích zprostředkovatelů

Odměňování pojišťovacího makléře II Odměňování formou poplatku zahrnutém v pojistném: Nejčastější způsob odměňování pro klienty všech typů – tj. velcí, střední i malí klienti. Je to odměna za službu pojišťovacího makléře pro předem neznámý počet a složitost pojistných událostí a dalších všech služeb souvisejících se správou pojištění. Odměňování formou poplatku hrazeným přímo klientem Odměna se odvíjí od předpokládaného objemu práce a hodinových sazeb pojišťovacího makléře.Tento způsob odměňování je méně častý a je využívaný velkými firmami. V souvislosti s tématem odměňování považujeme za nejpodstatnější, aby se klient mohl svobodně rozhodnout na základě úplných informací o způsobu odměny svého pojišťovacího makléře. Odměňování pojišťovacích zprostředkovatelů

Děkuji za Vaši pozornost. Odměňování pojišťovacích zprostředkovatelů