V roce 2005 jsme se na setkání, které organizoval TANDEM Plzeň, seznámili s kolegyní z Německa, která měla zájem o spolupráci a navíc se sama učila česky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
účastníci: Z.Jedličková, P.Hatrik D.Chvátalová, V.Huňová. K. Vraštilová.
Advertisements

Dobrovolnický program na Onkologické klinice FN Olomouc
Sociální služby SOZ.
ŘÍČANSKÝ DENNÍ STACIONÁŘ. Proč stacionář ? ► Slušnost, úcta ke stáří i nemoci a demografický vývoj společnosti nás nutí přemýšlet a rozšiřovat kapacity.
Německo září – 4. října.
Výměnný pobyt. Spolupráce • Od roku 2000 spolupracuje Obchodní akademie a Jazyková škola Pardubice se Státním centrem pro výchovu k povolání v Aschaffenburgu.
Podejte nám prst, my vám podáme celou ruku
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Komenský by se radoval aneb škola hrou
Dobrovolnická činnost v Domově Sue Ryder Příklad dobré praxe
Procházka Geriatrickým centrem Týniště nad Orlicí.
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
MŠ Sedlčanská. MŠ Sedlčanská MŠ Plamínkové MŠ Kotorská.
Přechod z ústavní do komunitní služby
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
DÍTĚ V OBTÍŽNÉ ŽIVOTNÍ SITUACI MOŽNOSTI ÚČINNÉ SPOLUPRÁCE
Mgr. Gabriela Trojánková :: Vyšší policejní škola Ministerstva vnitra v Praze :: vedoucí oddělení německého jazyka Úsek dalšího profesního vzdělávání.
Mýma o č ima PAVEL DVOŘÁK student tercie Anglie 2006 / zájezd.
Třítýdenní odborná stáž v holandských opravárenských firmách Střední škola zahradnická a technická Litomyšl.
Postřehy ze studijního pobytu, aneb Fulda 2004 (Socrates Erasmus)
Adaptační kurz 1.A Veronika Bystrá Kristýna Kerberová
Prezentace pečovatelské služby
Vypracovala: Týnka Malá A – den – Milano Ráno jsme přijeli do Milana prohlédnout si katedrálu Duomo di Milano. Je to jedna z nejznámějších.
Motivace ve výuce přírodopisu
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Masarykovo gymnázium.
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
 Studenty ze Sulzbachu-Rosenbergu jsme v sobotu přivítali na našem gymnáziu  Poté jsme si je odvezli do svých rodin.
Co jsme zač? skupina fajn lidí skupina lidí, kteří rádi mluví anglicky rádi objevujeme rozdíly mezi národy a mezi formami zemědělství rádi cestujeme rádi.
Zámek Hluboká nad Vltavou
Felinoterapie.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Odborná praxe Anglie Portsmouth 2015
Obchodní akademie, Hotelová škola a Střední odborná škola, Turnov, Zborovská 519, příspěvková organizace
Birmingham Anna Kolářová
Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově
Cíle projektu a projektové aktivity Aktivity na národní úrovni  Podpora Národní pracovní skupiny v práci na  Národním akčním plánu ochrany práv dětí.
Praxe v EU Claudia Mónica Gutiérrez. Výběrové řízení 1. kolo – přihláška k dispozici online na stránkách školy (130 studentů) 2.kolo – výběr z cca 60.
Vítejte na zápisu prvňáčků na 31.ZŠ. Gymnastika Házená Lední hokej Judo Běh na lyžích Basketbal Cvičení pro předškoláky Posilovna Aerobic Sportovní aktivity.
TRNAVA, SK. Dobrý den jmenujeme se Pavlína Paďourová a Kritýna Jurčíková, jsme studentky druhého ročníku na oboru všeobecná sestra fakulty humanitních.
Tandem Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Koordinierungszentrum Deutsch-Tschechischer Jugendaustausch Jan Lontschar, Iva Tesařová Diskusní.
RAKOUSKO – VÍDEŇ NĚMECKO - REGENSBURG Popis mobilit Mgr. Kristina Maderová Celoživotním vzděláváním k zefektivnění výuky jazyků Seminář k předání informací.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Praxe v Anglie- Portsmouth. Výběrové řízení Přihláška- (průměr známek z předešlých ročníků, známky z anglického jazyka obě pololetí za absolvované ročníky)
Rotenburg 2015 Zahraniční praxe “Na praxi do Německa”
Erasmus+ Praxe v EU Anglie – Birmingham Tereza Černá 2015.
Praxe v Rotenburg Tomáš Petružálek. Před praxí Odevzdání životopisu Přijetí na praxi Ústní pohovor Motivační dopis Jazyková příprava 1.Týdně 60 minut.
Praxe Německo Rotenburg 2015 Hana Pšenicová, P3B.
 Odborná praxe v Rottenburgu (Wümme)  Datum konání: –  Jak: Díky programu EU Leonardo da Vinci  Praxe se účastnilo 6 dívek ze 3.
Praxe v Německu – Rotenburg –
CZ01-KA dubna – 14. května 2016 Ilona Bartášková
Praxe - Anglie 2015 Veronika Bartáková.
Oddíl juda pořádá nábor
Erasmus Slovensko - Nitra.
WORLD GYMNAESTRADA 7. až 13. července 2019
Zahraniční praxe Rotenburg Wümme –
PRAXE V NĚMECKU květen 2013.
ZŠ Staré Město.
Odborná praxe v Německu 2014
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Volný čas u lidí v pobytových sociálních službách
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Pracovní stáž na Slovensku – Martin - v rámci programu Erasmus+
LVK Sobota ráno Karolína Siřínková
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
„Nad konáním dobra není třeba uvažovat“
Transkript prezentace:

V roce 2005 jsme se na setkání, které organizoval TANDEM Plzeň, seznámili s kolegyní z Německa, která měla zájem o spolupráci a navíc se sama učila česky. Škola, na které působí se jmenuje BBS - Berufsbildende Schulen Fredensberg ve městě Salzgitter, spolková země Dolní Sasko, region Braunschweig. Škola vyučuje stejně jako naše široké spektrum oborů -od technických až po domácí práce. Nakonec jsme našli společnou oblast spolupráce, sociální péči. V regionu Braunschweig je velmi hustá síť domů pro seniory, kde pracují i žáci německé školy a tak jsme se rozhodli pro výměnné praxe právě v těchto domovech. První se uskutečnila na podzim 2007 a letos byla už čtvrtá v pořadí. Z naší strany se účastní vždy žáci třetích ročníků, kteří mají za sebou již praktické zkušenosti z našich domovů pro seniory. Jejich zájem o praxi v Německu je tak veliký, že z původních 6 žákyň jsme se dostali v r.2009 až na počet 14 účastníků.

Od začátku se koná praxe vždy v Carolinenhof a Wohnstift am Greifpark v části Salzgitter-Bad, některé roky k nim přibyla i další zařízení, ale ta byla dosti vzdálená od místa bydlení a tudíž komplikovaná doprava.

Praxe trvá vždy 3 týdny, na začátku nás přijme ředitel BBS Fredenberg a žáci školy připraví pro nás svačinu a někdy i oběd.

Počáteční jazykové problémy se překonávají dosti rychle, vybraní žáci musí znát základy němčiny, v jazykové přípravě před odjezdem se naučí ještě odborné výrazy z oblasti pečovatelství a zdravotnictví. V zařízeních pracují většinou po dvou na každém oddělení, vykonávají to, čemu se tam říká "begleitender Dienst" - procházky se seniory, a to včetně nákupů, hrají s nimi různé hry, účastní se různých aktivit - společné cvičení, zpívání, ruční práce. Doprovází je na snídani a oběd, ty, kteří nemohou sami jíst, krmí. Výjimečně pomáhají i při "Grundpflege" - tělesná hygiena. S klienty navazují často dosti úzké kontakty, pro seniory je přítomnost cizojazyčných pečovatelek vítaná změna, rádi s nimi komunikují a mají radost, když české žákyňky naučí něco nového z němčiny.

Kromě práce je ale i volný čas, ten se snaží využít všichni co nejintenzivněji. Jedničkou je shopping - především obchody s oblečením jsou v centru zájmu. Tady vede tzv. Schloss v Braunschweigu, který opravdu původně byl zámkem, ale po válce zůstal dlouho v ruinách, až v posledních letech se z něj stala obrovská nákupní galerie.

V místě pobytu jsou i solné lázně s umělými mořskými vlnami, s německými žáky se dá chodit na bowling.

K poznání regionu slouží různé vycházky do okolí a výlety do blízkých měst, Gosslar, Hannover, ale i vzdálenější Hamburg a Brémy. Součástí těchto výletů je i návštěva restaurace, kde jsou některá německá jídla předmětem údivu. Někdy ale se postarají německé kolegyně jen o picknick v přírodě.

V rámci pobytu se uskutečnila i jedna monitorovací návštěva ředitele naší školy a vyučujících z oboru sociální péče, pečovatelství.

Na závěr pobytu jsme znovu přijati u ředitele školy a ten předá praktikantům Europassy. Opět s pohoštěním. Na pracovištích se to obvykle neobejde bez slz, protože si na sebe všichni za ty tři týdny zvykli.

Shrnuto: pro žáky zkušenost obrovské ceny, zjistí, že se umí samostatně pohybovat v cizím prostředí, že umí pracovat a jejich práce je kladně hodnocena (což v našich místech praktické výuky vždy není), poznání pracovních postupů v péči o seniory, pravidel komunikace s nimi motivace k učení se cizím jazykům získání sebedůvěry