PRÁVNÍ RÁMEC PODPORY ALTERNATIVNÍCH PALIV V DOPRAVĚ VOJTĚCH MÁCA Pracovní seminář k projektu VaV MD „Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chmelařský kongres Praha 2008
Advertisements

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
Veřejná podpora – smysl regulace jejího poskytování
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Financování z fondů EU. Operační program Infrastruktura Priorita 2.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
ALTERNATIVNÍ PALIVA ČESKÁ ASOCIACE PETROLEJÁŘSKÉHO PRUMYSLU A OBCHODU Pracovní skupina pro bezpečnost petrolejářského průmyslu a obchodu.
1 Seminář. 2 Veřejná podpora Obecná pravidla PRV.
Internetový portál Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Spolupráce a podpora mikroregionů v rámci Jihočeského kraje Brno – ÚÚR
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Spotřební a energetické daně
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
1 Znevýhodněné oblasti a Natura 2000 Ing. Jaroslav Humpál ÚZEI Praha.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
AUTOR : PATRIK MAHNERT SŠ EDUCHEM A.S. OKRUŽNÍ 128 MEZIBOŘÍ
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Celnictví Význam a druhy cel.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
2.Marketingové prostředí
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2014.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Zkušenosti s vyhláškou 482/2005 Sb., o stanovení druhů, způsobů využití a parametrů biomasy při podpoře výroby elektřiny z biomasy Doc. Ing. Miroslav Hájek,
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Harmonizace daní v EU.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Právo hospodářské soutěže
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH, Opravy základu.
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
Veřejná podpora a financování sociálních služeb – Hotel STEP JUDr. Karel Zuska.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. listopadu 2015.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Veřejné služby a veřejná podpora Plzeň 4. května2012 JUDr. Hynek Brom 1. místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 5. února 2010 Praha.
Perspektiva vysokoprocentních biopaliv v ČR Ing. Martin Kubů, 10_2015.
SPOTŘEBNÍ DANĚ zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Ekonomika Clo a celní politika 4. Ing. Miroslava Farmačková
Spotřební a energetické daně
Ing. Jiří Kalenský Odbor drážní a vodní dopravy
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe)
Transkript prezentace:

PRÁVNÍ RÁMEC PODPORY ALTERNATIVNÍCH PALIV V DOPRAVĚ VOJTĚCH MÁCA Pracovní seminář k projektu VaV MD „Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v ČR“ Praha

Proč podporovat alternativní paliva specifické „úkoly“ Směrnice o podpoře biopaliv – indikativní cíle – existuje možnost stanovení závazných cílů, když nebudou plněny cíle orientační, iniciativa Komise (na základě hodnotící zprávy v roce 2006) – zaměření na biopaliva (PHM z biomasy), ale uznává i význam dalších PHM – LPG, LNG a CNG – pro snížení závislosti na dovážené energii bezpečnost zásobovánípodpora OZEzměna klimatu

Limity pro poskytování podpor Čl. 87 Smlouvy o založení ES podpory poskytované státem nebo ze státních prostředků jsou neslučitelné se společným trhem vymezení státní podpory (kumulativní podmínky): – přináší prospěch z transferu prostředků od státu – přináší příjemci výhodu, která ho zbavuje jinak zatěžujících plateb – poskytována selektivně určitým podnikům/výrobě určitého zboží – může (potenciálně) ovlivnit obchod mezi členskými státy

Slučitelnost podpor Usnadnění rozvoje určitých hospodářských činností nebo hospodářských oblastí - čl. 88(3)c – vyžadována notifikace záměru Komisi Obecné zásady pro státní podporu k ochraně životního prostředí (2001 – 2007) – investiční podpory – 40 % až 100% způsobilých nákladů (ERDF) – podpory pro horizontální opatření (SME) – provozní podpory  výroba energie z obnovitelných zdrojů (E.3.3) – podpora může pokrývat pouze rozdíl mezi náklady na výrobu OZE a tržní cenou = zákaz nadměrné kompenzace

Realizace podpor Směrnice o harmonizaci zdanění energií – Čl. 16 – umožňuje osvobození nebo snížení sazeb pro paliva složené z nebo obsahující rostlinné oleje, estery mastných kyselin, ethanol a methanol nesyntetického původu a výrobky z biomasy (a také vodu)  odst. 5 – umožňuje osvobození/snížení realizovat v podobě víceletých programů prostřednictvím povolení vydávaných ekonomickým subjektům na max. 6 let (lze však opakovaně)  osvobození od daně, snížení úrovně zdanění, daňové rozlišení nebo vrácení daně mohou představovat státní podporu, i když jsou výslovně zmíněny ve směrnici 2003/96/ES  notifikace Komisi, časové omezení

ČR spotřební daně Název PHMOdkaz na § 45sazbaPozn. motorové benzínyOdst. 1, písm. a Kč/1000 lbezolovnaté plynové olejeOdst. 1, písm. b9 950 Kč/1000 l zkapalněné ropné plynyOdst. 1, písm. e3 933 Kč/t uhlovodíkové plynyOdst. 1, písm. h3 355 Kč/t směsi plynové oleje + M(E)EŘO min. 31 % M(E)EŘO Odst. 2, písm. c6 866 Kč/1000 lnavíc 80% „zelená“ vratka směsi benzínu a lihu min. 95 % benzínu Odst. 2, písm. d Kč/1000 lvratka na obsah lihu směsi benzínu s ETBE min. 85 % benzínu Odst. 2, písm. e Kč/1000 l vratka na 45 % obsahu ETBE a nezreagovaný líh směsi minerálních olejů s kvasným lihem max. 95 % lihu Odst. 2, písm. g jako nejpodob. zdaň. min. olej osvobození u pilotních projektů směsi benzínu, ETBE a lihu min. 85 % benzínu Odst. 2, písm. h Kč/1000 l vratka na 45 % obsahu ETBE a celý obsah lihu směsi benzínu a kyslíkatých složek min. 85 % benzínu Odst. 2, písm. i Kč/1000 l vratka na obsah kyslíka- tých složek biolog. pův. směsi plynové oleje + (M/E)EŘO max. 5 % M(E)EŘO Odst. 2, písm. j9 950 Kč/1000 lvratka na obsah M(E)EŘO Směsi plynové oleje + voda 9 – 15 % vody odst. 2, písm. k jako nejpodob. zdaň. min. olej Od

Realizace podpor Společná zemědělská politika – možnost čerpat prémii k jednotné platbě na plochu na pěstování energetických plodin ve výši 45 €/ha (nařízení Rady 1782/2003) Podpora ve formě kvót (stanovená minimální množství) – v ČR původně přijato NV 66/2005 Sb. počítalo s ročním objemem 2 mil. hl bioetanolu a 200 tis. t bionafty – novela zákona o ochraně ovzduší platná od předpokládá vydání nového prováděcího předpisu – Podobné opatření je realizováno nebo se chystá v FR, AUT a DE