Rozpočtové deficity a dluhové krytí Rozpočtové deficity jsou běžné, přebytky vyjímečné. Chyby v minulosti podporují nezodpovědnost v současnosti. Za co.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Platební bilance, zahraniční zadluženost
ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky
Hospodářská politika státu
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_1.2.4.
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
STÁTNÍ ROZPOČET Autor: Ing. Vladimír Havlík
Řízení a kontrola hospodaření v ekonomických agendách
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Státní rozpočet,
Soustava veřejných rozpočtů II.
Dluhové cenné papíry. Dluhopis.
Dluhové cenné papíry Dluhopis
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Rozpočtový deficit a veřejný dluh
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Mikroekonomie I Platební bilance a obchodní bilance Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
2. téma: Veřejné rozpočty, jejich příjmová a výdajová stránka
Platební / obchodní bilance
8. Rozpočtový deficit a veřejný dluh
Základy ekonomie Seminář 10..
Rozpočtový proces státního rozpočtu
Rozpočtový proces a jeho kontrola
Ekonomické aspekty veřejné správy
Rozpočtová (fiskální) nerovnováha Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
Finanční výkazy obchodních společností
Financování kapitol státního rozpočtu II
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 3. přednáška.
Soustava veřejných rozpočtů Finanční toky ve veřejném sektoru představují příjmy a výdaje veřejných rozpočtů, a to jak uvnitř soustavy veřejných rozpočtů,
Základy veřejných financí
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
STATUTÁRNÍ MĚSTO CHOMUTOV Ing. Jan Mareš Závěrečný účet města za rok 2013.
Veřejné finance Úvod do problematiky. Veřejné finance Vymezení VS Řízení VS.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.02 RočníkPrvní.
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk. ROZPOČET seznam veškerých plánovaných výdajů a příjmů porovnání pravidelných příjmů a výdajů, rozdělování a užití peněz druhy:
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Veřejné příjmy Veřejné příjmy se podílejí na přerozdělování HDP, a to nenávratným způsobem Jsou zdrojem krytí veřejných.
Téma 13: Finanční plánování
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Uplatnění multi-level governance v systému veřejných rozpočtů
Soustava veřejných rozpočtů
Fiskální politika Pavel Seknička.
Příjmy a výdaje SR.
VLIV ZÁKONA O ROZPOČTOVÉ ODPOVĚDNOSTI NA ZADLUŽOVÁNÍ OBCÍ
Hospodářská politika státu
Úvod do finanční vědy a financí
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Úvod do finanční vědy a financí
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Finanční účetnictví RADNICE
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Ekonomické aspekty veřejné správy
Závěrečný účet a účetní závěrka 2013
Rizika českých veřejných financí
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

Rozpočtové deficity a dluhové krytí Rozpočtové deficity jsou běžné, přebytky vyjímečné. Chyby v minulosti podporují nezodpovědnost v současnosti. Za co nemůže současná vláda, za to mohly minulé vlády. „To se nám to hoduje, když nám lidé půjčují“ (Císařův pekař a pekařův císař)

Krytí průběžných deficitů Nevyrovnané příjmy a výdaje v průběhu fiskálního roku  Lhůty splatných plateb x výdajové termíny  Při vyrovnaném rozpočtu střídání deficitů a přebytků Krytí krátkodobými dluhopisy  Státní pokladniční poukázky  Doba splatnosti dle termínu příjmu Nízké riziko pro celkovou vládní zadluženost

Krytí výsledných deficitů Dluhové  Dluhopisy domácí (korunové)  Dluhopisy zahraniční (v jiné měně) Majetkové  Z výnosů z Provozu  dividendy a jiné výnosy státních podniků a podniků se státní účastí a obchodních aktivit státu  Z výnosů z pronájmu  Z výnosů z prodeje  Privatizace celku  Odprodej podílů a účastí Z rezerv a minulých a budoucích přebytků ? Proč zcela převládá dluhové krytí?

Majetkové krytí Limitovaný majetek  Jeho privatizovatelný objem je konečný a nelze jej zvýšit Averze ke státnímu podnikání  Údajná nižší efektivnost státních podniků  Podmínky pro monopol nebo superioritu  Možnost využít vynucených finančních prostředků Omezené kapacity k pronájmu na centrální úrovni  Málo volných kapacit  Volné kapacity nevyhovují potenciální poptávce

Rezervy a přebytky Plánované deficity  Minimální prostor pro plánované rezervy  Signální efekt veřejných výdajů pro ekonomiku  Řízení likvidity v ekonomice Plánované přebytky  Riziko neefektivnosti, reálného deficitu a vyčerpaných rezerv

Vyrovnaný rozpočet a nulový dluh Teorie dlouhodobé vyrovnanosti  Cyklické střídání přebytků a deficitů, v součtu nula  Využití minulých přebytků ke krytí aktuálních deficitů  Možno zavázat vládu pro celé funkční období  V praxi přebytky nevznikají nebo jsou nedostatečné Koncept permanentní vyrovnanosti  Každý rozpočet je plánován jako vyrovnaný  Sankce za reálný deficit (obtížně realizovatelné)  Znemožňuje reagovat na ekonomický vývoj  Nerespektuje externími zákony definované výdaje

Co při nechváleném závěrečném účtu SR? Závěrečný účet schvaluje plnění SR. Při procesu verifikace a případné revize plnění může dojít k neuzavření a neschválení rozpočtu. Dluhové krytí probíhá na základě původních údajů o plnění a dále dle případných korekcí plnění. Schválení upraveného závěrečného účtu vede opět k úpravě dluhového krytí

Krátkodobá nerovnováha v čase Opakující se deficitní plnění ohrožuje dlouhodobou vyrovnanost fiskálního systému.  Vznikají chronické deficity – nelze je kompenzovat přebytky  Vede k dluhovému refinancování a permanentnímu zadlužení  Zvyšuje riziko pádu do dluhové pasti  Přispívá ke skrytí politické odpovědnosti