Klíčová otázka č. 4 Zaměstnanost a práce Pavel Pěnkava 26. – 27. listopadu 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zaměstnání 2. ročník tříletého studia č. 272 Dana Kubelková
Advertisements

Vzdělávání zaměstnanců v Centru pro podporu zaměstnanců
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
TyfloCentrum Brno, o.p.s. zkušenosti a výsledky projektu TyfloCentrum Brno, o.p.s.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Zákon o sociálních službách
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 07/05/2014
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Nezaměstnanost.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A17 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníprosinec.
 Stanovení a upřesnění potřeby a to v množství, kvalitě i čase  Profil pracovního místa a profil personálu  Zmapování zdrojů uchazečů  Volba dokumentů.
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
12/17/20141 Dopady předlužení občanů na trh práce Ing. Marie BÍLKOVÁ, vrchní ředitelka sekce politiky zaměstnanosti a trhu práce.
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Potřeby lidí bez domova v procesu participace Eliška.
Úřad práce ČR Krajská pobočka v Ostravě Regionální individuální projekt PŘÍPRAVA +
ESF - rovné příležitosti pro všechny CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Možnosti monitoringu pracovního trhu v systému práce ÚP ČR: Současný stav a výhledové možnosti Josef Pitner, ÚP JmK Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní.
Praha, 26. – 27. listopadu Obsah pojmu prevence Řada na sebe navazujících opatření Nutná spolupráce všech relevantních subjektů V ČR je obcí.
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
Praha, 26. – 27. listopadu Co přispělo k nárůstu počtu lidí bez domova Restrukturalizace průmyslu a s tím spojená dlouhodobá nezaměstnanost Nezaměstnanost.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Cílová skupina Děti, dospívající a mladí dospělý, kteří se připravují na svůj odchod do samostatného života. Mladí lidé, kteří již opustili náhradní péči.
MAS a podpora sociálního podnikání Sociální podnikání a sociální bydlení Konference MAS
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
NEZAMĚSTNANOST V LIBERECKÉM KRAJI
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Chudoba jako sociální problém
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
Ekonomie 1 Magistři Šestá přednáška Lidský a sociální kapitál, princip přenesené ceny.
aneb Assessment Centre a Development Centre
Personální strategie mezinárodní firmy
Problematika zaměstnávání OZP. Zaměstnávání OZP a legislativa Upravuje zákon 425 /2004 Sb. o zaměstnanosti Za OZP považuje zákon 425 /2004 osoby, které.
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
Zkušenosti a dobrá praxe MěÚSS Jirkov. Pracovní poměr Veřejně prospěšné práce Dobrovolnická činnost.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
Sociální podnikání v Praze
Podpora začleňování cizích státních příslušníků na trh práce, reg. č
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
1. Současný legislativní stav
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Program na podporu zaměstnanosti znevýhodněných osob na území Brna
Osoba zdravotně znevýhodněná
Sociální šetření a legislativa
CÍLEM JE ZAMĚSTNÁNÍ VE STŘEDOČESKÉM KRAJI STRUČNÁ INFORMACE O PROJEKTU
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
RÚT Frýdek-Místek sociální rehabilitace
Nezaměstnanost.
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Transkript prezentace:

Klíčová otázka č. 4 Zaměstnanost a práce Pavel Pěnkava 26. – 27. listopadu 2014

Základní otázka: „Dokážou se lidé bez domova reintegrovat?“

Základní integrační prvky:  Přijetí místní komunitou  Možnost dlouhodobého bydlení  Příležitost stabilního zaměstnání

Je reálné:  aby lidé bez domova byli přijati do místní komunity?  aby si lidé bez domova získali a udrželi bydlení?  aby si lidé bez domova získali a udrželi zaměstnání?

PŘEDPOKLADY  SOCIOEKONOMICKÉ KLIMA VE SPOLEČNOSTI  SCHOPNOSTI LIDÍ BEZ DOMOVA  DOVEDNOSTI LIDÍ BEZ DOMOVA  MOŽNOSTI LIDÍ BEZ DOMOVA

OBJEKTIVNÍ PŘEKÁŽKY V ZAMĚSTNÁVÁNÍ Tvrzení č. 1: Přiznaný status osoby bez přístřeší před zaměstnavatelem zamezuje plnohodnotnému uplatnění na otevřeném trhu práce.

KONSTATOVÁNÍ Osoby bez přístřeší lze vzhledem k jejich nepříznivé životní situaci a důvodům, které z toho vyplývají, považovat za občany hodné zvláštního zřetele.

KONSTATOVÁNÍ Je ovšem třeba akceptovat skutečnost, že určitá část lidí bez domova nenalezne pracovní uplatnění ani za předpokladu vytvoření optimálních podmínek a to vzhledem k nedostatečné míře jejich schopností a některých negativních osobnostních vlastností.

SUBJEKTIVNÍ PŘEKÁŽKY V ZAMĚSTNÁVÁNÍ Tvrzení č. 2: Osoba bez domova ztrácí v důsledku své neschopnosti dodržovat pravidla a morálku na pracovišti reálnou možnost být dlouhodobě v zaměstnaneckém poměru.

KONSTATOVÁNÍ Ze skutečnosti, že je bezdomovectví sociálně patologický jev, vyplývá, že jeho důsledky zásadním způsobem negativně ovlivňují jeho nositele. Jedna ze zasažených oblastí je i zaměstnávání.

KONSTATOVÁNÍ Proto nelze aplikovat dvojí přístup ke klientům, kteří si něco tzv. zaslouží, protože se snaží získat zaměstnání, a odlišně k těm, kteří jsou zdánlivě pasivní.

KONSTATOVÁNÍ Je potřeba akceptovat fakt, že práce motivovaných a schopných klientů je poměrně méně, nežli je těch, kteří z nejrůznějších důvodů o pracovní uplatnění neusilují.

ŘEŠENÍ PROBLEMATIKY ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB BEZ PŘÍSTŘEŠÍ Tvrzení č. 3: Pro osoby bez domova je nezbytné vytvořit chráněné pracovní příležitosti a tréninková zaměstnávání, která by jim umožnila získat finanční příjem a zároveň je podporovala v pracovních a sociálních dovednostech.

MEZI NÁVRHY NA MOŽNÁ ŘEŠENÍ, KTERÁ BY POMOHLA ZVÝŠIT ZAMĚSTNANOST LIDÍ BEZ DOMOVA, LZE ŘADIT: komplexní programy na získávání pracovních návyků a rekvalifikace pro vhodné pracovní profese vytvoření pracovních míst určených výhradně pro tuto skupinu osob vyhledávání potenciálních zaměstnavatelů, kteří by za předem stanovených výhod zaměstnávali tyto osoby na běžných pracovních pozicích pomáhat zprostředkovat zaměstnání připraveným a schopným zájemcům na otevřeném trhu práce

PODMÍNKA KE ZDAŘILÉ REALIZACI TOHOTO ZÁMĚRU Podmínkou je individuální sociálně terapeutický přístup ke každému jedinci, který o získání pracovního uplatnění projeví zájem.

Děkuji za pozornost a diskuzi.