Státní rozpočet II. Petr Machala.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk.
Advertisements

Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Rozpočtové hospodaření obcí
Daně Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
STÁTNÍ ROZPOČET Autor: Ing. Vladimír Havlík
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01A32 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníProsinec.
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Fiskální politika státu, veřejné rozpočty
Ing. Lucie Kratochvílová
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra. Veřejné finance Finance představují proces tvorby, rozdělování a užití peněžních fondů a peněžního kapitálu. Finance.
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Nástroje makroekonomické politiky státu VY_32_INOVACE_
Členění NH Ukazatelé hodnocení NH
Je plán finan č ního hospoda ř ení státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.
OSOBNÍ (RODINNÉ) HOSPODAŘENÍ – ZÁKLADNÍ POJMY
Rozpočty územních samosprávných celků
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
 Materiál lze použít jako pomocnou vizuální pomůcku při výkladu o výdajích státu.
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
VY_32_INOVACE_ 17 Státní rozpočet.  Je schvalován každý rok parlamentem  Obsahuje část příjmovou a část výdajovou VY_32_INOVACE_ 17 Státní rozpočet.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Název projektu:
Zdanění subjektů terciárního sektoru
Stát a národní hospodářství
Rozpočtový proces státního rozpočtu
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Státní rozpočet I. Petr Machala.
Veřejné výdaje a příjmy
Rozpočtová (fiskální) nerovnováha Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
Typy rozpočtů Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Finanční a rozpočtové právo
Petr Machala. Co může vyjadřovat tento graf? Míra veřejného dluhu v roce 2011 Máme důvod k radosti?
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 5 Obecná problematika rozpočtového práva Rozpočtové právo hmotné.
Soustava veřejných rozpočtů Finanční toky ve veřejném sektoru představují příjmy a výdaje veřejných rozpočtů, a to jak uvnitř soustavy veřejných rozpočtů,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Veřejné finance Úvod do problematiky. Veřejné finance Vymezení VS Řízení VS.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E20.17 Ročník2. ročník.
Státní rozpočet a daně Občanský výchova 9. ročník.
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk. ROZPOČET seznam veškerých plánovaných výdajů a příjmů porovnání pravidelných příjmů a výdajů, rozdělování a užití peněz druhy:
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Veřejné příjmy Veřejné příjmy se podílejí na přerozdělování HDP, a to nenávratným způsobem Jsou zdrojem krytí veřejných.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_20_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Státní rozpočet.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Inovace výuky prostřednictvím.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Státní rozpočet (prezentace) Autor:
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_04.
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Soustava veřejných rozpočtů
Příjmy a výdaje SR.
VY_32_INOVACE_56_Národní hospodářství
Alois Rašín první ministr financí ČSR ( )
Sociální systém České republiky
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Název projektu: Moderní škola
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Šárka Vítová Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Státní rozpočet je plán finančního hospodaření státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.
Daně.
RODINNÝ ROZPOČET (PŮJČKA, HYPOTÉKA)
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Anotace Vysvětlit, jak správně hospodařit s penězi. Popsat, co je rozpočet a objasnit žákům, jak sestavit svůj měsíční rozpočet a rozpočet rodiny. Objasnit.
Transkript prezentace:

Státní rozpočet II. Petr Machala

Co jsme si zapamatovali z minulé hodiny? Co je to státní rozpočet? Kdo navrhuje a schvaluje státní rozpočet? Jaký může být státní rozpočet? Jak vzniká státní dluh?

Co patří mezi příjmy státu? A) Nenávratné daně, cla, poplatky (např. soudní), pokuty… B) Návratné bankovní úvěry, dluhopisy platí se úrok

Může stát získat peníze i jiným způsobem? mezi další zdroje příjmu státu patří např. výnosy z privatizace nerostné suroviny

Co patří mezi výdaje státu? Mandatorní výdaje: vláda je musí vydat – přikazuje zákon většinu tvoří důchody příspěvek na penzijní pojištění, stavební spoření dávky v nezaměstnanosti na národní hospodářství – železnice, dálnice… do zdravotnictví, školství, kulturu na armádu a bezpečnostní složky, správu země do sociálního zabezpečení (podpory)

Má stát ještě nějaké výdaje? ANO na mimořádné události výdaje na zahraniční pomoc

Jak by měla vypadat pomoc státu jinému státu?

Děkuji za pozornost.