Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace Vysvětlit, jak správně hospodařit s penězi. Popsat, co je rozpočet a objasnit žákům, jak sestavit svůj měsíční rozpočet a rozpočet rodiny. Objasnit.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace Vysvětlit, jak správně hospodařit s penězi. Popsat, co je rozpočet a objasnit žákům, jak sestavit svůj měsíční rozpočet a rozpočet rodiny. Objasnit."— Transkript prezentace:

1

2 anotace Vysvětlit, jak správně hospodařit s penězi. Popsat, co je rozpočet a objasnit žákům, jak sestavit svůj měsíční rozpočet a rozpočet rodiny. Objasnit z čeho se skládá rozpočet státu. Výukový materiál

3 Hospodaření Rozpočet

4 Jak hospodařit s penězi
Správně hospodařit s penězi je velmi důležité Každý člověk se to musí naučit Ty to umíš? Nebo alespoň víš jak na to? Doplň známá lidová rčení: Kdo šetří, ………….. Dal by si pro korunu………… Dobrá hospodyňka………..

5 Víš, co je to rozpočet a jak ho sestavit?
příjmy rozpočet výdaje Výdaje musí být menší nebo aspoň stejné Příjmy= peníze, které vydělám Výdaje= peníze, které utratím Jako příjmy

6 Můj měsíční rozpočet doplň
Příjmy Výdaje Co vše patří do tvých příjmů, dostáváš pravidelně kapesné? Jak bys mohl vylepšit svůj měsíční příjem? Pomáháš rodičům s některými domácími pracemi? Za co utrácíš své peníze? Za které věci se vyplatí utrácet a které věci za to nestojí? Dokážeš i něco ušetřit a proč?

7 Rozpočet mé rodiny i to bys dokázal doplnit?
Příjmy Výdaje Mzda táty ??? Mzda mámy ??? Má naše rodina ještě další příjmy ??? Můžu k příjmům své rodiny přispět i já ???? Za stravu ??? Za bydlení ??? Za oblečení ??? Za ……….. ??? Jakým způsobem bys mohl uspořit peníze z rodinného rozpočtu ty

8 Rozpočet státu už jsi slyšel, že i stát má svůj rozpočet?
Příjmy Výdaje Daň z příjmů Spotřební daň Daň s přidané hodnoty (DPH) Daň z nemovitosti Daň z dědictví a darování Silniční daň Cla Správní poplatky- kolky Na chod státu - na státní úřady, obranu státu, policii, soudnictví Na veřejnou spotřebu státu - peníze na školství, zdravotnictví, kulturu Na sociální dávky - vyplácení důchodů, podpora v nezaměstnanosti, přídavky na děti….

9 Zapamatoval sis něco? Co je správně? a) příjmy = výdaje
b) příjmy < výdaje c) příjmy > výdaje Doplň: Příjmy jsou peníze které ………… Výdaje jsou peníze které ………… Rozhodni, co patří do příjmové a co do výdajové části rozpočtu státu: daň z příjmu, clo, důchody, peníze na obranu, spotřební daň, peníze na školství, podpora v nezaměstnanosti, silniční daň, kolky, přídavky

10 Použité zdroje www.office.microsoft.com
VALENTA, Milan. Občanská výchova. Praha : Práce, s.


Stáhnout ppt "Anotace Vysvětlit, jak správně hospodařit s penězi. Popsat, co je rozpočet a objasnit žákům, jak sestavit svůj měsíční rozpočet a rozpočet rodiny. Objasnit."

Podobné prezentace


Reklamy Google