Tomáš Ditrich http://www.pf.jcu.cz/stru/katedry/bi/ditrich/ Ekologie Tomáš Ditrich http://www.pf.jcu.cz/stru/katedry/bi/ditrich/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Advertisements

ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
EKOLOGIE.
Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/ Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí.
Obecná biologie.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Základní ekologické pojmy
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Úvod do ekologie Jan Douda (FŽP, L169)
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
37.1 Ekologie – vztah organismus x prostředí
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Doporučená literatura Esf v ČR, TU Ostrava: Výukový program: Environmentální vzdělávání. Statistická ročenka ŽP ČR. MŽP ČR. Praha. Wittlingerová, Jonáš,
Ekologické aspekty liniových staveb
Text: Reprodukce nálevníků Metody získávání vědeckých poznatků
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výtrusovci.
Charakteristika ekosystému
1 Ekonomický růst a trh práce (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, prosinec 2004.
Zkoumání a ochrana přírody
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI607 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Biologie 1.ročník.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI602 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Terénní cvičení z EKOLOGIE Třída: 4. A
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
Biologické vědy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s některými biologickými vědami a.
Úvod do ekologie.
- zabývají se studiem živých soustav
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Den otevřených dveří PřF MU
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
BIOLOGICKÉ VĚDY Podle zkoumaného organismu
Biosféra Úvodní část Jan Dušek.
Životní prostředí - vše co nás obklopuje - přírodní - příroda
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
Ekologie jako vědní obor
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Biologické vědy
Ekologie.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Seminář z Didaktiky přírodopisu 2 Hodnocení učebnice
Potravní pyramida, potravní řetězec
Základní ekologické pojmy
22.. * biodiverzita Ekologická přizpůsobivost teplota množství světlamnožství potravy množství soli množství 0 2 nepříznivé podmínky vedoucí ke.
Společenstvo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN 
Vztahy geografie k ostatním vědám
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
Současná biosféra. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Ekologie jako věda. Úvahy a otázky Je ekologie věda? Jaké atributy má věda? Jaký je rozdíl mezi ekologií a environmentalistikou? Jaké jsou cíle ekologie?
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
EKOLOGIE A OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ RNDr.Jaroslav Kohout.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Název prezentace (DUMu): Společenstva
Ekosystém Pětilístek: Prostředí
Seminář z Didaktiky přírodopisu 2 Hodnocení učebnice
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
Ekoton rozvrstvení v prostoru
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
Ekologie.
Náplň a význam fytocenologie
8 SYNEKOLOGIE Společenstva.
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
8. Základní ekologické pojmy, organismus a prostředí
Člověk a příroda Fyzika.
Transkript prezentace:

Tomáš Ditrich http://www.pf.jcu.cz/stru/katedry/bi/ditrich/ Ekologie Tomáš Ditrich http://www.pf.jcu.cz/stru/katedry/bi/ditrich/

Ekologie zkouška ústní zpracování semestrální práce buď individuální práce na zadané téma (a jeho prezentace) anebo vyplněné protokoly z terénního cvičení

Ekologie základní literatura: Townsend C.R, Begon M., Harper, J.L, 2010: Základy ekologie.

doporučená a rozšiřující literatura Storch D., Mihulka S.: Úvod do současné ekologie. - Portál, Praha. 2000. Begon M., Harper J.L., Townsend C.R.: Ekologie. Olomouc, Univerzita Palackého, 1997.

doporučená a rozšiřující literatura Prach K., Štěch M., Říha P.: Ekologie a rozšíření biomů na Zemi. - Scientia, Praha. 2009. Tkadlec, E.: Populační ekologie. Struktura, růst a dynamika populací. Olomouc, Univerzita Palackého, 2008.

doporučená a rozšiřující literatura Dolný A.: Ekologie. OSU, Ostrava. 2005. Jakrlová J., Pelikán J.: Ekologický slovník terminologický a výkladový. Fortuna, Praha. 1999. Laštůvka Z., Krejčová P.: Ekologie. Konvoj, Brno. 2000. Slavíková J.: Ekologie rostlin. SPN, Praha. 1986. Losos B., Gulička J., Lellák J., Pelikán J.: Ekologie živočichů. SPN, Praha. 1985.

Ekologie z řeckého oikos (obydlí; dům; domov) vědní obor zabývající se vztahy mezi organismy (navzájem) a vztahy mezi organismy a jejich prostředím (minulým, současným a budoucím) ekologie je věda zkoumající vztahy ovlivňující distribuci a početnost organismů v současné době spíše politický termín, označující (někdy „rádoby“) ochranu životního prostředí (environmentalistika)

Cíle zkoumání vztahy, jevy a zákonitosti v přírodě popsat porozumět zdůvodnit vysvětlit Wikimedia Commons

Pravidla a zákony mnoho ekologických (obecně biologických) pravidel a zákonů pravidlo č. 1: žádné biologické pravidlo či zákon neplatí univerzálně, všechna mají alespoň jednu výjimku toto pravidlo č. 1 samozřejmě platí i pro pravidlo č. 1

Příklady výzkumů sekvojovec obrovský (Sequoiadendron giganteum) charakteristiky dřeva, borky, šišek a semenáčků komplexní vztah s lesními požáry podobně další stromy (různé borovice apod.) a celé biomy (např. tajga), i živočichové (krasec Melanophila acuminata)

Příklady výzkumů vodní rostliny jsou většinou limitovány obsahem dusíku a fosforu vodní měkkýši se živí vodními rostlinami eutrofizace vodních systémů vede k rozvoji rostlin a tím i měkkýšů měkkýši jsou často mezihostitelé parazitů (mnohých motolic) eutrofizace tak vede k vyšší míře infekce některých živočichů (obojživelníci, ale i člověk)

Johnson et al. 2007, PNAS Kredit: Thomas P. Buckelew

Příklady výzkumů další důsledek eutrofizace vod: v Belize v místních mokřadních systémech převažovaly sinice, protože umí vázat N2 výplachy z polí (N a P) umožnily růst orobince na úkor sinic a bahničky v systémech s orobincem se lépe daří komárovi Anopheles vestitipennis na úkor A. albimanus A. vestitipennis je přitom efektivnější přenašeč malárie, než A. albimanus Rejmánková et al. 2005, Grieco et al. 2007, Pope et al. 2005.

Eliska Rejmankova James S. Aber

komplexní výsledky vyžadují komplexní výzkumy fotosyntéza, dýchání, vazba N,… ovipozice komárů, spotřeba N a P,… rychlost růstu populací, podmínky a zdroje,.. koexistence druhů a konkurenční vyloučení, diverzita společenstva, dopad na člověka,… tok látek a energií,..

populace, společenstvo soubor jedinců téhož druhu, nacházejících se v jednom určitém místě v jednom určitém čase společenstvo (biocenóza) druhy, které se vyskytují společně v prostoru a čase důležitost měřítka! – společenstvo bachoru (bakterie, prvoci), rostliny (mšice, včely, mandelinky, vosičky,…), pastviny (bizoni, hraboši, trávy, houby,..), Evropy, světa,… nikdo nezkoumá kompletní společenstvo, ale společenstva ptáků, drobných hlodavců, herbivorních (býložravých) brouků, trav,….

úrovně biologické organizace ekologie operuje na několika různých úrovních: (na úrovni tkání a buněčné – ekofyziologie) na úrovni jedince na úrovni populace – populační ekologie (na úrovni druhu – autekologie) na úrovni společenstva ekosystém biosféra Kredit: Sciencedaily

Ekologie komplexní věda nutnost znalosti základních biologických disciplín – obecná biologie, zoologie, botanika, mykologie, mikrobiologie, fyziologie, evoluční biologie, …. ale i geologie, geografie, pedologie, klimatologie, matematika, fyzika, chemie a biochemie,….

Metody zkoumání pozorování (observační studie)

Metody zkoumání na základě observační studie však nelze konstatovat kauzalitu (příčinnost)!!!

Metody zkoumání na základě observační studie však nelze konstatovat kauzalitu (příčinnost)!!! podobně i „globální“ výzkumy! Höfer, T. et al., 2004

Určení příčiny pro určení příčiny nějakého jevu se nejčastěji používá manipulativní experiment v něm manipuluji s hladinou jasně daného faktoru (obsah dusíku, fosforu, počet čápů, teplota …) „mnoho“ replik a kontrola! předpokládám, že náhoda (neznámé, nesledované příčiny) ovlivní stejnou měrou kontrolní i manipulované repliky vyhodnocením získaných dat získám hodnotu p = pravděpodobnost, že můj výsledek je náhodný

Bill Shadel, UVM Johnson et al. 2007, PNAS Táňa Čermáková