Doména Pro připojení do internetu musí mít každý počítač přidělenu tzv. IP adresu, která se skládá z dekadických čísel. Pro připojení do internetu musí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Laserová tiskárna barevná
Advertisements

Interaktivní tabule Je to velká interaktivní plocha, ke které je připojen počítač a data-video projektor. Kombinuje výhody běžné popisovatelné tabule a.
Pružný disk - disketa Pružný disk – disketa patří mezi výměnné médium pro záznam dat. V dnešní době se již přestává používat, nicméně v některých podnicích.
Základní jednotka PC Obr. 1.
Seznamy Seznamy lze použít pro zpřehlednění zobrazovaných dat na stránce. Seznamy lze použít pro zpřehlednění zobrazovaných dat na stránce. Seznamy se.
Základní struktura, metainformace
Formuláře Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Použití formulářů: Použití formulářů: Blog Blog Uživatelské.
Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je.
Módy bezdrátového připojení
Layout stránky Rozvržení stránky (layout stránky) se provádí z těchto důvodů: Určení polohy záhlaví, menu, textů, obrázků... Zachování polohy při změně.
DNS. Komunikace Aplikace používají k identifikaci komunikujících uzlů IP adresu Pro člověka jsou číslice těžko zapamatovatelné, proto se používá místo.
Konektory napájecího zdroje
Modem Modem je zařízení umožňující vzájemné datové propojení dvou počítačů pomocí telefonní linky, přesněji – potřebujeme dva modemy, každý na jednom konci.
Geometrie pevného disku
Třídy, generické třídy, pseudotřídy
Topologie sítí Topologií sítě rozumíme způsob zapojení počítačů do počítačové sítě. Rozeznáváme čtyři druhy: Sběrnicová topologie Prstencová topologie.
Odkazy Pomocí odkazu se lze pohybovat mezi stránkami. Cílem může být další stránka nebo identifikátor na aktuální stránce. Pomocí odkazu se lze pohybovat.
Pevný disk Pevný disk je často nazýván také hard disk (zkratka HDD). Slouží k dlouhodobému uchování dat. Je také úložištěm operačního systému, ze kterého.
Blokový model v CSS Obr. 1.
Paměťové karty Paměťové karty patří mezi paměti typu flash memory.
Rozdělení technického vybavení PC
Seznam - menu Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího menu. Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího.
Počítačová síť a typy sítí
Vnější paměť Ukládání dat pouze do operační paměti by při práci s počítačem nestačilo. Pro uchování vytvořených dat mají počítače ještě další, tzv. diskové.
Délkové jednotky v CSS Pro zápis délkových jednotek se používají jednotky: Absolutní Relativní Procenta Údaje se zapisují jako celá nebo desetinná čísla.
David Škaroupka S49 FSI VUT Brno Systém DNS (Domain Name System) (v rámci cvičení VPN)
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
FTP – přenos souborů Tato služba se používá pro přenos souborů pomocí přenosového protokolu FTP. Pro tuto službu existují speciální klienti, kteří se dokáží.
Inkoustová tiskárna Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí inkoustu. Obr. 1.
Porovnání technologie CD a DVD
Flash disk Je to polovodičová paměť EEPROM, která se dnes používá jako náhrada disket. Připojuje se pomocí sběrnice USB a může mít různou podobu. Obr.
Protokol TCP/IP a OSI model
UPS UNINTERRUPTIBLE POWER SYSTÉM Systém nepřerušovaného napájení
Vizualizér Vizualizér je zařízení, které zachycuje obraz přímo z neprůhledné předlohy (trojrozměrné předměty, knihy, mapy apod.). Obraz zachycený pomocí.
Reproduktory Reproduktory se používají jako standardní výstup počítačů. Jeden malý reproduktor bývá součástí základní jednotky. Je určen pro přehrávání.
Internet Pojem Internet se začal vymezovat v polovině šedesátých let, kdy Američané hledali způsob, jak propojit důležitá vojenská pracoviště a tím zajistit.
Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov
Protokoly a adresy na internetu
Mobilní telefonní síť GSM
Jazyk PHP Programovací jazyk PHP (Hypertext preprocessor) je skriptovací jazyk, který běží na straně serveru. KLIENT - SERVER Server posílá do vašeho počítače.
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
Sběrnice Obr. 1.
DTD DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro prohlížeč zpracovávající dokument. DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro.
Eva Bártová Andrea Křivánková
Příkaz "echo" Příkaz "echo" Příkaz "echo" se používá pro zobrazení daných informací na monitoru. Příkaz "echo" se používá pro zobrazení daných informací.
WWW – hypertextový informační systém
HTML editory HTML editory se dělí na dva základní typy:
Počítače pro handicapované
Internetová učebna Jak postupovat: Pěkně od začátku …
Obrázky Obrázky se používají pro oživení stránek. Obrázky se používají pro oživení stránek. Obrázky se do stránek vkládají nepárovou značkou. To znamená,
Netradiční typy diskových pamětí
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Princip RAID pole spočívá.
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Plazmové monitory Plazmové displeje jsou určeny zejména pro použití ve veřejných informačních systémech - letiště, nádraží, banky, nebo při prezentacích.
Vypalovací mechanika Vypalovací mechanika je zařízením, které spadá do skupiny výstupních zařízení. Úkolem vypalovací mechaniky je nahrát (vypálit) data.
Navigační systém GPS GPS - Global Positioning System (úplný název je GPS Navstar) je satelitní navigační systém. Tento systém byl původně vybudovaný americkou.
Základní deska Matherboard.
Síťové komponenty Síťové komponenty zajišťují možnost připojení síťového zařízení do sítě. Zajišťují nejen správný chod sítě, ale také pomocí protokolů.
Primitivní počítadlo
Spojování řetězců Spojování řetězců Pro spojování řetězců se používá operátor Pro spojování řetězců se používá operátor. (tečka). V jiných jazycích se.
Sestava počítače Do sestavy počítače patří všechny vnitřní i vnější části počítače včetně příslušenství. 
INTERNETOVÁ DOMÉNA V této prezentaci se dozvíte něco málo o internetových doménách…
Základní jednotka notebooku
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Disková pole (RAID - Redudant.
Inf WWW – World Wide Web. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Internetová doména, její dostupnost a registrace Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie,
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
Internet – pojmy, služby
Tvorba webových stránek – registrace domény
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Transkript prezentace:

Doména Pro připojení do internetu musí mít každý počítač přidělenu tzv. IP adresu, která se skládá z dekadických čísel. Pro připojení do internetu musí mít každý počítač přidělenu tzv. IP adresu, která se skládá z dekadických čísel. Člověk si čísla obecně špatně pamatuje, proto se pomocí doménových serverů čísla překládají na doménová jména. Člověk si čísla obecně špatně pamatuje, proto se pomocí doménových serverů čísla překládají na doménová jména. Domény rozdělujeme do úrovní, přičemž nejvyšší tzv. nultá úroveň je označena tečkou (.). Domény rozdělujeme do úrovní, přičemž nejvyšší tzv. nultá úroveň je označena tečkou (.).

Doména Domény se běžně rozdělují od 1. úrovně, přičemž doména první úrovně je v zápisu úplně vpravo. Domény se běžně rozdělují od 1. úrovně, přičemž doména první úrovně je v zápisu úplně vpravo. Domény nejvyšší úrovně se značí zkratkou TLD – Top Level Domain Domény nejvyšší úrovně se značí zkratkou TLD – Top Level Domain Domény 1. úrovně se rozdělují na dva základní typy: Domény 1. úrovně se rozdělují na dva základní typy: Národní domény – jsou dvoupísmenné a většinou označují kód země Národní domény – jsou dvoupísmenné a většinou označují kód země Generické – jsou to obecné domény a nejsou spojeny s konkrétním státem Generické – jsou to obecné domény a nejsou spojeny s konkrétním státem

Ukázka domén 1. úrovně AustrálieauBelgiebe BulharskobgKanadaca ČínacnČeská republikacz NěmeckodeFranciefr PolskoplRuskoru Slov. republikaskŠpanělskoes TaiwantwJaponskojp USAusHolandskonl VzdělávacíeduKomerčnícom VládnígovVojenskémil Jinéorg

Doména 2. úrovně Velmi důležité jsou domény 2. úrovně. Velmi důležité jsou domény 2. úrovně. Doména 2. úrovně většinou označuje organizaci, firmu nebo jiný subjekt. Doména 2. úrovně většinou označuje organizaci, firmu nebo jiný subjekt. Doménu 2. úrovně si můžete vybrat z volných domén u registrátora a za malý poplatek jí používat. Doménu 2. úrovně si můžete vybrat z volných domén u registrátora a za malý poplatek jí používat. Musí se pravidelně obnovovat – většinou 1x za rok, ale lze si ji předplatit i na více let dopředu. Pokud si doménu na další rok neobnovíte, doména se uvolní pro dalšího zájemce. Musí se pravidelně obnovovat – většinou 1x za rok, ale lze si ji předplatit i na více let dopředu. Pokud si doménu na další rok neobnovíte, doména se uvolní pro dalšího zájemce.

Doména 2. úrovně. czcomskorg soscb seznamibm vlada ptaci nasa vyuka info www cz – doména 1. úrovně cz – doména 1. úrovně soscb – doména 2. úrovně soscb – doména 2. úrovně www – doména 3. úrovně www – doména 3. úrovně Doména 1. úrovně Doména 2. úrovně Doména 3. úrovně Obr. 1

Správce národní domény Správce národní domény CZ je sdružení CZ.NIC Správce národní domény CZ je sdružení CZ.NIC Toto sdružení zároveň zajišťuje registraci doménových jmen 2. úrovně a zajišťuje provoz jmenných serverů. Toto sdružení zároveň zajišťuje registraci doménových jmen 2. úrovně a zajišťuje provoz jmenných serverů. Sdružuje a certifikuje jednotlivé registrátory doménových jmen 2. úrovně. Sdružuje a certifikuje jednotlivé registrátory doménových jmen 2. úrovně.

Registrace domény 2. úrovně 1. Vyberte si jméno pro doménu 2. úrovně (jméno může obsahovat písmena a-z číslice 0-9 a pomlčku) 2. Ověřte, zda zvolené doménové jméno je volné! Ověření se provede pomocí služby WHOIS – 3. Vyberte registrátora 4. Zaregistrujte kontakty – účet 5. Proveďte vlastní registraci domény

Registrátor Active24 1. Zvolte – Zvolte položku „domény“ – „Registrace domény“ 3. Ověřte si, zda je doména volná 4. Zvolte dokončit objednávku 5. Vyplňte údaje pro přihlášení a fakturaci 6. Zvolte zaregistrovat (k doméně lze objednat i webhosting – prostor pro vaše internetové stránky) Obr. 2

Kontakt na vlastníka domény Pokud chcete zjistit kontakt na vlastníka určité domény, můžete využít například centrální databázi domén na adrese kde zadáte název domény a zobrazí se vám výpis k této doméně. Obr. 3 Obr. 4

Kontakt na vlastníka domény – dle IP adresy Pokud potřebujete nalézt vlastníka podle IP-adresy musíte vznést dotaz na tzv. Whois server. Použijte například adresu whois.smartweb.cz nebo nastroje.lupa.cz/whois/, kde můžete zadat konkrétní IP-adresu a zobrazí se vám výpis k této adrese. Obr. 5

Otázky k opakování 1. Do jakých úrovní se dělí doména? 2. Jak se rozdělují domény 1. úrovně? 3. Co se nejčastěji označuje doménou 2. úrovně? 4. Kdo spravuje národní doménu CZ? 5. Jak se dá zaregistrovat doména 2. úrovně? 6. Jak zjistíte kontakt na vlastníka domény 2. úrovně?

Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, BLÁBOLIL, Roman. Podpora výuky: „Internet“ [online]. 28. listopadu :30. Dostupný z WWW: Použité obrázky: Vlastní