Aktuální informace z České rozvojové agentury k ZRS s Moldavskem Ing

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Evaluační zpráva Dvou projektů české rozvojové spolupráce s Moldavskem: Stará ekologická zátěž Iargara odstranění ropného znečištění Zpracování koncepce.
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Úspěšné strategie k integraci na volném trhu práce Wien Work Jobmanagement Wien Work Arbeitsassistenz.
Technologické platformy a dopravní výzkum
PROGRAM ROZVOJOVÉ SPOLUPRÁCE MOLDAVSKO
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Česká rozvojová agentura Michal Pastvinský ředitel Aktivity ČRA ve vztahu Rio úmluvám Seminář Naplňování mnohostranných environmentálních smluv z Ria v.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Partnerství se soukromým sektorem v rozvojové spolupráci Michal Kaplan Česká rozvojová agentura Kulatý stůl na MZV Praha,
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Strategie.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
1 Možnosti podpory exportu ze strany státu v návaznosti na strategii mezinárodní konkurenceschopnosti ČR pro období PSP ČR, 29. června 2012.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Místní akční skupina Rakovnicko
1 Partnerství neziskového a soukromého sektoru v oblasti zahraniční rozvojové spolupráce Daniel Svoboda člen SR FoRS Development Worldwide, spolek
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Dotační projekty Vysokého Mýta
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Zuzana Hlavičková MZV ČR.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Zahraniční rozvojová spolupráce ČR Martin Náprstek zástupce ředitele Česká rozvojová agentura (ČRA) Rozvojová spolupráce měst a obcí SMO ČR,
Strategie spolupráce obcí MAS Královská stezka Výstup projektu „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ Mgr. Lucie Růžičková, Královská.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
„OBCE SOBĚ“ „ Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností“
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Program rozvojového partnerství pro soukromý sektor Program studie proveditelnosti ČESKÁ ROZVOJOVÁ AGENTURA Subsaharská Afrika – exportní příležitosti.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Česká rozvojová agentura (ČRA)
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Ing. Stanislava Správková
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Aktuální informace z České rozvojové agentury k ZRS s Moldavskem Ing Aktuální informace z České rozvojové agentury k ZRS s Moldavskem Ing. Michal Pastvinský ředitel ČRA Mgr. Jan Černík referent pro Moldavsko a Gruzii Přinese rozvojová spolupráce ČR s Moldavskem obchodní případy? Platforma podnikatelů pro zahraniční rozvojovou spolupráci Svaz průmyslu a dopravy ČR Praha, 19. září 2011

Projekty ČRA v roce 2011 projekty v partnerských zemích: celkem 360 mil. Kč, tj. 80 projektů (zakázky : dotace = cca 7 : 3) + tuzemské a trilaterální dotace celkem 47 mil. Kč, tj.75 dotačních titulů

Charakteristika rozvojové spolupráce s Moldavskem Negativa: stav permanentní celospolečenské krize od počátku 90. let 20. století chátrající infrastruktura donedávna málo funkční veřejná správa migrace práceschopného obyvatelstva a její sociální a ekonomické dopady nižší předvídatelnost vývoje Pozitiva: snaha situaci zlepšit (hl. na komunální, od r. 2009 i na celostátní úrovni) zájem mezinárodního společenství o stabilizaci země pro ČR kulturně (a do jisté míry i jazykově) blízká oblast solidní úroveň vzdělání obyvatelstva trvalý zájem politické reprezentace ČR a vedení MZV o Moldavsko

Spolupráce v období od roku 2006 do roku 2010 (starý program rozvojové spolupráce) v letech 2006 - 2010 se v Moldavsku angažovaly na dvě desítky českých subjektů (firem, nevládních organizací a univerzit) celkový objem finančních prostředků na bilaterální projekty ZRS ČR dosáhl v letech 2006 – 2010 objemu cca 222 mil. Kč (nejsou započítány multilaterální aktivity, MLP , některé specifické dotační projekty, humanitární pomoc a neukončená VŘ v gesci ČRA) ČR vnímána v rámci Moldavska jako významný a stabilní partner

Sektorová orientace od roku 2011 do roku 2017 (nový program rozvojové spolupráce) Sektor zásobování pitnou vodou a sanitace Sektor státní správy a občanské společnosti Sektor obecné ochrany životního prostředí Sektor zemědělství, lesnictví a rybolovu Sektory vzdělávání a ostatní sociální infrastruktury a služeb

Způsob práce ČRA Projekty vznikají na základě poptávky partnerské země Partnerem je místní vláda nebo samospráva Koordinace s ostatními dárci Identifikační, formulační, monitorovací mise Práce na realizaci projektů prostřednictvím dodavatelů, nikoli vlastních zaměstnanců ČRA Dvě oddělení s teritoriální a sektorovou odborností 9.4.2017 6

Vznik projektu ČRA a projektový cyklus Identifikace = určení rozvojového problému k řešení (případně strategie) a alokace finančních prostředků Formulace = příprava projektových dokumentů / zadání zakázek ve spolupráci ČRA a partnerských institucí Implementace = ČRA poptává zboží, služby a stavební práce dle zadání Monitoring= průběžná kontrola aktivit Vznik projektu NNO ČRA vypíše dotační výběrové řízení NNO připraví návrhy projektů, které následně realizují za spolufinancování ČRA 9.4.20179.4.2017

Co z toho potřebuje znát podnikatel? Je dodavatelem v rámci projektů ZRS Připravuje nabídku do výběrového řízení Zapojení dvěma způsoby: A) jako konzultant na přípravné práce (formulace zadávací dokumentace projektu), B) dodavatel zboží a služeb při realizaci projektu Formulace zadávací dokumentace vs. realizace Kvalifikační předpoklady – reference z teritoria 9.4.2017

Finanční alokace 2011-2014 podle sektorů v tis. Kč Téma Sektor 2011 2012 2013 2014 Rozvoj vzdělávání Vzdělávání 3 500 5 000 8 000 10 000 Ochrana a monitoring vodních zdrojů Voda a sanitace 36 000 38 000 32 000 34 000 Podpora cílené sociální asistence Ostatní soc.infrastruktura 7 500 13 000 15 000 Protipovodňová ochrana Obecná ochrana životního prostředí 7 000 Přenos zkušeností z transformace státní správy a budování občanské společnosti Vláda a občanská společnost Zvyšování konkurenceschopnosti a efektivity zemědělství Zemědělství 3 000 6 000 12 000 Celkem    55 000 66 500 75 000 81 000

Projekty ČRA v Moldavsku – voda a sanitace Obnova systému nakládání s odpadními vodami ve městě Nisporeni Rekonstrukce ČOV a čerpacích stanic Vypracování plánu dlouhodobého rozvoje VaK, školení pracovníků a obyvatel Komplementární k projektu ADA (kofinancováno SDC a EK) „Rehabilitation of the water supply system in the Rayon Nisporeni: Municipalities of Nisporeni, Vărzareşti and Grozeşti, Republic of Moldova“

Projekty ČRA v Moldavsku – sanace starých ekologických zátěží Průzkum a sanace lokalit znečištěných ropnými látkami v obcích Lunga a Mărculeşti v Moldavsku Průzkum a sanace kontaminace podzemních vod leteckým petrolejem z bývalého vojenského letiště Mărculeşti Návrh zásobování obcí Lunga a Mărculeşti pitnou vodou

Projekty ČRA v Moldavsku – obecná ochrana životního prostředí Varovný povodňový a monitorovací systém na řece PRUT Dodávka a instalace 11 hydrologických měrných stanic Zpracování hydrologických dat: instalace a testovací provoz databáze Státní hydrometeorologické služby Moldavska

Projekty ČRA v Moldavsku – vzdělávání Cesta k předškolnímu inkluzívnímu vzdělávání v Moldavsku Rekonstrukce a provoz inkluzívní MŠ v Orhei Vypracování normativních dokumentů: standardy kvality, manuál inkluzívní MŠ aj.

Projekty ČRA v Moldavsku – sociální infrastruktura Podpora tvorby národní koncepce pro práci s opuštěnými dětmi analýza situace opuštěných dětí a jim poskytovaných služeb celonárodní census opuštěných dětí a vybudování modulu integrované databáze sociálních služeb Zaškolení sociálních pracovníků a zaměstnanců MPSOR informační kampaň

Mezinárodní dimenze ZRS ČR v Moldavsku - spolupráce s Rakouskou rozvojovou agenturou (ADA) Memorandum o porozumění (20. 11. 2008) Spolupráce v oblastech vody a sanitace Zaměření na jihozápadní Moldavsko Možnost teritoriálního a sektorového rozšíření spolupráce Konkrétní výstup Mezinárodní program „Rehabilitation of the water supply and sewage system in the Municipalities of Nisporeni, Vărzăresti and Grozesti“

Mezinárodní dimenze ZRS ČR v Moldavsku - spolupráce s IOM, UNFPA a Světovou bankou Podpora tvorby národní koncepce pro práci s opuštěnými dětmi Spolupráce s IOM při identifikaci problémů a potřeb opuštěných dětí Zapojení UNFPA do výzkumu: rozšíření cílové skupiny o opuštěné seniory Světová banka zajistí hardware a software databáze integrovaného systému sociální péče Konkrétní výstup - Posílení kapacit Ministerstva práce sociální ochrany a rodiny

Děkuji za pozornost! Česká rozvojová agentura Nerudova 3 118 50 Praha 1 Tel.: +420 251 108 130 Fax: +420 251 108 225 info@czda.cz, www.czda.cz