Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Informace pro předsednictvo RVŠ Praha, 15. 4.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Advertisements

Iva Horová: Zpráva Komise eVŠKP za rok , Ostrava Biblioteca Academica Zpráva o činnosti za rok 2007 Odborná komise pro otázky elektronického.
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Iva Horová: Netextové práce : první zkušenosti Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Netextové práce první zkušenosti.
© Radek Maca Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ w w w. e - g r a m. c z ICT plán školy možný přístup k jeho zpracování odbor 55 SIPVZ MŠMT.
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP na AMU Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP Zpřístupňování eVŠKP na AMU specifika a problémy.
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Zpřístupňování eVŠKP současný stav a záměry.
Iva Horová: Zpráva Komise eVŠKP za rok , Olomouc CPVŠK Zpráva o činnosti za rok 2006 Odborná komise pro otázky elektronického zpřístupňování.
1/11 VŠB-TUO Ostrava AMU = DAMU + FAMU + HAMU Dspace na AMU (budování repozitáře pro VŠKP) 1.Výchozí situace na AMU 2.Úpravy Dspace 3.Vazby.
Asociace knihoven vysokých škol ČR Komise pro otázky elektronického zpřístupňování vysokoškolských kvalifikačních prací Stručná zpráva o vzniku a aktivitách.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
E-Česko 2006 Státní informační a komunikační politika Praha Vladimír Mlynář.
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“ Persistentní identifikátory v databázích eVŠKP Stručné shrnutí Petr Novák, Státní.
Bc. Vladimíra Kováříková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava 1. setkání českých uživatelů systému 24. dubna 2008 DSpace na VŠB-TU Ostrava.
ASOCIACE KNIHOVEN VYSOKÝCH ŠKOL ČR SLAVÍ 10. NAROZENINY BARBORA RAMAJZLOVÁ
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Citace, citování Plagiátorství
ISS Úvodní informace o kurzu Sekundární analýza Management sociálních dat a datové archivy Jindřich Krejčí.
PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE NÁLEŽITOSTI ICT PLÁNU ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
Návrh workflow a tvorba předpisů pro eVŠKP na AMU Iva Horová
CPVŠK, Hradec Králové, Digitální archivy vysokoškolských prací na vysokých školách v ČR : východiska, současný stav jejich budování a.
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Asociace knihoven vysokých škol ČR výroční konference.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
ESTUP – Elektronické STUdentské Práce, Martin Pešava 2006, Brno Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby... Systém pro eVŠKP.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Bibliotheca Academica Zlín Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Zpráva o činnosti komise Ing. Jan Mach Vysoká škola.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Elektronické VŠKP na FAST VUT
DSpace a jeho možnosti z hlediska zpřístupňování VŠKP Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Seminář Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti,
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Praktické zkušenosti s naplňováním směrnice rektora o závěrečných pracích na Ostravské univerzitě v Ostravě Mgr. Jarmila Krkošková Bc. Šárka Kostecká Univerzitní.
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
Informační kulturní portál
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
PLÁN DLOUHODOBÉ OCHRANY DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ V PRAXI Mgr. Andrea Fojtu, Mgr. Eliška Pavlásková ÚVT UK, ÚISK UK
Aplikace teorie information commons v Ústřední knihovně Přírodovědecké fakulty MU Klub vysokoškolských knihovníků SKIP Zdeňka Dohnálková Prosinec 2006.
Národní úložiště šedé literatury (NÚŠL) informace o projektu SKIP Klub vysokoškolských knihoven AMU, Iva Horová.
2006 Úpravy směrnice a prováděcího předpisu pro eVŠKP na UTB ve Zlíně.
Ministerstvo informatiky Cíle a plány 2003 Vladimír Mlynář ISSS
Knihovny v pavučině spolupráce, Jindřichův Hradec Barbora Ramajzlová Asociace knihoven vysokých škol ČR - kroky ke.
Projekt Archivace a zpřístupnění digitálních verzí kvalifikačních prací na Univerzitě Karlově v Praze Mgr. Eva Březinová Brno,
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Digitalizace a zpřístupňování dokumentů na AMU Iva Horová: Digitalizované primární dokumenty zpřístupněné prostřednictvím prvků informačního systému školy.
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven Projekt.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
EVŠKP na OU cesta integrace 10. Listopad, 2005 Jiří Šimonek a Robert Bohoněk Centrum Informačních Technologií Ostravská univerzita.
1 Asociace knihoven vysokých škol ČR Zpráva Komise pro otázky elektronického zpřístupňování vysokoškolských kvalifikačních prací Iva Horová, Jarmila Krkošková.
Projekt e-Sbírka a e-Legislativa Moderní systém pro přístup k právu a pro jeho tvorbu 12. června 2013 seminář Osvěta Aleš Gola odbor legislativy a koordinace.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Analýza možností využití institutu centrálního zadavatele v rámci jednotlivých resortů Přednášející: Ing. Pavel Brož.
CPVŠK 2005, , Praha Suchdol Návrh národního souboru metadat pro popis e-VŠKP Specifikace metadat Eva BRATKOVÁ, ÚISK FF UK v Praze
Možnosti spolupráce: e-VŠKP v rámci systému šedé literatury
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Transkript prezentace:

Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Informace pro předsednictvo RVŠ Praha,

Osnova: 1.Stav a potřeby 2.Cíle a podmínky 3.Výhody moderních systémů 4.Cesty k řešení v ČR 5.Shrnutí Vysokoškolské kvalifikační práce

Stav a potřeby: VŠ v roli producentů e-zdrojů nárůst zájmu o bibliografické informace i plné texty potřeba snadné dostupnosti stav zpřístupňování různý chybí úplná národní registrace Vysokoškolské kvalifikační práce

První systémy zpřístupňování v ČR: AMU, MU, OU, UPa, VŠE, VŠB TUO různé výchozí podmínky různý způsob řešení různé výstupy není koordinace a integrace státní dotace Vysokoškolské kvalifikační práce

Společné momenty: na úrovni celé školy velký podíl knihovny nastartování procesů a diskusí o: organizaci, formální úpravě, formátech ošetření autorských práv zvládnutí v rovině technologické Vysokoškolské kvalifikační práce

Cíle: jednoduché vyhledávání zpřístupňování v prostředí WWW on-line plné texty (primární dokumenty) fulltextové vyhledávání výměna informací a podpora VVV trvalá archivace prezentace Vysokoškolské kvalifikační práce

Světové trendy : otevřené digitální knihovny národní projekty podpora organizací vč. státu legislativní ošetření reprezentace Příklady: NDLTD, UMI, DissOnline… Vysokoškolské kvalifikační práce

Podmínky integrace: Standardizace: primárních e-textů popisných dat (metadata) prezentačních formátů komunikačních formátů archivačních formátů Vysokoškolské kvalifikační práce

Výhody moderních systémů: jednotné prostředí komplexnost kooperace, integrace sdílení zkušeností sdílení zdrojů snížení nákladů Vysokoškolské kvalifikační práce

Cesty k řešení v ČR: a)zahájit systematickou činnost b)usilovat o koncepci na národní úrovni c)sjednocovat praxi na VŠ d)zvyšovat gramotnost autorů prací e)usilovat o řešení legislativy f)vytvořit národní standardy g)získat podporu a spolupráci Vysokoškolské kvalifikační práce

a) Zahájit systematickou činnost: analýza stavu v zahraničí vstupní analýza stavu v ČR založena Komise e-VŠKP vypracována DZ potřeba sestavit pracovní tým potřeba získat podporu VŠ neplýtvat prostředky a silami Vysokoškolské kvalifikační práce

b) Usilovat o vytvoření koncepce na národní úrovni: zkušenosti ze zahraničí efektivita možnost integrace stávajících systémů zapojit se do mezinárodních struktur hledat finanční podporu i mimo VŠ hledat institucionální zabezpečení Vysokoškolské kvalifikační práce

c) Sjednocovat praxi na VŠ : Každá škola řeší celý proces jinak: směrnice, předpisy, návody různá míra závaznosti různá organizační řešení elektronická verze není povinná nejednotná formální struktura Vysokoškolské kvalifikační práce

Formální úprava / struktura: výchozí moment všeho upraveno Směrnicemi různorodá praxe škol různé typy Směrnic různý obsah a podrobnost jen někde se řeší el. verze Vysokoškolské kvalifikační práce

Směrnice : řeší: zadávání, schvalování, odevzdávání, úprava, obhajoba… typy: ZŘ, pro studium, pro SZZ… dostupnost: dokumenty školy, studijní agendy, knihovna… závaznost: norma, doporučení, návod autoři: děkani, vedoucí ústavů.. Vysokoškolské kvalifikační práce

Současná praxe v ČR – shrnutí: zatím patrná neexistence jednotné koncepce škol na různých úrovních struktury škol vychází se z lokálních podmínek někdy i ve vzájemném rozporu proměny v čase, nestabilita péče o elektronickou verzi začíná Vysokoškolské kvalifikační práce

d) Zvyšovat gramotnost autorů : počítačová (tvorba prací) informační publikační autorskoprávní vytváření modelových příruček elektronické formuláře bezproblémové komunikační prostředí Vysokoškolské kvalifikační práce

e) Usilovat o řešení legislativy: autorský zákon (licenční smlouva) VŠ zákon navazující normy a předpisy úsilí o změnu povinná elektronická verze pro účely celonárodní registrace minimálně disertace motivace autorů k nekomerčnosti Vysokoškolské kvalifikační práce

f) Vytvořit národní standardy a doporučení : sjednocení metod a procesů popis a struktura dat formální úprava prezentační atd. formáty komunikační protokoly aplikační SW Vysokoškolské kvalifikační práce

g) Získat pro spolupráci: management vysokých škol příslušné funkcionáře VŠ pedagogy odborníky na IT samotné autory motivovat knihovny organizace mimo VŠ Vysokoškolské kvalifikační práce

Závěrečné shrnutí – co je třeba dělat: získat podporu VŠ koncepční řešení usilovat o změnu legislativy administrativní, organizační otázky sjednocovat strukturu prací unifikaci popisu, metadat, formátů spolupracovat Vysokoškolské kvalifikační práce

Děkuji vám za pozornost kontakty: PhDr. Iva HorováPhDr. Eva Bratková AMUÚISK FF UK Vysokoškolské kvalifikační práce