VZDĚLÁVÁNÍ a REGIONÁLNÍ FUNKCE ??? Brno 23.-24.4.2002 Zlata Houšková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní soustava povolání
Advertisements

Informační gramotnost na středních školách
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Webové stránky pro knihovníky Podívejte se a vyzkoušejte.
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Veřejné informační služby poskytované prostřednictvím Internetu Městskou knihovnou v Ústí nad Orlicí n okres Ústí nad Orlicí - MěK Ústí nad Orlicí s reg.
IVIG 2006 Náš zákazník – náš pán Zlata Houšková Praha, IVIG září 2006.
Regionální funkce knihoven, Pardubice, Meziknihovní služby: platforma pro spolupráci knihoven Jindřiška Pospíšilová Národní knihovna ČR.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Výsledky Analýzy mzdové, věkové a vzdělanostní struktury pracovníků knihoven v ČR 2003 – 2004 Zlata Houšková Pardubice listopad 2005.
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Možnosti celoživotního vzdělávání pro knihovníky
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Kdo podává pomocnou ruku pracovníkům školních knihoven? Akreditovaný kurz MŠMT - Aktuální trendy v oblasti školních knihoven Lektor: Bc. Romana Ráblová.
Legislativa a ICT STRUČNÝ PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ neboli právní východiska pro ICTK.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
3. Vzdělávání knihovníků, semináře, porady Pardubice Zuzana Hájková Zlata Houšková.
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Konsorcium eIFL v České republice Setkání účastníků konsorcia Prosinec 2003 Praha, Brno.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Příprava novely knihovního zákona, novela autorského zákona Regionální funkce knihoven listopadu 2005 Národní knihovna ČR Tel.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
1 Regionální funkce v roce 2005 „ Několik“ údajů z výroční zprávy Praha, 1. června řádné zasedání sekce SDRUK pro RF.
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Využití infrastruktury školské sítě pro internetizaci obcí Daniel Dočekal.
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
Věcné zpracování trochu jinak Ze zkušenosti Centra informačních a knihovnických služeb (CIKS) VŠE v Praze.
Sekce digitální ekonomiky Digitální Česko v. 2.0 Cesta k digitální ekonomice Milníky cesty k digitální ekonomice Co bude dál? 1.
Současný stav regionálních funkcí v ČR Knihovnická dílna 2006 Praha, 7. dubna 2006.
Databáze EBSCO. MŠMT ČR – program LI, 1N R – program LI  projekt eIFL Direct  národní licence  obory – společenské vědy, ekonomika, medicína….
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
1 Regionální funkce v roce 2004 Výchozí stav pro krajské spravování RF Pardubice, 1. listopadu 2005 Celostátní seminář.
Co by měla splňovat pověřená knihovna (Atest) Pardubice Zlata Houšková.
Marketingová strategie veřejné a univerzitní knihovny
PhDr. Stanislava Bícová, CSc. Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE v Praze Dostupnost zahraniční literatury a elektronických informačních.
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
Co by měla splňovat pověřená knihovna Brno
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Fungující knihovna v obci přepych nebo výhoda ?. Knihovna poskytuje veřejné služby v oblasti : kultury celoživotního vzdělávání informací.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR 36. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ AMG ČR Slovácké muzeum v Uherském Hradišti PhDr. Eva Svobodová - Jana Militká,
Odbor doplňování a zpracování fondů
Šest let poté aneb Vzdělávání v krajích po šesti letech Pardubice Zlata Houšková.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – Co venkovské knihovny umějí a mohou VIII Vít Richter Národní knihovna ČR.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2009 Pardubice září.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
SLUŽBY KRAJSKÉ VĚDECKÉ KNIHOVNY V LIBERCI z hlediska technického vybavení Dana Petrýdesová.
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR
PORADA RF Holasovice
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Spolupráce se Souborným katalogem ČR v Knihovně UPM
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
Transkript prezentace:

VZDĚLÁVÁNÍ a REGIONÁLNÍ FUNKCE ??? Brno Zlata Houšková

Rozhodující parametry pověřené knihovny Úroveň knihovny Úroveň knihovny Kvalifikace personálu Kvalifikace personálu ( musí být schopen všestranné odborné konzultace a poradenství k problematice), musí se účastnit vzdělávání, koordinačních a poradních aktivit kraje, event. celostátních apod. ( musí být schopen všestranné odborné konzultace a poradenství k problematice), musí se účastnit vzdělávání, koordinačních a poradních aktivit kraje, event. celostátních apod.

Povinnost pověřené knihovny  Pasivní: vzdělávat se ( otázka požadované kvalifikace; situace v pověřených knihovnách není uspokojivá ani stupněm, ani úrovní )  Aktivní: vzdělávat ( knihovny v působnosti pověření )

Současná negativa  více pořádat než vzdělávat;  přemíra akcí sporné kvality  pořádat „náhodné“, event. „oblíbené“;  nekoordinování akcí (tématicky ani termínově); úroveň akcí;  (ne) prověřování získaných dovedností a znalostí)

Rozhodující garant vzdělávání (= úrovně knihovnictví v kraji) krajská knihovna (vzdělávací centrum) krajská knihovna (vzdělávací centrum) Je odpovídajícím způsobem vybavena (učebny, lektorské zázemí, finance na vzdělávání).  koncepce vzdělávání v kraji (zjistit v kraji, co umíme, co máme, co neumíme, co nemáme);  tvorba vzdělávacího programu,  školení pro knihovny daného regionu

Možnost delegování některých vzdělávacích aktivit na pověřenou knihovnu - po dohodě; nemusí být stejné s každou pověřenou knihovnou (konkrétní podmínky) Musí být zajištěno pro všechny knihovny v kraji. zhodnocení finančních prostředků, které se vložily do jednotlivých podprogramů VISK

Parametr Dodržovat všechny národní standardy v oboru Současná nabídka (příklady): Současná nabídka (příklady): AACR AACR Věcné zpracování Věcné zpracování Zpracování specializovaných informačních zdrojů (zvukové dokumenty, seriály…) Zpracování specializovaných informačních zdrojů (zvukové dokumenty, seriály…) Knihovní zákon.. Knihovní zákon.. Připravit: Existující standardy, a dále standard reg. funkcí, registrace knihoven na MK, statistika… Připravit: Existující standardy, a dále standard reg. funkcí, registrace knihoven na MK, statistika…

Parametr Mít kvalitní fond profilovaný se zřetelem k různým informačním zdrojům včetně elektronických  Nabídka Semináře pro akvizitéry (SDRUK, NK ČR..) Semináře pro akvizitéry (SDRUK, NK ČR..)  Připravit: knižní trh a internet, cenová zvýhodnění (rabat), možnosti nákupu....

Parametr Být schopná předávat a přebírat kvalitní záznamy do SK CASLIN Co je SK, jak vypadá kvalitní minimální záznam pro SK, pravidla dodávání…  Nabídka Školení SK (NK ČR) Školení SK (NK ČR)  Připravit: Záludnosti záznamu pro SK????? Záludnosti záznamu pro SK?????

Parametr: Zajištění plné struktury kvalitních služeb.. veřejný internet s kvalifikovanou asistencí…umět užívat Internet k vyhledávání.. Nabídka Nabídka Školení Elektronické zdroje a databáze, On-line služby, „děckařina“, Elektronické informační zdroje pro hudební knihovny, Literatura, Komunikace, Specializované elektronické služby, Zvukové knihy, Handicap….. Školení Elektronické zdroje a databáze, On-line služby, „děckařina“, Elektronické informační zdroje pro hudební knihovny, Literatura, Komunikace, Specializované elektronické služby, Zvukové knihy, Handicap….. Připravit: požadavky/nedostatky v regionu??? Připravit: požadavky/nedostatky v regionu???

Parametr: Být schopen zajišťovat kvalitní meziknihovní, zejména (ale nejen) výpůjční služby (MS, MVS) pro region Nabídka: Školení MVS Nabídka: Školení MVS Připravit: ?????? Připravit: ??????

Parametr: ICT Nabídka: poměrně dobrá(kurzy základní počítačové gramotnosti – otázka certifikátů ECDL), Internet pro knihovníky, Moderní informační a komunikační technologie, elektronické služby … ale otázka zájmu malých knihoven Nabídka: poměrně dobrá(kurzy základní počítačové gramotnosti – otázka certifikátů ECDL), Internet pro knihovníky, Moderní informační a komunikační technologie, elektronické služby … ale otázka zájmu malých knihoven Připravit: spíše rasantní propagaci a nábor Připravit: spíše rasantní propagaci a nábor

Parametr: Mít vlastní Web a na něm prezentovat informace a potřebné materiály pro knihovny Nabídka: Html, tvorba www stránek, Java Script Nabídka: Html, tvorba www stránek, Java Script Připravit: Základy webdesignu… Připravit: Základy webdesignu…

Další oblasti:

Mít k dispozici a využívat Českou národní bibliografii (ČNB) Nabídka: Školení ČNB (AiP) Nabídka: Školení ČNB (AiP) Připravit: možnosti využití Připravit: možnosti využití

Musí mít a využívat informační zdroje ze všech národních licencí současná bilance není nijak příznivá současná bilance není nijak příznivá Počet knihoven 101 Počet knihoven 101 Alespoň 1 národní licence národní licence 50 Alespoň 1 národní licence národní licence 50

Národní licence Projekt eIFL Direct – databáze EBSCO – koordinuje NK ČR Projekt eIFL Direct – databáze EBSCO – koordinuje NK ČR Projekt Služba KnowEurope – databáze KnowEurope –koordinuje NK ČR Projekt Služba KnowEurope – databáze KnowEurope –koordinuje NK ČR Databáze ProQuest5000/PCI – koordinuje Ústřední knihovna UK Databáze ProQuest5000/PCI – koordinuje Ústřední knihovna UK školení a podpora Albertina icome školení a podpora Albertina icome

* po dohodě s koordinátory projektů je žádoucí uspořádat tato školení pro knihovny * po dohodě s koordinátory projektů je žádoucí uspořádat tato školení pro knihovny *školení k využívání elektronických informačních zdrojů dostupných v národních licencích a financovaných z programů MŠMT ČR nebo MK ČR je pro knihovny zdarma (včetně různých informačních materiálů *školení k využívání elektronických informačních zdrojů dostupných v národních licencích a financovaných z programů MŠMT ČR nebo MK ČR je pro knihovny zdarma (včetně různých informačních materiálů

Ekonomika ( přijetí, realizace a zúčtování grantů, ale i a dalšími ekonomickými otázkami ( přijetí, realizace a zúčtování grantů, ale i a dalšími ekonomickými otázkami(připravujeme) Nabídka: téměř nulová Nabídka: téměř nulová Připravit: ideální s finančními úřady v regionu, finančními útvary krajů Připravit: ideální s finančními úřady v regionu, finančními útvary krajů

Pracovně právní otázky, legislativa Nabídka: Nabídka: Připravit: registrace knihoven, Zákon, další normy…( ideální s právními útvary krajů) Připravit: registrace knihoven, Zákon, další normy…( ideální s právními útvary krajů)

PR (Co udělat, aby o nás věděli) PR (Co udělat, aby o nás věděli) Celoživotní vzdělávání (lektorské dovednosti, správná prezentace..) Celoživotní vzdělávání (lektorské dovednosti, správná prezentace..) Historie (Kniha v proměnách věků) Historie (Kniha v proměnách věků) Ochrana fondů Ochrana fondů Soudobá česká a světová hudba (KJM) Soudobá česká a světová hudba (KJM) RKK (slušná nabídka, bohatě využíváno; měly by být i v dalších regionech) RKK (slušná nabídka, bohatě využíváno; měly by být i v dalších regionech)

Přehled knihovnických akcí

Souvislosti katalog prací, SOP, nastupující generace katalog prací, SOP, nastupující generace Koncepce CŽV; Sekce vzdělávání NK, Role knihoven v CŽV. Koncepce CŽV; Sekce vzdělávání NK, Role knihoven v CŽV.