Podpora podnikání a zaměstnanosti v Olomouckém kraji

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Regionální kancelář pro Ústecký kraj
Spolupráce s mikroregiony
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Podpora podnikání v Moravskoslezském kraji Aktivity Agentury pro regionální rozvoj na podporu podnikání a inovací v kraji Mgr. Jiří Štěpán, Agentura pro.
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Projekt Místních partnerství zaměstnanosti
Představení komory, akce, projekty
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Zpráva o činnosti za rok 2011 Valná hromada MAS Šluknovsko Hotel Slavie, Horní Podluží
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
„Budování rozvojového partnerství za účelem posílení kapacity při plánování a realizaci programů v kraji Vysočina“
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
Krajský úřad Karlovarského kraje
ZASTOUPENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE PŘI EU Zájmové sdružení právnických osob OK4EU.
Země živitelka 2009 Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Tisková konference
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto SPL : „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Místní partnerství zaměstnanosti Projekt Místních partnerství zaměstnanosti Ing.Tomáš Müller MAS Uničovsko,o.p.s. Informační seminář 19.2.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
Rozvoj venkova Olomouckého kraje Setkání aktérů venkova, Všechovice - Příleský mlýn,
Projekty realizované ROP SM krajem a ORP Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Aktivity regionálního rozvoje Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Olomouc.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Evaluační aktivity Olomouckého kraje ve vztahu k vyhodnocení ROP SM Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
II. kolo kulatých stolů – SMS ČR MAS Hustopečsko – MěÚ Hustopeče 26. srpna 2015.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Zaměstnanost ve venkovských oblastech Olomouckého kraje MOŽNOSTI KRAJSKÉ SAMOSPRÁVY 25 listopad 2014, Olomouc Nástroje podpory zaměstnanosti ve venkovských.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Aktuální informace z činnosti Pracovní skupiny Inovace
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Regionální centrum podpory sociálního podnikání
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Podpora sociálního podnikání v rámci CLLD (místní akční skupiny)
Transkript prezentace:

Podpora podnikání a zaměstnanosti v Olomouckém kraji 23. září 2014, Olomouc

Struktura prezentace Olomoucký kraj v číslech Podpora podnikání a zaměstnanosti

Olomoucký kraj v číslech

Olomoucký kraj v číslech Rozloha: 5 267 km² Počet obyvatel: 636 356 Hustota osídlení: 121 obyvatel / km2 Počet obcí: 399 z toho měst: 30 městysů: 12 obcí s rozšířenou působností: 13 obcí s pověřeným úřadem: 20 místních akčních skupin: 16 Krajské město: Olomouc (cca 100 tis. obyvatel)

Ekonomické informace Průměrná mzda: 22 267 Kč Podíl nezaměstnaných osob: 8,8 % Hrubý domácí produkt: 63 % EU, 79 % ČR Počet podniků: MSP 137 027 Velké podniky 92 Průměrné měsíční výdělky: Olomoucký kraj: 22,267 CZK (EUR 810, USD 1,113), 12. pozice v rámci ČR ČR: (25,128 CZK in CR, EUR 913, USD 1,256) Zdroj: ČSÚ, Data k 31. 12.2013

Průmysl Stěžejní průmyslová odvětví: elektrotechnický strojírenský optika a jemná mechanika Klíčové obory průmyslu s největším inovačním potenciálem v kraji: biotechnologie nanotechnologie Další tradiční odvětví: potravinářský, textilní a oděvní, stavební, služby

Podnikatelský trojúhelník Olomouc-Prostějov-Přerov Počet obyvatel v této oblasti: cca 300 tisíc Vzdálenost pro dojíždění: méně než 30 km 20,3 km 25 km 27,7 km

Nezaměstnanost Zdroj: MPSV

Nezaměstnanost Zdroj: MPSV

Nezaměstnanost Zdroj: MPSV

Podpora podnikání a zaměstnanosti

Možnosti krajské samosprávy Krajská samospráva může ovlivnit vývoj nezaměstnanosti pouze zprostředkovaně a v omezené míře Zajištění dopravní obslužnosti v hůře dostupných oblastech kraje, rozvoj dopravní infrastruktury Podpora cestovního ruchu Nastavení vzdělávacího systému - Optimalizace středoškolského vzdělávání a spolupráce s VŠ Územní plánování kraje (Zásady územního rozvoje a územní studie-např. podnikatelských ploch, rozvoje cestovního ruchu, větrných elektráren, štěrkopísků atd.) Spolupráce s ministerstvy a Asociací krajů ČR na nastavení podmínek dotací EU a ČR a hodnocení žádostí z Olomouckého kraje

Možnosti krajské samosprávy Příspěvky z rozpočtu Olomouckého kraje (pro rok 2014) Projekty do 25 tis Kč Významné projekty Program obnovy venkova POV 2014 – hledisko míry nezaměstnanosti zařazeno mezi hodnotící kritéria programu Míra nezaměstnanosti v POÚ dosahuje 110,1 – 130 % průměru Olomouckého kraje: 5 bodů Míra nezaměstnanosti v POÚ dosahuje více než 130 % průměru Olomouckého kraje: 10 bodů Finanční podpora pro Místní akční skupiny (MAS) Příspěvky na hospodaření v lesích na území Olomouckého kraje Vodohospodářský fond Ostatní: sociální oblast, kultura a památková péče, dobrovolní hasiči, prevence, zahraniční vztahy, výstavba a opravy cyklostezek atd.

Podpora podnikání Vytváření podmínek pro rozvoj podnikatelských aktivit Prezentace kraje na veletrzích investičních příležitostí a odborných konferencích doma i v zahraničí Podpora regionálního exportu Podpora obchodní spolupráce s partnerskými regiony Pořádání kulatých stolů pro podnikatele a podnikatelských misí Databáze brownfieldů (provozována CzechInvestem) Spolupráce s VŠ a VV institucemi z Olomouckého kraje Inovační vouchery Organizace soutěží pro podnikatele (Firma roku, Živnostník roku, Podnikatel roku, Město pro business, Podnikavá hlava) Implementace Regionální inovační strategie OK, příprava RIS3 strategie (viz dále) KHK:   Olomoucký kraj dlouhodobě spolupracuje s Krajskou hospodářskou komorou Olomouckého kraje (dále jen KHK OK). Vzájemná spolupráce a finanční podpora činnosti je realizována na základě Rámcové smlouvy o spolupráci ze dne 28. 2. 2002. Krajská hospodářská komora Olomouckého kraje (KHK OK) realizovala v roce 2012 pilotní projekt s názvem BusinessPoint, jehož účelem bylo zřízení a zajištění chodu informačních, poradenských a konzultačních míst pro podnikatele ve všech okresních městech Olomouckého kraje. Tato místa přijímala a bezplatně vyřizovala dotazy zejména malých a středních podnikatelů z Olomouckého kraje. Aktivity projektu BusinessPoint směřovaly do tří základních oblastí: podpora exportu a mezinárodní spolupráce, podpora inovací výrobků a technologií, informační podpora malých a středních podnikatelů nebo začínajících podnikatelů. V období od konce června do konce prosince 2012, kdy projekt běžel, bylo na všech kontaktních místech zodpovězeno celkem 367 dotazů a bylo uspořádáno celkem 18 vzdělávacích seminářů. VŠ a SŠ: Univerzita Palackého v Olomouci (dále UP), zejména její Vědeckotechnický park, Podnikatelský inkubátor a projekty v oblasti inovací (BIOMEDREG, Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů, Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum) jsou Olomouckým krajem pravidelně prezentovány na veletrzích investičních příležitostí a odborných konferencích. Pomáhají tak šířit povědomí o Olomouckém kraji coby centru inovací. V roce 2013 poskytl Olomoucký kraj Vědeckotechnickému parku Univerzity Palackého částku 95 tis. Kč na pořádání čtvrtéhoročníku soutěže Podnikavá hlava, jejímž smyslem je najít a odměnit podnikatelské záměry mladých lidí .  Veletrhy: Olomoucký kraj se v rámci podpory podnikání pravidelně účastní veletrhů investičních příležitostí. Koncem dubna to je mezinárodní veletrh investičních příležitosti, podnikání a rozvoje v regionech Urbis Invest v Brně a začátkem listopadu krajská přehlídka investičních příležitostí RegionInvest v Olomouci. Olomoucký kraj na těchto veletrzích mimo jiné představuje vizualizace aktuálně probíhajících investičních projektů, či plánovaných developerských počinů na území celého kraje. Tradičními spoluvystavovateli jsou města Olomouc, Přerov, Prostějov, Litovel, Šternberk a Zábřeh. Olomoucký kraj však každoročně oslovuje všechny obce s rozšířenou působností s nabídkou spoluúčasti za zvýhodněných podmínek a nabízí volné vstupenky starostům všech obcí a měst v Kraji. Soutěže pro podnikatele: V Olomouckém kraji jsou vyhlašována regionální kola soutěží: Podnikatel roku, Firma roku a Živnostník roku. Od roku 2010 Olomoucký kraj ve spolupráci s Vědeckotechnickým parkem Univerzity Palackého v Olomouci (dále jen VTP UP) vyhlašuje soutěž o nejlepší podnikatelský záměr s názvem Podnikavá hlava. Všechny výše jmenované soutěže se konají pod záštitou hejtmana, případně resortního náměstka.

Spolupracujeme Krajská hospodářská komora Olomouckého kraje Regionální kancelář CzechInvestu pro OK Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR Svaz průmyslu a dopravy ČR Svaz obchodu a cestovního ruchu

Podpora zaměstnanosti Realizace akcí zaměřených na propagaci nástrojů v oblasti trhu práce Participace na projektech zaměřených na trh práce Realizace seminářů na podporu sociálního podnikání Možnosti čerpání dotačních prostředků z dotačních titulů Příklady připravovaných a realizovaných aktivit v oblasti sociálního podnikání v Olomouckém kraji (ERGONES, TREND, VS RYCHLEBY, SENZA, GRANITES) Další běh seminářů se uskuteční v září 2014 Kulaté stoly na Jesenicku a v dalších postižených oblastech OK Od začátku roku 2010 bylo v Jeseníku realizováno celkem 8 jednání za účasti všech důležitých partnerů Nad rámec uvedených činností byla v roce 2010 v rámci odboru strategického rozvoje kraje vytvořena samostatná agenda „koordinátora pro oblast zaměstnanosti“ Spolupráce se Sdružením měst a obcí Jesenicka při požadavcích na zvýhodnění nezaměstnaností postižených regionů Od začátku roku 2010 bylo v Jeseníku realizováno celkem 8 jednání za účasti všech důležitých partnerů Únor 2010, Květen 2010, Září 2010, Únor 2011, Červen 2011, Prosinec 2011, Květen 2012 (poslední jednání se uskutečnilo dne 26. 2. 2014) Krajská úroveň: Olomoucký kraj, CzechInvest, Regionální rada odborových svazů ČMKOS, Úřad práce ČR – KrP v Olomouci, Krajská hospodářská komora Olomouckého kraje, Univerzita Palackého v Olomouci Místní úroveň: Zástupci samospráv z regionu Jesenicka, Sdružení měst a obcí Jesenicka, Okresní hospodářská komora Jeseník, Okresní agrární komora Jeseník, MAS Jesenicko, zástupci mikroregionů (Javornicko, Jesnicko, Zlatohorsko, Žulovsko)

Partnerství OK v projektech ŠANCE 2013 Zahraniční odborné stáže pro absolventy VŠ v Olomouckém kraji – navazuje na již realizované projekty Šance 2011 a Šance 2012 díky kterým bylo realizováno celkově 45 zahraničních odborných stáží. Místní partnerství zaměstnanosti Projekt Místní partnerství zaměstnanosti v Olomouckém kraji – realizace místních kulatých stolů v regionu a přenos know-how v oblasti strategického plánování. Hlavním cílem je vznik Společného akčního plánu zaměstnanosti pro Olomoucký kraj Centrum sociálně orientovaných inovací Využívání inovací ve venkovských regionech a hledání forem podpory zaměstnávání osob ohrožených na trhu práce EDU2WORK „Spolupráce škol a veřejných institucí v česko-polském pohraničí v oblasti vzdělávání k vyšší uplatnitelnosti na trhu práce“ ŠANCE 2013 Zahraniční odborné stáže pro absolventy VŠ v Olomouckém kraji – navazuje na již realizované projekty Šance 2011 a Šance 2012 díky kterým bylo realizováno celkově 45 zahraničních odborných stáží. Místní partnerství zaměstnanosti Projekt Místní partnerství zaměstnanosti v Olomouckém kraji – realizace místních kulatých stolů v regionu a přenos know-how v oblasti strategického plánování. Hlavním cílem je vznik Společného akčního plánu zaměstnanosti pro Olomoucký kraj Centrum sociálně orientovaných inovací Využívání inovací ve venkovských regionech a hledání forem podpory zaměstnávání osob ohrožených na trhu práce – realizátorem je Centrum pro komunitní práci Moravskoslezského kraje. V rámci projektu byla vytvořena dvě „Centra sociálně orientovaných inovací“ (CSI) – jedno v Šumperku a druhé v Lipníku nad Bečvou, kde probíhají školení cílové skupiny. EDU2WORK „Spolupráce škol a veřejných institucí v česko-polském pohraničí v oblasti vzdělávání k vyšší uplatnitelnosti na trhu práce“ – jednou z aktivit projektu je analýza přeshraničního trhu práce v území Jesenicka a Bruntálska s částí věnovanou návrhům opatření

Děkuji za pozornost