Konference projektu APSYS Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe ODBORNÁ JAZYKOVÁ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
P ODNIKATELSKÉ DOVEDNOSTI PRO ROZVOJ MSP A NNO V K RÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Projekt CZ.1.07/3.2.10/ Společnost pro právní a ekonomické vzdělávání.
Advertisements

Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Výzkumný záměr Kontrolní den prosinec 2006 Vedoucí řešitel projektu: PhDr. Milada Švecová Projekt č.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Městská poliklinika Praha Městská nemocnice následné péče Název projektu Celoživotní.
Inovace vzdělávání na školách zaměřených na ochranu osob a majetku Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.07/ Zahájení a ukončení:
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
, Praha, Goethe institut Tereza Šmídová NÚV.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
České vysoké učení technické v Praze
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Rozvoj výzkumu a vývoje na Ekonomické fakultě JU CZ.1.07/2.3.00/
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Projektový den Střední školy elektrotechnické, Ostrava, Na Jízdárně 30, příspěvkové organizace Mária Borovská Ostrava, TIME (tréninkové, inovační,
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
1 KURZ ŘÍZENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A VYUŽITÍ JEJICH VÝSLEDKŮ V PRAXI Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Regionální aspekty uvedené v národní politice. Regionální aspekty systému VaV posilování role regionální spolupráce VŠ v oblasti socioekonomického rozvoje.
Ing. Pavel Halfar - IPH Servis
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
YOUTHPASS Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Podnikání na Internetu e-learning letní semestr 2005 Jana Holá X.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Odborná praxe 2 2. ročník prezenčního studia 2012/2013.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Pardubice 15. a 16. listopadu 2012 Ing. Petr PETŘÍK
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
PAS MLÁDEŽE Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
TUL H32 Představení projektu OPVK: „Inovace mezioborového studijního programu Ekonomika a Management se zaměřením na znalostní ekonomiku”
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Úvodní konference projektu „Průvodce světem Multimédií“ 21. září 2010 LAPTUS s.r.o., rozvojová agentura.
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
Obchodní akademie Neveklov se představuje 2 Obchodní akademie Neveklov.
Role znalostí MANAGEMENTU A MARKETINGU v přípravě pracovníků pro řešení vědecko-výzkumných úkolů Doc. RNDr. Eva Grublová, CSc. Mgr. Daniela Navrátilová.
A11 - Mobility v oblasti vědy a výzkumu Ing Wolfgang Melecký.
Opava Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace OP RLZ Opatření 3.2 Registrační číslo.
PAS MLÁDEŽE Youthpass Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro mentory)
Výuka českého jazyka pro cizince na Vysoké škole hotelové v Praze 8
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
aneb Assessment Centre a Development Centre
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
KLÍČ Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání Barbara Čechová Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Učitelé pro učitele UPROU ( ). UPROU  Tento projekt je spolufinancován Evropským sociální fondem (75%) a státním rozpočtem ČR (25%).  OP RLZ.
II. Metodický výklad výzvy. Cíl oblasti podpory 1.1 Podpora výuky cizích jazyků a v cizích jazycích ve školách a školských zařízeních. Výzva č. 55 je.
Podpora začleňování cizích státních příslušníků na trh práce, reg. č
Rozvoj výuky cizích jazyků
Zkrácený název projektu: „Rozvoj kompetencí“
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Polytechnické vzdělávání v praxi
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Prezentační a komunikační dovednosti
Projekt VOV Ekonomická sekce jazyky
Transkript prezentace:

Konference projektu APSYS Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe ODBORNÁ JAZYKOVÁ PŘÍPRAVA PRACOVNÍKŮ VĚDY A VÝZKUMU Irena Kovačičinová Kabinet aplikované lingvistiky Olomouc,

APLIKOVANÝ SYSTÉM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VaV ODBORNÁ JAZYKOVÁ PŘÍPRAVA PRACOVNÍKŮ VĚDY A VÝZKUMU Cíle projektu = proč jazyková příprava? Klíčové časové milníky Moduly, struktura a forma jazykové přípravy Studijní materiály Jazykové outdoory Zhodnocení jazykové přípravy v projektu APSYS

Jeden z primárních cílů projektu = rozvinout všeobecné znalosti cizího jazyka používaného institucemi v mezinárodní VaV spolupráci Záměr projektu = prohloubení jaz. znalostí a schopností  Zpracovávat odborné texty v cizím jazyce  Adekvátně používat odbornou terminologii  Přednášet a prezentovat výsledky VaV práce v cizojazyčném prostředí  Vyhledávat odborné informace na cizojazyčných internetových stránkách APLIKOVANÝ SYSTÉM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VaV CÍLE PROJEKTU = PROČ JAZYKOVÁ PŘÍPRAVA?

07/2009 – zahájení projektu APSYS => cíl: vytvoření systému vzdělávání 10/2009 – zahájení jazykové výuky – AJ, RJ 10/ /2010 – zpracování podpůrných studijních textů 09/2010 – 1. jazykový outdooraplikace nabytých 09/2011 – 2. jazykový outdoorznalostí a dovedností 04/2012 – ukončení jazykové výuky, hodnotící pohovory APLIKOVANÝ SYSTÉM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VaV KLÍČOVÉ ČASOVÉ MILNÍKY

modulární systém – účastníci si volí moduly dle svých vzdělávacích potřeb základní modul:  Odborná jazyková příprava pro řešení VaV projektů se zaměřením na specifické lexikální, gramatické a stylistické výrazové prostředky odborné moduly:  Řízení VaV projektů a prezentace VaV projektů a výsledků vědecko-výzkumné práce  Psaní odborných textů v cizím jazyce APLIKOVANÝ SYSTÉM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VaV MODULY JAZYKOVÉ PŘÍPRAVY

angličtina – primární jazyk VaV, ruština základní modul  kontinuální výuka v Olomouci (AJ – MVŠO, TESCO SW, FzÚ AV ČR, RJ) a v Přerově (AJ – VŠLG)  5, resp. 6 výukových skupin AJ  2 výukové skupiny RJ odborné moduly  dílče kontinuální výuka v rámci stávajících skupin  bloková intenzivní výuka (Academic Writing Course, Presentation Skills etc.) APLIKOVANÝ SYSTÉM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VaV STRUKTURA A FORMA JAZYKOVÉ PŘÍPRAVY

výukové materiály pro kontinuální výuku – voleny dle potřeb výukové skupiny (OG, lektor) doprovodné studijní texty = příručky  Odborná angličtina pro řešení VaV projektů  Odborná ruština pro řešení VaV projektů  Česko-anglicko-ruský terminologický slovník pro řešení VaV projektů (klíčová slova z ostatních odborných textů) APLIKOVANÝ SYSTÉM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VaV STUDIJNÍ MATERIÁLY

09/2010 – Rusava – angličtina, ruština 09/2011 – Branná – angličtina Cíle outdoorů:  prohloubení a praktická aplikace stávajících pasivních i aktivních jazykových dovedností získaných během jazykových kurzů realizovaných v rámci projektu APSYS  prolomení jazykových bariér v odborné komunikaci  rozvíjení schopnosti vzájemně se dorozumět a prosadit se v tvůrčích a VaV týmech APLIKOVANÝ SYSTÉM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VaV JAZYKOVÉ OUTDOORY

Motto výuky na outdooru: „Člověk si lépe zapamatuje informace, je-li ve fyzickém pohybu, ale ještě hlouběji si je zapamatuje, je-li přijímání informací spojeno s prožitkem.“ Hlavní metodické principy  Změna identity účastníka = ztráta zábran při komunikaci v cizím jazyce  Navození atmosféry dlouho před samotným outdoorem – nutná příprava účastníků  Dynamické střídání aktivit (mluvený projev, psaný projev, fyzická aktivita, týmová práce, individuální zapojení se účastníků, oddechové aktivity)  Průběžná a závěrečná zpětná vazba - účastníci i lektoři APLIKOVANÝ SYSTÉM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VaV JAZYKOVÉ OUTDOORY

Vysoké nároky na individuální přístup k účastníkům  Úroveň jazykových znalostí a dovedností  Jejich potřeby znalosti cizího jazyka Výuka vedená převážně rodilými mluvčími Pravidelná zpětná vazba od účastníků a lektorů => možnost poměrně rychlé reflexe zpět do výuky  Přizpůsobení obsahu výuky, výukových materiálů  Přizpůsobení časového harmonogramu výuky  Změna lektora APLIKOVANÝ SYSTÉM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VaV ZHODNOCENÍ JAZYKOVÉ PŘÍPRAVY V PROJEKTU APSYS

Závazek účastníků absolvovat 3letou výuku  Fluktuace zaměstnanců  Časová zaneprázdněnost zaměstnanců Nedostatečná motivace zaměstnanců  Paradox: motivace (účast) zaměstnanců z podnikatelské sféry mnohdy vyšší než zaměstnanců z akademické sféry (VaV pracovníci, administrativní pracovníci) Podnikatelská sféra: výuka CJ = odměna, bonus Akademická sféra: výuka CJ = součást akademického rozvoje, předpokládá se vlastní ambice se dále vzdělávat APLIKOVANÝ SYSTÉM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VaV ZHODNOCENÍ JAZYKOVÉ PŘÍPRAVY V PROJEKTU APSYS

APLIKOVANÝ SYSTÉM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VaV JAZYKOVÁ PŘÍPRAVA - NÁROČNÁ

APLIKOVANÝ SYSTÉM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VaV JAZYKOVÁ PŘÍPRAVA - ZÁBAVNÁ

APLIKOVANÝ SYSTÉM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VaV JAZYKOVÁ PŘÍPRAVA - OBJEVNÁ

Děkuji za pozornost! Irena Kovačičinová Konference projektu APSYS Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe