registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počátky osídlení našeho území
Advertisements

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_18.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
DPH – daň z přidané hodnoty
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
CHAMPENOIS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zahuštěné mléčné výrobky
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
zpracovaný v rámci projektu
Etruskové Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
MAGICKÝ ČTYŘÚHELNÍK květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060210
Zelená revoluce Název školy
Historie Starověkého Řecka
výroba piva – kvašení a dokvašování
VY_32_INOVACE_Dj.9.18-Mínojská kultura-prezentace
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Středověk Úvod.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Antický Řím Dějiny impéria.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
TRANSVASALS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
KUPÁŽ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
PRIMÁRNÍ VÍNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
OXID UHLIČITÝ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Ovládnutí Itálie Římem
Ročník:3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Světové vinařství Téma: Vinařství.
Americké osady v 18. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3615_ Americké_osady_v_18_století Autor: Mgr.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor : Mgr. Kateřina Poživilová Datum/období: listopad 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMI_HISTORIE_A_PESTOVANI_VINA_PREZENTA CE_01 Název školyStřední škola.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Délka Základní jednotkou je metr (značka „m“). 1 metr je délka dráhy, kterou urazí světlo ve vakuu za sekundy.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
FRANCOUZSKÉ VINNÉ OBLASTI
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Autor: Mgr. Božena Andrašková
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha
Transkript prezentace:

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. říjen 2012 VY_32_INOVACE_TOS_080101 HISTORIE VÍNA A VINNÉ RÉVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.

Vznik odrůd révy vinné Z paleontologických objevů je zřejmé: révovité rostliny vyrůstaly na nejrůznějších místech naší planety; většina druhů pochází ze Severní Ameriky a z Asie; málokteré druhy jsou vhodné pro chladnější i tropické oblasti. Všechny druhy révy vinné se řadí mezi 14 rodů čeledi Vitaceae. Pro výrobu vína je významný pouze rod Vitis s podrodem Vinifera.

VITIS VINIFERA Z Evropy pochází jediný druh – réva evropská, nazývaná též réva ušlechtilá – Vitis vinifera, réva lesní. Pochází z oblasti Kavkazu. Odtud se dostaly odrůdy k Féničanům, poté prostřednictvím Řeků do západní Evropy. Římané ji rozšířili do celé Evropy. Jedná se o předchůdce dnes pěstovaných kulturních odrůd révy vinné.

Původ vína Hrozny jsou součástí našeho jídelníčku od počátku existence člověka. Časově zařaditelné doklady o výrobě vína pocházejí z období před 7 až 10 tisíci lety. Mnozí považují za skutečnou pravlast vína syrský Damašek, libanonský Byblos nebo Jordánsko, Turecko, Gruzii a Arménii.

Že je víno pravěkým výtvorem, tedy řečeno slovy Bible „z dob před potopou“, naznačuje i příběh praotce Noa. Lidstvo bylo vyhubeno velkou potopou, která zalila veškerou pevninu. Jedinou výjimkou se stal ctný praotec Noe, jeho rodina a dvojice všech dnešních živočichů, kteří se nacházeli v mohutném korábu. Archa Noemova v sobě skrývala mimo jiné i sazenice révy, neboť, jak se dozvídáme z Genesis (9,20), po vysušení země praotec Noe „obíraje se zemi, začal dělati vinice“.

Nakonec i samotný výraz víno pochází z gruzínského Podle Bible přistál Noe na hoře Ararat, která se nachází na pomezí Turecka a Arménie, v předhůří Kavkazu. A tak se biblický příběh, lidová tradice a archeologické nálezy setkávají v oblasti Gruzie. Nakonec i samotný výraz víno pochází z gruzínského GVINO.

obr. 1: Noemova archa obr. 2: hora Ararat

EGYPT A MEZOPOTÁMIE Ať už však byla pravlast vína kdekoli, víme: kolem roku 3500 před naším letopočtem bylo vinařství na vysoké úrovni ve staré Mezopotámii a především v Egyptě; Egypťané již tehdy zcela zvládli technologii výroby vína; byli mezi nimi znalci, kteří by si zřejmě nikterak nezadali s dnešními sommeliery; Egypťané pěstovali šest až osm odrůd révy vinné; nejstarší a největší egyptské vinice se nacházely poblíž dnešního města Alexandrie.

Někdy Egypťané při lisování hroznů v plachtách používali cvičené paviány, jak dokazuje výzdoba Neferovy hrobky v Sakkáře. Paviáni dokázali velmi mrštně rozpínat v protisměru dvě tyče, k nimž byly upevněny konce zkroucené plachty, ve které se hrozny lisovaly. Víno se skladovalo ve vejčitých nádobách z pálené hlíny, někdy opatřených nápisem s uvedením původu vína.

obr. 3: fresky na hrobkách obr. 5: antická nádoba na víno obr. 4: Dionýsos

ŘECKO, KRÉTA, THRÁKIE V antickém Řecku, na Krétě a v Thrákii (dnešní Bulharsko) nacházíme bezpočet důkazů vyspělého vinařství. Z těchto oblastí se vinařství rozšířilo do Itálie, na Sicílii a do Španělska. Féničané zakládali rozsáhlé vinice v severní Africe. Rozšířili svou působnost i do jižní části Francie, svou znalost pěstování révy předávali i místním Galům, tedy nám dobře známým Keltům.

KELTOVÉ Obývali evropskou pravlast, která se rozkládala někde mezi dnešní Českou republikou, severní Itálií a východní Francií. Na našem území začali ve velkém konzumovat víno a možná i pěstovat révu vinnou. Počátky našeho vinohradnictví bývají většinou ale spojovány až s dědici řecké kultury – Římany.

ŘÍM Rozvoj římského vinařství lze datovat od 4. stol. př. n. l. Převrat v pěstování vinné révy nastal zakládáním latifundií (rozsáhlé zemědělské plochy). Do té doby byla na území Říma pouze malá vinařství. Obchod s vínem kvetl a víno se stalo třetím nejvýnosnějším artiklem. Vyváželo se do severních provincií – Gálie a Germánie. Víno mělo vysokou cenu a směnnou hodnotu. Směnná jednotka – jedna amfóra vína (25 l) – se měnila za jednoho otroka.

Vinařský odborník Columel 30-40 n. l. Popisuje pěstování a výrobu vína; připojuje i ekonomickou stránku pěstování révy; popisuje obchod s vínem. Latifundisté se stali silnou politickou silou, která ovlivňovala způsob života. Víno bylo důležitým exportním artiklem. Vzhledem ke snížení počtu vinic na úkor ploch pro pěstování obilí byl Řím za vlády císaře Diokleciána závislý na dovozu vína.

Za vlády císaře Proba (276-282 n. l.) Došlo k rozšiřování vinic na obsazených územích. Maďarsko, Rumunsko a Morava – vhodné podmínky pro pěstování vína. Víno bylo součástí každodenního přídělu legionářů. V době míru měl legionář nárok na litr vína, v době války mu náležely dva litry. Legie byly nuceny pěstovat révu na posádkách soběstačně a dovoz vína byl omezen. Došlo ke vzpouře a Proba to stálo život.

obr. 8: amfory k uchovávání vína obr. 6: císař Probus obr. 7: Říše římská

Použitá literatura Zuzana FOFFOVÁ, Vilém KRAUS, Dáša KRAUSOVÁ a Bohumil VURM. Nová encyklopedie českého a moravského vína 1.díl. Praha: Praga Mystica, 2005. ISBN 80-86767-00-0.

Citace zdrojů obr. 1: Http://www.barcelonareporter.com. [online]. 2010 [cit. 2012-10-27]. Dostupné z: http://www.barcelonareporter.com/index.php?/news/comments/noahs_ark_been_found_on_turkish_mountaintop_mount_ararat_video/ obr. 2: TripZone.cz. [online]. 2011 [cit. 2012-10-27]. Dostupné z: http://armenie.tripzone.cz/fotogalerie/klaster-khor-virap-a-hora-ararat-5383 obr. 3: Gastro Plus.cz - Web, který chutná. [online]. 2012 [cit. 2012-10-27]. Dostupné z: http://www.gastroplus.cz/gastrotemata/vino/historie-vinne-revy/ obr. 4: Klapetek.blog.cz. [online]. 2012 [cit. 2012-10-27]. Dostupné z: http://klapetek.blog.cz/1104/dionysos obr. 5: Gastro Plus.cz - Web, který chutná. [online]. 2012 [cit. 2012-10-27]. Dostupné z: http://www.gastroplus.cz/gastrotemata/vino/historie-vinne-revy obr. 6: Luxusní vína z celého světa. [online]. 2009 [cit. 2012-10-27]. Dostupné z: http://www.luxusni-vina.eu/rim-a58 obr. 7: Legio X GPF. [online]. 2011 [cit. 2012-10-27]. Dostupné z: http://legioxgpf.livinghistory.cz/web/index.php?id=imperium&lang=cz obr. 8: Venetiancat.com. [online]. 2009 [cit. 2012-10-27]. Dostupné z: http://venetiancat.com/Price-List.html