Novela zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů 15. dubna 2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Advertisements

Neziskové organizace a jejich vztah k veřejným rozpočtům v ČR
Nakládání s nemovitým majetkem v podmínkách veřejných výzkumných institucí Porada předsedů a místopředsedů dozorčích rad Praha 25. dubna 2007.
Bilance a bilanční princip
Rozpočtové hospodaření obcí
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 26. listopadu 2013.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
Finanční řízení podniku
Vykonavatelé majetkových práv obcí a krajů
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Obecně prospěšné společnosti Státní neziskové organizace.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 24. dubna 2013.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
 zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů  zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů (rozpočtová pravidla),
FINANCE 2014/2015.
Směrnice Rady Libereckého kraje č. 3/2006 k zadávání veřejných zakázek Libereckým krajem a jím zřizovanými příspěvkovými organizacemi Liberec, 9. dubna.
Ekonomická část. Informace:  účetní závěrky sestavené k – termín odevzdání do (pozdější termín – po domluvě s příslušnou účetní)
Místní rozpočtové jednotky
ROZVAHA říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070108
Ekonomická část (oddělení financování nepřímých nákladů)
Rozpočty územních samosprávných celků
Vládní neziskové organizace
Hospodaření příspěvkových organizací Porada ředitelů škol a školských zařízení 9. dubna 2008 Ing. Jana Štancíková.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Účetnictví organizací zřízených ÚSC
Daň z příjmů právnických osob Michal Radvan
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu peněžitých i nepeněžitých vkladů, které společníci společnosti poskytují.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
UC_A1_Základy účetnictví
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Nevládní neziskové organizace pro HEN 3. přednáška, Právní formy, postup zakládání.
Nabývání majetku obcemi a kraji
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
VYBRANÉ POSTUPY ÚČTOVÁNÍ ÚSC (2)
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
ÚČETNICTVÍ ORGANIZACÍ ZŘÍZENÝCH ÚSC
Účetnictví ÚSC do roku 2009 NENÍ SOUČÁSTÍ ZKOUŠKY !!! Účetnictví a rozbory ve veřejné správě.
Úvod k účetnictví ÚSC.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.15 RočníkDruhý.
STATUTÁRNÍ MĚSTO CHOMUTOV Ing. Jan Mareš Závěrečný účet města za rok 2013.
FINANČNÍ ŘÍZENÍ PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE (I. část – hospodaření PO) 15. srpna 2012 Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd.finan.nepř.nákladů
IAS 7 Výkazy peněžních toků. Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní.
PRACOVNÍ SCHŮZKA EKONOMŮ NEŠKOLSKÝCH PŘÍSPĚVKOVÝCH ORGANIZACÍ Odbor ekonomický Krajského úřadu Jihomoravského kraje.
Porušení rozpočtové kázně při čerpání dotací z rozpočtů územně samosprávných celku. Ing. Michal Obrusník.
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Dlouhodobý majetek u příspěvkových organizací.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 21. října 2011 Ing. Michaela Stříbrná.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) 15. dubna 2015 Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd.finan.nepř.nákladů
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) 6. dubna 2016 Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd.finan.nepř.nákladů
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2014 Ing. Michaela Stříbrná.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) 10. dubna 2013 Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd.finan.nepř.nákladů
Dotace, půjčky a řízení likvidity. Dotace Projev přerozdělovacích procesů - uvnitř veřejného sektoru, -směřující k jiným subjektům – NNO, ziskový sektor.
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2016 Leden 2016.
DARY – BEZÚPLATNÉ PŘÍJMY 1. Osnova prezentace 1. Přijímání darů (z.č. 250/2000 Sb.) 2. Zdaňování darů (z.č. 586/1992 Sb.) 3. Ocenění darů (z.č. 586/1992.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Zákon o kolektivním investování 189/2004 Sb.. Základní ustanovení Kolektivní investování = podnikání, jehož předmětem je shromažďování peněžních prostředků.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů)
Porada ekonomů neškolských příspěvkových organizací JMK
Kapitola 3 směrnice 36/INA-VOK Zásad vztahů Změny navrhované OE
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek.
Finanční zdroje obchodní korporace
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů)
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 20. – 21. září 2018 Hejnice Ing.
Novela zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů S účinností od vyšel ve sbírce zákon č. 477/2008 Sb., kterým se.
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2017
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů)
Místní rozpočtové jednotky
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

Novela zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů 15. dubna 2009

Dne nabyla účinnosti novela zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů.

Novelizace ustanovení, která se týkají příspěvkových organizací : § 27 – Zřizování, změny a zrušení PO § 28 – Finanční hospodaření PO § 30 – Rezervní fond PO § 31 – Investiční fond § 32 – Fond odměn § 34 – 37a – Úvěry, půjčky, ručení PO, nákup na splátky, nakládání s cennými papíry, zřizování a zakládání právnických osob

§ 27 – Zřizování, změny a zrušení PO nově vloženo: -PO hospodaří se svěřeným majetkem v rozsahu stanoveném zřizovací listinou; -PO nabývá majetek pro svého zřizovatele, nestanoví-li tento zákon jinak. Zřizovatel může stanovit k jakému nabytí majetku je třeba předchozí písemný souhlas;

-Do svého vlastnictví může PO nabývat majetek pouze následujícími způsoby: a) bezúplatným převodem od svého zřizovatele; b) darem s předchozím písemným souhlasem zřizovatele c) děděním – písemný souhlas zřizovatele; d) jiným způsobem dle rozhodnutí zřizovatele. -nepotřebný majetek nabytý bezúplatným převodem od svého zřizovatele, nabídne PO přednostně svému zřizovateli

-Usnesením Rady LK č. 380/09/RK ze dne byl udělen paušální souhlas zřizovatele s přijetím finančních darů účelově neurčených pro PO -Finanční dary účelově určené a věcné dary podléhají v souladu s novelou zákona předchozímu písemnému souhlasu zřizovatele

-Usnesením Rady LK č. 406/09/RK ze dne bylo rozhodnuto, že PO budou nabývat veškerá oběžná aktiva (dle vyhlášky č. 505/2002 Sb.) do svého vlastnictví -Oběžná aktiva: zásoby, pohledávky, finanční majetek, účty rozpočtového hospodaření, přechodné účty aktivní

§ 30 – Rezervní fond -tvorba ze zlepšeného výsledku hospodaření PO; -na základě schválení jeho výše zřizovatelem po skončení roku; -snížený o případné převody do fondu odměn. -Rozdělení zlepšeného výsledku hospodaření do rezervního fondu a fondu odměn schvaluje zřizovatel. -Zdrojem mohou být peněžní dary a prostředky dle § 28 odst. 3 (např. prostředky poskytnuté z dotací krytých z rozpočtu EU, FM EHP Norska, nespotřebované do konce kalendářního roku).

§ 31 – Investiční fond Novelizace ve zdrojích investičního fondu: -výnosy z prodeje svěřeného dlouhodobého hmotného majetku, jestliže to zřizovatel podle svého rozhodnutí připustí, -výnosy z prodeje majetku ve vlastnictví PO – nově.

§ 32 – Fond odměn Tvorba fondu odměn: -Fond je tvořen stanoveným nebo přípustným objemem prostředků na platy. -Tvorbu PO provede na základě schválení výše zlepšeného výsledku hospodaření a jeho rozdělení zřizovatelem. § 34 – Úvěry, půjčky a ručení PO -PO může uzavírat smlouvy o půjčce, úvěru po předchozím písemném souhlasu zřizovatele. -PO není oprávněna zajišťovat závazky.

§ 35 – Nákup na splátky příspěvkovými organizacemi -PO může pořizovat věci nákupem na splátky jen po předchozím písemném souhlasu zřizovatele § 36 – Nakládání s cennými papíry PO -PO není oprávněna nakupovat akcie či jiné cenné papíry. -Přijímat je jako protihodnotu lze po předchozím písemném souhlasu zřizovatele. -PO nesmí vystavovat nebo akceptovat směnky, ani nesmí být směnečným ručitelem.

§ 37 – Poskytování darů příspěvkovými organizacemi -PO není oprávněna poskytovat dary jiným subjektům (výjimka obvyklé peněžité nebo věcné dary svým zaměstnancům a jiným osobám z FKSP). § 37a – Zřizování a zakládání právnických osob Nově - PO nesmí: - zřizovat ani zakládat právnické osoby; -mít majetkovou účast v právnické osobě zřízené nebo založené za účelem podnikání.

§ 39b – Předchozí souhlas zřizovatele -Poskytuje se vždy pouze pro jeden právní úkon. -Výjimka – peněžitý dar účelově neurčený, k jehož přijetí může zřizovatel poskytnout předchozí souhlas společný pro více právních úkonů. -Bez předchozího souhlasu je právní úkon neplatný. Přechodná ustanovení Zřizovatel přizpůsobí zřizovací listinu zákonu č. 250/2000 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, do 7 měsíců ode dne nabytí jeho účinnosti.

Hospodaření a výsledky hospodaření PO za rok 2008:. zisk – 62 PO ve výši : ,78 Kč z HČ před zdaněním ve výši: ,56 Kč z DČ před zdaněním ve výši: ,03 Kč. ztráta – 6 PO ve výši : ,87 Kč z HČ před zdaněním ve výši: ,82 Kč z DČ před zdaněním ve výši : ,95 Kč

Příděly do fondů:  do fondu rezervního : ,02 Kč (tj. 86 %)  do fondu odměn: ,63 Kč (tj. 14 %) Ztráta z minulých let:  ztráta z minulých let byla uhrazena ze zlepšeného výsledku hospodaření roku 2008 ve výši ,04 Kč  do roku 2009 bude převáděna ztráta ve výši – ,27 Kč

Příspěvek od zřizovatele  celkem kap. 913 – příspěvkové organizace ( ,00 Kč) v tom: na provoz – rozpočet : ,00 Kč použito: ,00 Kč na odpisy – rozpočet: ,00 Kč použito: ,06 Kč (vratka celkem: ,94 Kč) (z toho vratka odpisů: ,94 Kč)

Poskytnuté finanční prostředky PO v roce 2008  celkem bylo PO poskytnuto k : ,90 Kč  celkem bylo PO použito k : ,87 Kč (vratka: ,03 Kč)

Příspěvek od zřizovatele  rok 2008 – poskytnuto k Kč  rok 2009 – schválený rozpočet k Kč (tj. o Kč, tj. 1,75 %)

 V termínu 2. – 3. června 2009 se uskuteční projednávání Zpráv o činnosti organizace za rok 2008  Pokyny k vyplnění zprávy a časový harmonogram projednávání zpráv budou rozeslány do konce dubna 2009

Děkuji za pozornost Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd. financování nepřímých nákladů