Elektromagnetismus V./2./81.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnet a jeho užití - test
Advertisements

Elektromagnet a jeho užití
Magnetické pole elektrického proudu
Magnetické pole cívky s proudem
ELEKTROMAGNETICKÉ JEVY, STŘÍDAVÝ PROUD
Ing. Radek Pavela Elektromagnetismus.
Využití elektromagnetu
Magnetické pole.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 9.
N S Magnet poznám podle toho, že přitahuje železné předměty (např. hřebíky) jak svým jižním, tak i severním polem. K magnetu se přitáhnou i předměty z.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Mag. pole – opakování magnet – póly, netečné pásmo, magnetizace, domény, ferity, mag. pole, indukční čáry, Vodič s proudem = magnetické pole H. CH. Oersted.
Elektrický obvod V..
zpracovaný v rámci projektu EU
Pojistky Zkrat Zkrat – je zapojení elektrického zdroje bez spotřebiče. V elektrickém obvodu prochází proud přímo od jednoho pólu zdroje k druhému. Může.
Magnetické pole Podmínky používání prezentace
zpracovaný v rámci projektu
MAGNETICKÉ POLE.
Elektromagnetické jevy
Elektromagnet Jak určíme v přírodě světové strany
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
Elektromagnet a jeho užití
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrodynamika.
Působení magnetického pole na cívku s proudem
Elektromagnetické jevy Elektromagnet
INDUKČNÍ ČÁRY MAGNETICKÉHO POLE
Elektromagnetická indukce
ELEKTROMAGNET.
Magnetické materiály: 1. Magneticky tvrdé:
37.1 Magnety a elektromagnety
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
14. STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Elektromagnetická indukce
MAGNETICKÉ POLE CÍVKY S PROUDEM.
Magnetické materiály v technické praxi
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vznik a znázornění magnetického pole
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:září 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 08.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 11 TÉMA: Použití elektromagnetu.
Bc. Karel Hrnčiřík Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
Elektromotor Ludmila Ciglerová. Cívka s proudem ve stejnorodém magnetické poli NS + -
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaElektrický obvod Název.
Člověk a příroda Fyzika Elektromagnetické a světelné děje IX. ročník Elektrický zvonek Vypracoval: Mgr. Zdeněk Šebestík Střední škola, Základní škola a.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_03_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Elektromagnet.
Magnetické pole vodiče s proudem. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis elektromagnetu, využití elektromagnetu v praxi. Elektromagnet a.
Magnetické pole cívky.
Magnetické pole cívky s proudem
Magnetické pole cívky, elektromagnet
Magnetické pole cívky.
N S Magnet poznám podle toho, že přitahuje železné předměty (např. hřebíky) jak svým jižním, tak i severním polem. K magnetu se přitáhnou i předměty z.
magnetické pole zesílené magnetické pole zeslabené
Elektromagnet a jeho využití
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
všechny animace a obrázky - archiv autora
Magnetické pole cívky s proudem
VY_32_INOVACE_B3 – 16 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Schéma zapojení: Spínač 2 Spínač 1 8V.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Magnetické pole cievky s prúdom
14. STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Elektromagnetické jevy
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
MAGNETICKÉ MATERIÁLY V TECHNICKÉ PRAXI.
Magnetické pole cívky Elektromagnet
Fyzika 2.D 6. hodina.
Fyzika 2.D 5. hodina.
Transkript prezentace:

Elektromagnetismus V./2./81

Co už víme o magnetickém poli? Magnetické pole se nachází v okolí magnetu Magnet má 2 póly – severní (N) a jižní (S) Indukční čáry magnetického pole (a jejich směr) Magnetizace Magneticky měkká ocel Magneticky tvrdá ocel V./2./81

Magnetické pole kolem cívky s proudem Magnetka se zorientuje podle magnetického pole vodiče Kolem vodiče se vytvoří magnetické pole Pokud jednoduchý vodič svinu do několika závitů – vznikne jednoduchá cívka Magnetické pole kolem vodiče s el. proudem Kolik závitů má „cívka“ na obrázku? Magnetka se zorientuje podle magnetického pole, které cívka vytvořila 3 Pustím do vodiče el. proud V./2./81

Magnetické pole kolem cívky s proudem Pravidlem pravé ruky Magnetické pole cívky můžeme znázornit indukčními čarami Jak zjistím kde má magnetické pole cívky severní a jižní magnetický pól? V./2./81

Ruka má být otočena naopak, ale směr palce je správný Jak můžu otočit magnetické póly cívky? Prohodím PLUS a MÍNUS zdroje! (změním směr elektrického proudu). Pravidlo pravé ruky Cívku uchopíme do pravé ruky tak, že ohnuté prsty ukazují směr elektrického proudu v jejích závitech (proud dle dohody – od kladného k zápornému). Odtažený palec pak ukazuje severní pól cívky. V./2./81

Magnetické pole cívky s proudem Zápis Magnetické pole cívky s proudem Cívka s elektrickým polem má kolem sebe magnetické pole, podobné poli tyčového magnetu Na jednom konci cívky s proudem je severní a na druhém jižní magnetický pól (určíme pomocí pravidla pravé ruky) Změní-li se směr proudu v cívce, magnetické póly se vymění Magnetické pole cívky není jenom vně, ale i uvnitř cívky, kterou prochází el. proud V./2./81

jádro z magneticky měkké oceli Elektromagnet Co to je? Tím se zvětší účinek magnetického pole cívky s proudem, a z obyčejné cívky se stane ELEKTROMAGNET! jádro z magneticky měkké oceli Mám cívku v obvodu + - N S Vložím do cívky ELEKTROMAGNET V./2./81

Elektromagnet Zápis Elektromagnet je cívka s jádrem z magneticky měkké oceli Póly určím stejně jako u cívky P.P.R. Značka cívky a s jádrem Magnetické pole elektromagnetu je tím silnější, čím větší proud cívkou prochází a čím má cívka více závitů S N V./2./81

Využití elektromagnetu Elektrický zvonek Jistič Elektromagnetické relé V./2./81

Elektrický zvonek (Wagnerovo kladívko) - je základem elektrického zvonku nebo bzučáku. Stisknutím tlačítka začne elektromagnetem procházet proud, jádro se zmagnetuje a přitáhne pružnou ocelovou kotvu. Její palička udeří do zvonku a současně se přeruší kontakt. Magnetické pole zanikne, kotva odskočí od jádra, obvod se opět spojí a celý děj se opakuje. V./2./81

Elektrický zvonek kotva dotyková pružina elektromagnet palička zvonek

Elektrický zvonek V./2./81

Popiš stručně fungování z textu v učebnici str. 18-19 Jistič V./2./81

Elektromagnetické relé Popiš stručně fungování z textu v učebnici str. 18-19 Elektromagnetické relé V./2./81

Pracovní list Co to je elektromagnet? Jak určím magnetické póly cívky s proudem? Jak zvýším účinek elektromagnetu? Jak se elektromagnet využívá? Jaká je značka cívky s jádrem? V./2./81