Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Stacionární magnetické pole – magnetická indukce cívky Autor Hana Hrádková Tematický okruh Fyzika Ročník Septima, třetí ročník Datum tvorby Září 2012 Anotace Cílem prezentace je kvantifikovat magnetické pole cívky Metodický pokyn Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu. Možnosti využití: promítání, práce jednotlivců nebo dvojic u PC. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Magnetické pole cívky(II)

3 Magnetické pole vodičů ve tvaru závitu
B B B

4 Magnetické pole vodičů ve tvaru cívky je podobné magnetickému poli trvalého magnetu

5 Dlouhá válcová cívka s velkým počtem závitů, jejichž průměr je mnohem menší než délka cívky, se nazývá solenoid. Stočíme-li solenoid do prstence, dostaneme toroid. Uvnitř solenoidu (v jeho střední části) jsou magnetické indukční čáry rovnoběžné s jeho osou - je zde tedy homogenní magnetické pole.

6 Opakujeme: Pravidlo pravé ruky pro cívku
Pravou ruku položíme na cívku (závit) tak, aby pokrčené prsty ukazovaly dohodnutý směr proudu v závitech cívky. Palec ukazuje orientaci magnetických indukčních čar v dutině cívky. tzn. i směr magnetické indukce B

7 Na čem závisí velikost magnetické indukce?

8 Magnetická indukce uvnitř velmi dlouhého solenoidu
kde N je počet závitů solenoidu.  je permeabilita prostředí ( = 0  r) l je délka cívky N/l je hustota závitů

9 Úkol 1: Cívka 120 závitů s ocelovým jádrem o relativní permeabilitě 1200 má délku 50 cm. Cívkou prochází proud 0,1 A. Určete velikost magnetické indukce v dutině cívky.

10 Úkol 2: Solenoid (dlouhá cívka) bez jádra je navinuta drátem s průměrem 1,5 mm. V dutině cívky bylo naměřeno magnetické pole o magnetické indukci 4, T. Jaký proud prochází cívkou?

11 Řešení:

12

13 Zdroje: LEPIL, Oldřich; ŠEDIVÝ, Přemysl. Fyzika pro gymnázia: Elektřina a magnetismus. Praha: Prometheus, 2009, ISBN


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google