Současný stav příprav středoevropské Aukční kanceláře a očekávání pro rok 2009 David Myška ČEPS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DLOUHODOBÉ KONTRAKTY PRO VELKÉ ZÁKAZNÍKY Společný seminář SVSE a Skupiny ČEZ 15. května 2008 Praha ČEZ Prodej, s.r.o. generální ředitel ČEZ Prodej, s.r.o.
Advertisements

 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Revize Nového přístupu
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Postupy ve zpracování žádosti k projektu ČŘB II v roce 2009  presentace projektu pracovníkům MŽP a SFŽP  vyhlášená 9. kontinuální.
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Metodika projektového investování - Případová studie Petra Wendelová Jim Wheeler Libor Cupal David Koudela 2. a Tato zakázka je financována Evropskou.
Telefónica O 2 Business Solutions Your Reliable ICT Partner Projektový management ve státní správě Miroslav Vaverka (prezentace pro projektový.
„Flow Based“ - alokace přenosových kapacit
NĚKTERÉ ZKUŠENOSTI ZE ZAVÁDĚNÍ ISO 27001
Požadavky ERÚ a povinnosti českého účastníka při účasti na německém trhu Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
Aktivity ČTÚ pro období let 2014 a 2015
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
Aukro.cz – projektový management v e-commerce Tereza Kabrdová.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Jednotný energetický trh – blízká vize nebo vzdálená budoucnost?
Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
Projekt zavádění jednotné bezpečnostní politiky v prostředí VZP ČR
Implicitní aukce přenosové kapacity - Market Coupling … potenciální přínosy pro české a slovenské účastníky trhu … potential benefits for the Czech and.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Bezpečný a spolehlivý partner Koordinace TSO a koncepce regionálního operátora přenosové soustavy (RIO) AEM Pavel Šolc, ČEPS
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
Představení Energetické burzy Praha
Návrhy na změny pravidel trhu s elektřinou v Evropě
Česká energetika na rozcestí České předsednictví EU – vyjednávání 3. legislativního balíčku konference 22. a , Mělník Josef Fiřt předseda ERÚ.
ANEB „NEBOJME SE BALÍČKŮ“ ZUZANA ŠOLCOVÁ FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ V ČR A EU PRAHA - ŽOFÍN 22. ŘÍJEN 2008 Implementace Evropské energetické legislativy.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Europejskie Ugrupowanie Współpracy Terytorialnej TRITIA.
1 Problémy provozovatelů přenosových soustav www. ceps. cz L. Petráňová.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Spolupráce provozovatelů přenosových soustav v regionu CEE Pavel Šolc Ředitel sekce Strategie Seminář AEM
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
Přenosové soustavy a trh s elektřinou Pavel Šolc Sekce Strategie Seminář SVSE
Novinky v provozu ČEPS pro rok 2005 Pavel Šolc, ČEPS.
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006,
Kritické situace v PS ČR
Vývoj a využití přeshraničních kapacit na jednotlivých profilech Pavel Vágner AEM.
Přenosová soustava v roce 2004 Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Problémy provozovatelů přenosových soustav Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. Jelenovská, Naše cesta vede k Vám.
Přeshraniční přenosy v podmínkách nové legislativy
Novinky z provozu ČEPS Dopad novelizace vyhl.373/02 Sb Ing. Pavel Šolc, ČEPS.
Monitorovací systém Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Tisková konference
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
ČEPS, spolehlivý a bezpečný přenos energie. ČEPS, a.s., Elektrárenská 774/2, Praha 10, ČR tel.: , fax:
Pravidla přeshraničního přenosu Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Aukce přenosových kapacit a očekávaný vývoj v roce 2007
Vnitrodenní přeshraniční přenosy Martin Čech Specialista sekce Dispečerské řízení.
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Vnitrodenní přeshraniční přenosy a možnosti mezinárodního trhu s regulační energií Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. AEM Naše cesta vede k Vám.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Novinky v provozu ČEPS pro rok 2006 Úloha ČEPS – SYS a PpS Zuzana Šolcová, ČEPS, a.s. SVSE Naše cesta vede k Vám.
Nový obchodně technický systém ČEPS, .a.s
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Implementace Evropské energetické legislativy
Interní postupy MAS Brdy
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Prezentace obchodního plánu
Název společnosti Obchodní plán.
Prezentace obchodního plánu
Změny legislativy v elektroenergetice pro rok 2019
Transkript prezentace:

Současný stav příprav středoevropské Aukční kanceláře a očekávání pro rok 2009 David Myška ČEPS

Obsah  Dosavadní průběh příprav  Rizika projektu  Očekávání pro rok 2009

Proč středoevropská Aukční kancelář?  Nařízení (EK) č. 1228/2003 stanovuje podmínky pro přístup k sítím pro přeshraniční výměny  rozhodnutím EK došlo k aktualizaci Guidelines k tomuto nařízení –součástí nových Guidelines je povinnost pro TSO v definovaných regionech zavést společnou proceduru alokace přeshraničních kapacit –ČR je součástí regionu CEE společně s Německem, Slovinskem, Polskem, Slovenskem, Rakouskem, Maďarskem

Jak TSO plní povinnosti z nařízení 1228/2003?  povoleny pouze tržní mechanismy alokace –explicitní aukce (NTC, FBA) –implicitní aukce  v CEE regionu v současnosti –koordinované aukce 5 TSO –bilaterální aukce

Aukční model 2008

Pozadí projektu CAO  od roku 2005 vyvíjí regulátoři – zejména AT a HU – tlak na implementaci metodiky alokace kapacit, která přiblíží fyzické a obchodní toky na hraničních profilech (později i SI)  jediné známé řešení – analyzované již dříve ETSO a SEE regionem – flow-based alokace  argument pro nepřipojení TSO do koordinované procedury 5 TSO, a to zejména po nabytí účinnosti nových CM Guidelines  Od roku 2006 převzalo iniciativu v této oblasti a řízení pracovní skupiny APG

Organizační struktura High Level Group WG Coordinated Auctions (tržní záležitosti) WG Flow Based Allocation (výpočty kapacit) Managing Director Project Team (podpora pro pracovní skupiny) Procurement Group (software) Implementation Group/NRA

Založení CAO (I)  stanovy společnosti –schváleny na přelomu roku 2006/2007 –komunikace s EK do 10/2007 (pozitivní stanovisko) –na základě právních analýz nutno komunikovat na antimonopolní úřad v Německu a Polsku –zasláno v 03-04/2008 pozitivní stanoviska doručena na přelomu 05-06/2008  rozhodnutí o umístění CAO v Německu/Freising –podzim 2006  rozhodnutí o struktuře společnosti (výběr MD, složení zaměstnanců) –jaro 2007

Založení CAO (II)  business plán –předběžná verze schválena 04/2007  pravidla alokace –připravena z 90% –vycházejí zejména z pravidel aukcí 5 TSO organizovaných ČEPS –odeslání k připomínkám regulátorů 04/2008 –připomínky obdrženy 06/2008  smlouva mezi TSO a CAO resp. smlouva mezi TSO –draft připraven, nicméně bez podstatných příloh (koncept výpočtu kapacit, rozdělení výnosů)

Založení CAO (III)  softwarové řešení –European Public Tender (zveřejněno 01/2008) –přihlášky do pol. 02/2008 –vybráno 10 nejlepších do 2. kola (nabídky do 04/2008) –do jednání s nejlepšími účastníky tendru (aktualizace nabídek) –od probíhají jednání s jedním vybraným účastníkem –případný podpis smlouvy lze očekávat v červenci 2008

Základní rizika projektu (I)  koncept výpočtu kapacit –na dokončení konceptu výpočtu kapacit závisí řada podstatných rozhodnutí rozsah činností CAO (rozdílný pro metodu BC a MF) dělení výnosů z aukcí dokončení smluvních dokumentů software  délka/provázanost kroků projektu –neustálé prodlužování projektu vyžaduje často opakované rozhodování o stejných věcech –v tuto chvíli se rozjíždí projekty či jednání o market couplingu/splittingu

Plán projektu z podzimu 2007

Základní rizika projektu (II)  přínosy FBA metody –prokazatelnost (Source-Sink scheduling, 1:1 ?) –implementovatelnost Porovnání výsledků stávající metodiky NTC a nové metodiky z hlediska dopadu na trh vyžádáno regulátory (podpora požadavku ze strany ČEPS, SEPS) –teoretický model (předpokladem je vybudování analýzy na přijetí současných rizik) –skutečný model

Obecná rizika metody FBA  rozhodnutí jednoho TSO o nabízené kapacitě ovlivňuje výsledek alokace v celém regionu –jediná nulová nabízená kapacita, zablokuje obchod v celém regionu  možná volatilita výsledků –optimalizace užitku z kapacit může být řešena, velkým množstvím kapacity s nízkými cenami nebo malým množstvím kapacity s vysokými cenami  transparentnost –objem zveřejněných dat a možnost ověření výsledků účastníkem trhu

Očekávání pro rok 2009  v tuto chvíli se zdá nereálné nalézt implementační postup pro FBA metodu v dostatečném předstihu před roční aukcí  porovnání NTC a FBA metody z hlediska dopadů na trh, bude dokončeno pravděpodobně 09/2008 –výsledek bude signálem pro další postup a)FBA metoda má přínosy nejen pro bezpečnost přenosových soustav ale i pro trh - pak lze očekávat další analýzy možné implementace b)FBA metoda nemá přínosy pro trh - pak lze očekávat rychlý přechod k analýze zavedení market couplingu

Závěrečné shrnutí  ČEPS podporuje koordinaci alokace kapacit v regionu  Pozice ČEPS - cílem koordinace by mělo být zvýšení komfortu pro účastníky trhu při zachování alespoň stávající bezpečnosti provozu PS –komfortem se rozumí jedno místo pro komunikaci (společná alokace a scheduling), jednotné podmínky, dostupné kapacity pro přenos

Vedeme elektřinu nejvyššího napětí David Myška Vedoucí odboru Kontrakty Člen WG Coordinated Auctions, Procurement Group, Projektového týmu