Lisabonská agenda, zdravé finance a centrální banky Miroslav Singer Praha, 12. března 2005 Názory autora nemusejí odrážet stanovisko ČNB.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Advertisements

7 Nezaměstnanost.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Příprava nové dopravní politiky ČR
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Veřejný dluh a Barro-Ricardova hypotéza
Agregátní poptávka a nabídka
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
Přijetí eura v Estonsku I.Břicháčková. Historie ► Estonsko je 1. zemí bývalého SSSR, které přijalo euro - k ► Během krátké doby podruhé vyměnili.
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
Hospodářská politika.
Inflace.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Makroekonomie I ( Cvičení 6 – Hospodářské cykly a ekonomický růst)
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Ruská federace x WTO a OECD
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Konzultační hodiny ZS 2013/2014
2.Marketingové prostředí
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Krátkodobé kolísání ekonomiky
Trnitá česká cesta k euru Jan Mládek „Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny konference“ V PSP ČR dne 17. září
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o ministerské konferenci „Sdílení nejlepších.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Jan Macháček Eurozóna a ekonomické vládnutí Přednáška pro Europeum
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Mezinárodní finance a rozvoj Vladan Hodulák. Osnova Měnový×finanční systém Měnový×finanční systém Kapitálové toky Kapitálové toky Dluhová krize RZ Dluhová.
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: středa
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Koordinace hospodářských politik v EU BIVŠ. Hospodářské politiky v EU SPOLEČNÉ – např.: měnová, zemědělská, obchodní, dopravní KOORDINOVANÉ – např.: fiskální,
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
Česká ekonomika : lepší časy? Miroslav Zámečník Poradce prezidenta, Hospodářská komora ČR Praha, 12. února 2015.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu intersociální problémy Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
Společná dopravní politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná dopravní politika Důvody pro společnou politiku: Důvody pro společnou politiku: Postupující ekonomická.
Sociální zabezpečení v EU
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Rozvoj inovací v EU.
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Lisabonská agenda, zdravé finance a centrální banky Miroslav Singer Praha, 12. března 2005 Názory autora nemusejí odrážet stanovisko ČNB.

Lisabonská agenda: viděna (kritickýma) očima ekonoma LA v původní podobě je příkladem wishful thinking:  nerealistická očekávání (10 let!?!)  nezřetelné cesty k cíli a nevhodné nástroje  nevynutitelné „plnění“ a nejasné „odpovědnosti“  příliš mnoho cílů (navíc špatně definovaných)  rozporuplné cíle: růst vs sociální jistoty vs solidarita  o nákladech všech „podpor“ se většinou mlčí Evropa je jako dítě v cukrárně, které chce vše najednou. Úvodní příspěvek M. Singera k panelové diskuzi

Poučení z minulosti Praví marxisté prošli v minulém století tváří v tvář narůstajícím ekonomickým problémům soc. zemí následujícím vývojem: 1. Naše myšlenka je správná (nejlepší ze všech) 2. Myšlenka je správná, ale došlo k některým chybám 3. Myšlenka je správná, ale naplňují ji nesprávní lidé 4. Myšlenka je správná, ale máme špatně koncipované politiky (až je změníme, bude vše v pořádku) 5. Všechno je špatně, ale myšlenka je (v zásadě) správná 6. Možná, že myšlenka není tak dobrá, jak se zpočátku zdálo 7. Sama myšlenka je špatná Úvodní příspěvek M. Singera k panelové diskuzi Nacházíme se mezi body 4 a 5

Dosavadní vývoj LA Na pravidelných jarních zasedáních Evropské rady bylo plnění LA průběžně sledováno Na každém byl zaznamenán nějaký pokrok, ale i četné nedostatky  nové iniciativy V roce 2003 bylo zaostávání v různých oblastech již velké („LA je správná, ale je v prodlení“) Kokova kritická zpráva (listopad 2004) Barroso: „the overall Lisbon goals were right, but the implementation was poor“ (únor 2005) Lingvistická analýza dokumentů – strengthening, improvement, enhancing, accelerating, atd. LA evokuje někdejší vyhlašování strategických cílů: „dohnat a předehnat“, „udržet krok“, („neztratit stopu“) Úvodní příspěvek M. Singera k panelové diskuzi

V čem spočívá „nová“ LA? „Nejdynamičtější ekonomika světa“  3 % růst v roce 2010 je to realističtější (přesto se mluví o „re-focusing“ k růstu) „Větší zaměření“ (rigorous prioritisation)  pokrok (dříve bylo příliš mnoho cílů a priorit, takže nebyly žádné) „Zjednodušení“ (reportingu): jeden souhrnný report o pokroku Je správné. Ale! Existuje politická vůle ke změnám? „Národní přivlastnění“ – implementace LA na národní úrovni „Pan Lisabon“ jako hlavní národní koordinátor (při politické vůli by měla stačit vláda) Rovnováha mezi: výkonem-sociální dimenzí-životním prostředím se mnohým jeví být narušena (socialisté chtějí životní jistoty, zelení ochranu přírody) „nová“ LA tak může vyústit do ztracena Úvodní příspěvek M. Singera k panelové diskuzi

Přínosy („nové“) LA Deklarované otevírání a prohlubování obchodu (vystavování se zahraniční konkurenci) Liberalizace a deregulace mnohých odvětví (plyn, elektřina, telekomunikace, letecká doprava, pošta) Zvýšení výdajů na výzkum (3 % HDP – to se už dohodlo v Barceloně v roce 2002) (nyní pod 2 %) Ale:  v USA je hrazen výzkum ze 2/3 ze soukromých zdrojů!  mnohem lepší aplikace poznatků v praxi  v Evropě nadále špatná (a drahá) patentová ochrana Úvodní příspěvek M. Singera k panelové diskuzi

Přínosy („nové“) LA – pokrač. Roste tlak na urychlení reforem Evropa se dál zahlcuje nařízeními, politikami, předpisy a regulací („ministerstvo pro potírání byrokracie“) Úvodní příspěvek M. Singera k panelové diskuzi Vlády nemusejí svítit, často úplně postačí, když nebudou zaclánět. Problémem Evropy není nedostatek osvětlení. LA si to alespoň dílčím způsobem přiznává

Implikace úspěchu LA pro měnovou politiku ČNB (+) Vyšší konkurence na trzích obchodovatelných statků  desinflační tlaky  stabilnější inflace (+) Tlak na zpružnění trhu práce  vyšší flexibilita mezd směrem dolů  nižší náklady reálného přizpůsobení v případě šoků (-) Liberalizace a hlubší integrace ČR do EU  snazší pronikání externích šoků Úvodní příspěvek M. Singera k panelové diskuzi

Zdravé finance a měnová politika ČNB LA by v dlouhodobém horizontu měla přispět k ozdravění veřejných financí Nízké a udržitelné deficity veřejných financí umožňují zapojit fiskální politiku do makroekonomické stabilizace:  zvyšuje se komfort při čelení poptávkovým šokům a při vyhlazování cyklického vývoje  uvolňuje ruce pro měnovou politiku, která může přispět nižšími úrokovými sazbami  stimulace investic (prodlužování horizontu pro investiční rozhodování)  podněcování dlouhodobého růstu Úvodní příspěvek M. Singera k panelové diskuzi

Zdravé finance a euro Nízké a udržitelné deficity veřejných financí sníží rizika vzniku makroekonomických nerovnováh při přípravě k převzetí eura Zejména pobyt v ERM II by se mohl stát nákladným testem konzistentnosti hospodářských politik K těmto závěrům se dospělo mnohokrát:  „Eurostrategie“ Vlády ČR a ČNB (říjen 2003)  Různé poziční dokumenty Evropské Komise a ECB  Výzkumné publikace (nejnověji IMF: Bulíř/Šmídková) Úvodní příspěvek M. Singera k panelové diskuzi Finance by měly být konsolidované bez ohledu na euro!