Zkušenosti s ICT pomůckami ZŠ V Zálomu, Ostrava – Zábřeh PaedDr. Iva Senftová
Předměty a témata s využitím ICT pomůcek: Přírodopis – 6. ročník – téma kvasinky – laboratorní práce – frontálně provedené měření úniku CO2 při alkoholovém kvašení Přírodovědné praktikum – volitelný předmět – 8. – 9. ročník. Časová dotace 2 hodiny jednou za čtrnáct dní. Počet žáků – 10.
Která měření jsme v rámci praktika provedli: 1. Podmínky alkoholového kvašení – měření provedeno frontálně, 1 čidlo na měření CO2. 2. Nácvik práce s měřidly a programem ProLab – skupinová práce ve 2 skupinách, měření teploty 3. Neutralizace – měření pH – 1. skupina, transpirace v závislosti na pokožce listu – 2. skupina.
Měření CO2 při alkoholovém kvašení
Kvašení v teplé vodě:
Kvašení ve studené vodě:
Kvašení v horké vodě:
Kvašení v teplé vodě s kuchyňskou solí :
Klady a zápory práce s ICT pomůckami: Výhody: Zájem žáků o práci s PC Možnost řešit problémové úlohy Rozvíjení logického myšlení a hledání vztahů mezi jevy Nevýhody: Zapojení malého počtu žáků – málo čidel k dispozici