Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název:3. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
České země v Rakousku - Uhersku
Advertisements

Pokus o sjednocení Itálie a Německa
Revoluční rok 1848 Francie, Itálie, Německo 2.stupeň ZŠ
Ponapoleonská Evropa – vznik Belgie
Češi a Habsburská monarchie v 19.stol. Národní obrození
Název: KAREL HYNEK MÁCHA Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Název: LITERÁRNÍ SMĚRY V OBDOBÍ NO Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Název: PERIODIZACE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Číslo: VY_32_INOVACE_15_06 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: UNIT 1.
Název: LITERÁRNÍ HISTORIE A TEORIE Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Morálka a právo Autor: Mgr.
Název: VÝVOJ DIVADLA V POČÁTCÍCH NÁRODNÍ OBROZENÍ
Číslo: VY_32_INOVACE_15_14 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Past simple.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
České národní obrození
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:VÝZNAM A PROBLEMATIKA RUKOPISŮ.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVb Anotace: Seznámit žáky se základními pojmy a.
Česká republika Demokratický stát.
Revoluce 1848 v českých zemích
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
Název: JOSEF DOBROVSKÝ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. et Mgr. Gabriel Juchelka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:NÁRODNÍ DIVADLO Autor:Mgr. Lenka.
VY_32_INOVACE_05_10 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_05_10 Zpracovala:Mgr.
České národní obrození
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ Autor:Mgr.
VY_32_INOVACE_1D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Periodizace národního obrození
České národní obrození
Autor: Mgr. Lenka Jelínková
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.2.4.
Slovenský romantismus
JOSEF JUNGMANN Mgr. Ludmila Růžičková
VY_32_INOVACE_1D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Registrační číslo projektu:
SITUACE: Jste panovníkem habsburské monarchie v roce Právě jste přišli ve válce s Pruskem o Slezsko. Vaše země se nachází ve stavu chaosu a nemáte.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:2. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
Název: LIDOVÁ SLOVESNOST Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:SLOVANSKÁ VZÁJEMNOST Autor:Mgr.
Název: KAREL JAROMÍR ERBEN Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Dějiny českých zemí a habsburské monarchie, metternichovský absolutismus, národní obrození Označení materiálu: VY_32_INOVACE_19_ceske_zeme_habsburska_monarchie_do_roku_1848.ppt.
ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:JOSEF KAJETÁN TYL Autor:Mgr.
Etapy českého národního obrození
Národní obrození - úvod Mgr. Ludmila Růžičková
Název: NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:1. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
Revoluce 1848 v Evropě.
Májovci, ruchovci a lumírovci léta 19. století
 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 31  Autor:
České noviny Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 36.
Název: KAREL HYNEK MÁCHA Autor: Mgr. Lenka Jelínková
VY_32_INOVACE_447 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Příbuznost jazyků z hlediska vývoje
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
České národní obrození = ČNO
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_01 Název Národní obrození Téma hodiny Národní.
3. Fáze Národního obrození
Jasně, jsi fakt hustej! zpět.
Česká literatura 1. poloviny 19. století
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
2. Fáze Národního obrození
NÁRODNÍ OBROZENÍ PRVNÍ FÁZE
NÁRODNÍ OBROZENÍ ČTVRTÁ FÁZE
Transkript prezentace:

číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:3. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr. Lenka Jelínková Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Předmět:Český jazyk a literatura Ročník:9. ročník Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121

Metodický list - anotace: Cílem prezentace je podat souvislý přehled o 3. fázi národního obrození. Seznámení s charakteristikou doby, cíli 3. období národního obrození, úkoly obrozenců v oblasti jazykovědy, rozvoj divadelnictví. Literární činnost byla ovlivněna obdobím mezi dvěma revolucemi, proto vedle dramatických děl se rozvíjí žurnalistika, a dále pronikají i do Čech myšlenky romantismu. Obsahuje podrobnější fakta, je určena pro souhrnné opakování literatury v 9. ročníku, kdy žáci již mají v podvědomí základní data. Ale vyučující mohou tuto prezentaci využít i v 8. ročníku při prvním setkání žáků s danou tématikou. Prezentaci uzavírá ověřovací znalostní test, jenž vychází pouze z informací uvedených v prezentaci, včetně správných odpovědí.

3. fáze NO

Charakteristika doby období vyvrcholení národního obrození doba mezi dvěma revolucemi: 1830 a – červencová revoluce ve Francii, vedla k pádu dynastie Bourbonů a k nastolení liberálnější vlády ve Francii – vliv na ostatní národy (nově zavedená ústava slibovala dodržování občanských práv a podporu podnikání) – posilovala demokratická hnutí v Evropě až do revoluce v roce – revoluce zasahuje většinu Evropy, končí řada absolutistický vlád a monarchií, jsou ustanoveny republiky (Francie), konstituční monarchie (Dánsko), federace (Švýcarsko)

České země utlačování národních práv a svobod v Rakousku – tlak ze strany mladého měšťanstva i rodícího se proletariátu uvnitř konzervativní vrstvy vzniká skupina liberálů – F. Palacký, P. J. Šafařík, K. Havlíček,… 1. politický obrozenecký program = austroslavismus – myšlenka federace jako spolku rovnoprávných národů proti vzniká skupina radikálů – K. Sabina, J. V. Frič, příslušníci měšťanstva, často studenti – nutnost vydobýt si samostatnost národa jakýmikoli prostředky

Cíle český jazyk i soudobá literatura je na vysoké úrovni – dokázat srovnatelnost české literatury s ostatními literárními díly Evropy K. H. Mácha maximálně rozšířit myšlenky národního obrození mezi široké vrstvy – rozvoj divadla J. K. Tyl rozvoj publicistiky – pravdivě informovat o národních otázkách rozvoj satiry – kritika absolutismu dále pokračovat ve sběru lidové slovesnosti – lidového bohatství K. J. Erben

Ověřovací test 1.V jakém období probíhá 3. fáze NO? 2.Proč byla i pro český národ důležitá červencová revoluce 1830 ve Francii? 3.Které myšlenky prosazuje křídlo liberálů? Jmenuj jednoho jejího člena. 4.Které myšlenky propaguje křídlo radikálů? 5.Jmenuj alespoň dva cíle 3. období NO.

Odpovědi ověřovacího testu – Svrhnutí silného rodu Bourbonů a nově zavedená ústava ve Francii sliboval dodržování občanských práv a podporu podnikání – posilovala demokratická hnutí v Evropě. 3.Austroslavismus – Češi budou rovnoprávný národ v rámci federalizace Rakouska. F. Palacký, P. J. Šafařík. 4.Státní samostatnost českého národa. 5.Dokázat, že soudobá česká literatura je schopna konkurovat ostatním literárním dílům Evropy. Rozvoj divadla. Rozvoj publicistiky a satiry.

Zdroje a citace: HRABÁK Josef, JEŘÁBEK Dušan, TICHÁ Zdeňka: Průvodce po dějinách české literatury. Praha: Orbis BALAJKA Bohuš: Přehledné dějiny literatury I. Praha: Fortuna ISBN SOCHROVÁ Marie: Literatura v kostce pro střední školy. Havlíčkův Brod: Fragment ISBN ČORNEJ Petr, ČORNEJOVÁ Ivana, RADA Ivan, VANÍČEK Vratislav: Dějiny zemí Koruny české II.. Praha: Paseka ISBN VLAŠÍN Štěpán a kol.: Slovník literární teorie. Praha: Československý spisovatel 1984.