Svatá Cecílie pocházela ze starého římského rodu Cecíliů. Učila se hudbě a zpěvu, aby mohla hudbou chválit Boha. Zavázala se slibem věčného panenství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
I T A L I E ASSISI (Umbrie).
Advertisements

BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Průlet liturgickým rokem
Katedrála Sainte-Cécile
KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNA Foto grafie pořízeny v roce 2012 První část-střed města.
SVATÝ VOJTĚCH Anežka Lhotová.
CÍRKEV VE STŘEDOVĚKU.
EGERIE 2 nový svět (jak se zachoval na starokřesťanských mozaikách) ji přivedl k rozhodnutí vydat se na cestu do Svaté země (pobývala zde v letech
VATIKÁN.
Kutná Hora: Dějiny v Obrázkách. Město Střibra Leží 60 km jihovýchodně od PrahyLeží 60 km jihovýchodně od Prahy Hlavní čast historii města je střibra.Hlavní.
Křesťanství vznik a podstata.
Život a vláda českého knížete (907 – 935)
VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
KŘESŤANSTVÍ V RANÉM STŘEDOVĚKU
KŘESŤANSKÁ ANTIKA, RANĚ KŘESŤANSKÉ UMĚNÍ
Gotická kultura.
Morová rána 14. století.
Raný středověk 5. – 11. století
Vítej na ministrantské schůzce
Ježíšova velekněžská modlitba I
Svatý Václav.
Svatý Václav Původ Český kníže Václav I. byl synem knížete Vratislava a jeho manželky Drahomíry, která byla dcerou knížete Havolanů (polabští Slované).
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Křesťanská antika. Náboženství vzniklo kolem roku 30.n.l. v Palestině – víra chudých V Římě byli křesťané pronásledováni R EDIKT MILÁNSKÝ Konstantin.
 Narozena roku cca 860  Zemřela roku 921 dne 15. září.  O původu S.L. existují dvě teorie: 1) Kristiánova legenda-S.L. byla dcerou pšovského knížete.
MODLITBA SVATÉHO RŮŽENCE
Olivetská hora V Jeruzalémě
Mgr. Miloslava Pucandlová
Raně středověké umění.
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
Co bylo typické pro tehdy vznikající státy. Jak vznikaly
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
Průlet liturgickým rokem
PAMÁTKY PRAHA.
KŘESŤANSTVÍ.
1. Ó slyšte lidé přemilí, z mrtvých vstal v hodinu ranní, aleluja. Ježíš, Syn Boží jediný, z mrtvých vstal v hodinu ranní, aleluja.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceKníže Břetislav a sv. Vojtěch Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci jsou schopni zrekapitulovat.
START HISTORICKÁ DESÍTKA DOBA SVATÉHO VÁCLAVA HODNĚ ŠTĚSTÍ.
8. ročník Novověk.
A TAK BRATŘI, MODLETE SE ZA NÁS, ABY SE SLOVO PÁNĚ RYCHLE ŠÍŘILO… Modlitby na březen 2015.
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D..  Geografické vymezení antického křesťanství  Konverze ke křesťanství  Narození, křest a smrt  Křesťanská zbožnost.

mezi lidmi  1 Také nějaký muž, jménem Ananiáš, a jeho manželka Safira prodali svůj pozemek. 2 Ananiáš si však s vědomím své ženy dal nějaké peníze.
1. Již pevný základ jsem teď našel, | v němž věčně kotví duše má, | kde jinde v Kristových než ranách, | kde od věčnosti spočívá. | Tam pevně stojí v středu.
Svatý Vojtěch.
Francká říše.
1. Prociť, prociť, zanech spaní, | zní z věže strážné znenadání. | Ó prociť, prociť, Sióne! | Pustou, temnou, mrtvou nocí | hlas volá neodbytnou mocí:
1. Šly z rána ke hrobu Marie Magdaléna a matka Jakuba a ještě jedna žena, sobě pro útěchu, mrtvému na památku, šly z rána ke hrobu dva dny po Velkém pátku.
Michelangelo Buonarroti sochař MgA. Lukáš Psík
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Foto:morguefile.com.
VY_32_INOVACE_Lul_III_13 Vznik křesťanství v Římě Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
U kolébky Evropy Odkaz antického Říma WERNER DAHLHEIM.
Lukáš 23,50-24,12 Josef z Arimatie Ježíšova smrt a vzkříšení 50 Členem židovské rady byl muž jménem Josef, člověk dobrý a spravedlivý, 51 který nesouhlasil.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková LEGENDA Narodil se v r Byl z rodu Slavníkovců. V r. 982 se.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Michelangelův život Narozen 6. března 1475 v Caprese, Itálie. Matka mu zemřela, když mu bylo šest let. Vyrostl bez lásky. Táta chtěl, aby byl kupcem.
Adéla Břečková, Kristýna Vyskočilová
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Quo vadis Henryk Sienkiewicz.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Obnov svoje brány!.
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Co bylo typické pro tehdy vznikající státy. Jak vznikaly
Středověk – počátky českého státu
Vlastivěda – obrazy ze starších dějin
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Svatá Cecílie pocházela ze starého římského rodu Cecíliů. Učila se hudbě a zpěvu, aby mohla hudbou chválit Boha. Zavázala se slibem věčného panenství. O její ruku požádal Valerianus, pohanský mladík s nejlepší pověstí. Cecílie prosila anděly o přímluvu, aby si uchovala panenství i přesto,že vstoupí do stavu manželského. Po svatbě oznámila manželovi, že jejím vyvoleným chotěm je Ježíš Kristus a ten jí dal za strážce anděla, který střeží její tělo.Pokud by snad chtěl její panenství porušit, tak ho strážný anděl zahubí. Valerius byl pohan a nechtěl Cecílii uvěřit, když nikde žádného anděla neviděl. Cecílie mu vysvětlila, že i on anděla uvidí, když uvěří v Boha, Ježíše Krista a dá se pokřtít. Poslala ho za svatým kmetem Urbanem, který ho získal pro křesťanskou víru. Jakmile se vrátil domů nalezl Cecilii jak se modlí a vedle ní stojí zářící anděl se dvěma kyticemi růží a lilií. Podobně s pomocí svatého Urbana získali pro křesťanskou víru i Valeriánova bratra Tiburcia. Všichni pak zahynuli mučednickou smrtí při pronásledování křesťanů. Kat Cecílii zasadil tři rány mečem do šíje a domníval se, že je mrtva. Cecílie však ještě tři dny žila. Papež Urban I. pochoval její tělo v Kalistových katakombách v Římě, hned vedle hrobů biskupů. Dům mučednice posvětil jako kostel a o sto let později zde vyrostl skutečný chrám. Když v roce 822 našli v katakombách její pohřbené tělo, nechal je papež Paschalils I. přenést do kostela sv. Cecílie a tam pochovat. Při otevření rakve roku 1595 bylo prý její tělo nalezeno tak, jak bylo kdysi pohřbeno. Tento okamžik zachytil Stefano Maderna v nádherné mramorové soše, která je umístěna v chrámu sv. Cecílie v Trastevere (Itálie). Cecíliiny ostatky jsou kromě Říma uchovávány také v Hildesheimu (Německo) a v Albi (jižní Francie).

Bazilika svaté Cecílie v Trastevere

Katedrála sv. Cecílie v Albi ve Francii

Svatá Cecílie v katedrále v Albi ve Francii

T.F.