Audit systému jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zavedení vnitřního kontrolního systému v příspěvkových organizacích zřizovaných krajem Vysočina Pravidla kraje Vysočina.
Advertisements

Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje Schvalování účetních závěrek Zlín, 3. října 2013 Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu.
KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
Ing. Miroslav Pivovarčík, MBA
6 Nejčastější neshody při uplatňování ISO 9001
Změny požadavků podle nové normy
ČSN EN ISO 19011:2003 Mezinárodní norma
NĚKTERÉ ZKUŠENOSTI ZE ZAVÁDĚNÍ ISO 27001
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOL A HODNOCENÍ ČŠI
Metoda FMEA, FMECA Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Řízení rizik ve veřejné správě legislativní rámec
Postupy k ověřování účinného fungování HACCP=
Michaela Jirásková Marie Nikodýmová
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Management kontinuity činností organizace
Analýza způsobilosti procesů a výrobních zařízení
Systémy managementu jakosti
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Audit seminář CGI duben 2014.
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Diagram příčin a následků (Ishikawův diagram)
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Systém managementu jakosti
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
Audit, auditor, zásady auditování
4. Lekce Dílčí procesy funkčního testování
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
Finanční kontrola prováděcí vyhláška 416/2004Sb., aplikace v praxi
4 Normovaný systém managementu kvality podle ISO 9001
Program zahájení - Petr Pavlinec, KÚ role systémového integrátora - Martin Vimr, PH organizace projektu - Vladimír Kvarda, PH obsazení projektového týmu.
Regulační diagram Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Systémy řízení jakosti - úvodní cvičení
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Komplexní produktivní údržba (TPM)
7 Auditování systému managementu jakosti – druhá část
Schéma procesu vstupy Průběh procesu výstupy činnost ZDROJE.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
Ztráty v podnicích Ztráty mohou dosáhnout objemu % z celkových tržeb Ztráty jsou příčinou, proč firma neobstojí v konkurenci Ztráty vyplývající.
Finanční kontrola prováděcí vyhláška 416/2004Sb., aplikace v praxi Kurz právního minima Jihlava 26. – Ing. Libuše Nivnická.
IAF MD 18:2015 Aplikace ISO/IEC 17021:2011 v oblasti řízení služeb (ISO/IEC )
ZÁKLADY SYSTÉMŮ MANAGEMENTU 1. ČÁST
BUDOVÁNÍ SYSTÉMŮ MANAGEMENTU
Management jakosti, zdravotnické standardy, audit, měření jakosti
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
Sdružení poradců Požadavky ISO 9001:2015 a ISO 14001:2015
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Projektové procesy.  Podrobné procesní modely (PMBOK)  Zjednodušený procesní model  COBIT.
Teorie auditu, fáze auditu, správné auditní postupy, Audit podle ISO Doc. Ing. Michal Voldřich CSc. Ing. Jan Pivoňka ing. Rudolf Ševčík Ph.D.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Přechod na ISO 9001:2015 v DIAMO, s. p.
Implementace nástrojů pro zlepšování jakosti ve vybrané firmě
Systém managementu jakosti
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Interní postupy MAS Brdy
Kontrola. Kontrola Kontrola Kontrola je proces sledování reality, zjišťování, zda se vyvíjí žádoucím směrem, rozbor příčin případných odchylek a přijetí.
Osobní management – modul č.4
SCHVALOVÁNÍ ÚČETNÍCH ZÁVĚREK
Systém managementu jakosti 3
Procesní řízení (management)
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Systém kontroly ÚSC Šumperk
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Systém managementu SSHR
Systém managementu SSHR
farmakovigilanční audit
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

Audit systému jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D. prof. Ing. Václav Legát, DrSc. Systémy řízení jakosti – cvičení Katedra jakosti a spolehlivosti strojů, TF, ČZU Praha

OSNOVA Definice Cíle interního auditu Interní audit Úloha auditu Kontrola Obsah auditu Interní audit Průběh auditu Závěrečné shrnutí Certifikace Zadání úlohy

DEFINICE Audit je systematický proces objektivního získávání a vyhodnocování důkazů, týkajících se informací o ekonomických činnostech a událostech, s cílem zjistit míru souladu mezi těmito informacemi a stanovenými kritérii a sdělit výsledky zainteresovaným zájemcům.

CÍLE INTERNÍHO AUDITU Interní audit je nezávislá vyhodnocovací funkce zřízená v organizaci pro zkoumání a vyhodnocování jejich činnosti jako služba organizaci hlavním cílem je napomáhat členům organizace při efektivním plnění jejich úkolů pro tento účel jim audit poskytuje analýzy, hodnocení, doporučení, konzultace a informace o posuzovaných činnostech

ÚLOHA INTERNÍHO AUDITU Analýza podniku Ověřování spolehlivosti Kontrola správného plnění Spolupráce s externími auditory Výstupem auditu je auditorská zpráva

KONTOLA jsou-li dodržovány právní předpisy a jiná přijatá opatření jsou-li včas rozpoznávána rizika a přijímána odpovídající opatření řídící kontroly poskytují vedoucímu orgánu spolehlivé a včasné provozní, finanční a jiné informace jsou plněna provozní a finanční kritéria je dostatečný a pružný vnitřní kontrolní systém

INTERNÍ AUDIT ZAHRNUJE finanční audity, které ověřují správnost údajů ve výkazech orgánu veřejné správy audity systémů, které prověřují systémy financování činnosti orgánu veřejné správy audity výkonu, které zkoumají: - hospodárnost, efektivnost a účelnost operací - účinnost vnitřního kontrolního systému

INTERNÍ AUDIT Útvar interního auditu je přímo podřízen vedoucímu orgánu veřejné správy. Interní audit se vykonává v souladu se střednědobým plánem a ročními plány jednotlivých auditů. Ve zvláštních případech lze zařadit výkon konkrétního interního auditu mimo schválený roční plán. Interní auditoři by se měli řídit “Etickým kodexem interního auditora orgánu veřejné správy”.

Průběh auditu Zahájení auditu Jmenování vedoucího týmu auditorů, Stanovení cílů, předmětu a kritérií auditu, Přezkoumání proveditelnosti auditu : (podklady a informace, zdroje) Příprava auditu Plán auditu cíle, kritéria auditu(dokumentace); předmět auditu včetně organizačních jednotek, které budou auditovány; data, místa a čas auditu; předpokládaná doba trvání auditu; požadavky na odpovědné zaměstnance; složení týmu auditorů Plán auditu musí být předložen auditovanému. Příprava pracovních dokumentů a audit dokumentace

Audit na místě Úvodní jednání s managementem potvrzení plánu auditu, komunikačních a organizačních záležitostí; vyjasnění případných námitek; prezenční listina Skutečná realizace procesů shoda reálného postupu s dokumentací Získávání informací pohovory, pozorováním, dokumenty, záznamy

Příprava závěrů z auditu Týmová práce auditního týmu, Závěr auditu = shoda týmu auditorů, Definování doporučení. Závěry auditu rozsah shody s kritérii auditu - neshodu dokumentovat např. Protokolem o neshodě(velká, malá neshoda), udržování a zlepšování SMJ, způsobilost zajistit trvalé zlepšování. Závěrečné jednání Prezentace zjištění a závěrů - srozumitelnou formou; prezentace případných problémů s průběhem auditu; doporučení ke zlepšení – nepovinné; v případě nesouhlasu auditovaného se závěry je nutný záznam.

Zpráva z auditu Podává kompletní, přesný, stručný a jasný záznam o auditu, Obsah Zprávy z auditu: cíle auditu, předmět auditu (org. jednotky), identifikace členů auditního týmu, kriteria auditu, zjištění z auditu, závěry auditu (protokoly o neshodě), doporučení ke zlepšování rozdělovník zprávy z auditu

Závěrečné shrnutí Interní audit je: Základní pilíř řízení - cenná zpětná vazba pro management Identifikace příležitosti ke zlepšování Edukační prostředek Interní audit by neměl být: Účinný nástroj pro deptání ega zaměstnanců Osvědčený nástroj pro transformaci přátel v nepřátele Prostředek k vyřizování osobních účtů

CERTIFIKACE INTERNÍHO AUDITORA

ZADÁNÍ ÚLOHY Analýza a hodnocení zápisů z interních auditů Úkolem je provést rozbor zápisů z interních auditů organizace, kde je zaveden systém managementu jakosti podle ISO 9001. Zápisy pořídili interní auditoři firmy.

ZADÁNÍ ÚLOHY Úkoly: Pro každou poznámku auditora vyhledejte odkaz na článek normy ISO 9001. V zápisu identifikujte neshody, zdůvodněte, proč se o neshodu jedná a vyhledejte požadavek normy (článek), se kterým je zjištění v rozporu. U nalezených neshod navrhněte nápravná opatření. Pro neshody, pro které je to vhodné a účelné, navrhněte také preventivní opatření. Pokud si myslíte, že v zápisu něco zásadního chybí, tak to okomentujte (kromě hlaviček zápisů – ty jsou z velké části nevyplněné). Nápravná a preventivní opatření formulujte stručně přímo do zápisu z auditu (jinou barvou nebo fontem, např. kurzivou). Vypracujte referát podle výše uvedené osnovy, vytiskněte a uložte do aplikace MOODLE.

Děkuji za pozornost Dotazy