2. veřejná soutěž programu GAMA, Podprogram 1 Pavel Komárek - člen předsednictva TA ČR Markéta Šulcová - vedoucí odd. veřejných soutěží Lenka Pilátová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní program udržitelnosti I
Advertisements

Doporučení pro přípravu žádosti;
Přijímací řízení.
Nový program MZe - dvoustupňová veřejná soutěž
Dohled nad zadáváním veřejných zakázek v České republice
Projekt NTK v programu LR Stav prací k Štěpánka Žižková.
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
Realizace projektů v praxi program OMEGA Praha.
1 Struktura dotačních titulů Středočeského kraje pro rok 2014.
Informační zdroje v programu 1N Celostátní porada vysokoškolských knihoven České Budějovice Věra Kubíková, MŠMT.
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
PREZENČNÍ INFORMAČNÍ SEMINÁŘ PRO VEDOUCÍ ZAMĚSTNANCE.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo. Zprávy Zpráva o realizaci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace PO1 – 15 projektů za 28,7 mld.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
… od myšlenek k aplikacím
Představení projektu CZ.1.04/3.1.03/ Individuální vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v oblasti zavádění standardů kvality, strategického.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
PRE SEED fond VŠB-Technické univerzity Ostrava Setkání k DP TAČR GAMA
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Odborná praxe 2 2. ročník prezenčního studia 2012/2013.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
MŽP Likvidace škod po živelních pohromách – podprogram „MŽP Povodně 2013“ Mgr. Sabina Hamanová oddělení ochrany před povodněmi OOV MŽP
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
1 Centralizovaný rozvojový program 2017 a Institucionální program Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha.
… od myšlenek k aplikacím Marcel Kraus Oddělení strategií a analýz.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
AKTUÁLNÍ INFORMACE INTERNÍ GRANTOVÉ AGENTURY MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („IGA MZ“) 2. ročník národní konference Biomedicínský výzkum s podporou evropských.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Lenka Kšanová (Praha, duben 2016) Výzva dodatkových aktivit- finanční část.
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Ing. Irena Havlová Praha, 8. února 2016.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Program EUPRO II podprogram INTER-INFORM
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Budování expertních kapacit – transfer technologií Praha, 15. února 2016 Mgr. Filip Týc.
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Výroční konference OP PIK
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Výzva dodatkových aktivit- finanční část
Transkript prezentace:

2. veřejná soutěž programu GAMA, Podprogram 1 Pavel Komárek - člen předsednictva TA ČR Markéta Šulcová - vedoucí odd. veřejných soutěží Lenka Pilátová - vedoucí odd. realizace projektů Technologická agentura ČR

GAMA Zaměření Podpora ověření využitelnosti výsledků VaV v praxi. Příprava následného komerčního využití výsledků. 2 podprogramy: 1.podpora ověření komerčního potenciálu výsledku VaV (výzkumné organizace) – v první veřejné soutěži bylo podpořeno 10 projektů, 2.podpora komerčního využití licence na výsledky VaV, které byly financovány z veřejných zdrojů (pro firmy). 3

Program GAMA 4

Údolí smrti Jedná se o „údolí smrti“, kde končí výsledky aplikovaného výzkumu a vývoje, které byly financovány z veřejných prostředků. Lze říci, že tyto prostředky byly promarněny. Častá příčina: Výsledky VaV nejsou připraveny ke komerčnímu využití, nelze je ani komerční sféře nabídnout. Je nutný dodatečný výzkum, který je nutno zaplatit - tzv. „proof of concept stage“. 5

Poznámka To, že veřejné prostředky byly „promarněny“, lze ospravedlnit pouze v případě, že „příroda nechtěla“. Ne každý aplikovaný výzkum a vývoj vede k využitelným výsledkům. Z tohoto pohledu se jedná o velmi rizikovou oblast. Je však potřeba se o to pokusit. 6

Podprogram 1 Je zaměřen na podporu využití výsledků VaV, které vznikají ve výzkumných organizacích (VO) a jejichž výsledky mají vysoký potenciál pro uplatnění v nových nebo zdokonalených produktech, výrobních postupech nebo službách s vysokou přidanou hodnotou a vysokou pravděpodobností posílení konkurenceschopnosti. A to včetně vytvoření či stabilizování tzv. systému komercializace. 7

Podprogram 1 Podpora není poskytována na konkrétní projekt ověřování komerčního potenciálu, ale na financování „procesu“, který k tomuto ověřování slouží – vytvoření tzv. pre-seed fondu. TA ČR nebude hodnotit vlastní připravenost výsledků VaV pro jejich budoucí využití, to přenechá VO, ale schopnost VO toto ověřování zajistit. 8

Základní informace podprogramu 1 Program GAMA: schválen usnesením vlády ze dne 12. června 2013 č. 455 v účinnosti od Trvání programu: 2014 – Veřejné soutěže v letech: 2014, 2015, 2016 a Předpokládaný rozpočet PP1: 620 mil. Kč. Výdajů ze státního rozpočtu: 100 %. Příjemci podpory: Výzkumné organizace dle Rámce pro státní podporu výzkumu, vývoje a inovací. 9

2. veřejná soutěž podprogramu 1 Byla vyhlášena dne :  dle zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací z veřejných prostředků a o změně některých souvisejících zákonů,  v souladu zákonem č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla),  v souladu s Rámcem. 10

Uchazeči a prokázání jejich způsobilosti, PP1 V souladu se směrnicí SME - 06 Směrnice pro přijímání návrhů projektů do veřejné soutěže a Zadávací dokumentací programu GAMA, PP1, prokazování způsobilosti uchazečů - prostřednictvím datových schránek, doklady k prokázání způsobilosti budou přijímány do , 23:59:59 hod., rozhodující je datum odeslání z datové schránky uchazeče, který prokazuje podmínky způsobilosti. 11

2. veřejná soutěž programu GAMA, PP1 Soutěžní lhůta Termín soutěžní lhůty: :  Návrh projektu bude možné odeslat v IS Patriot do :30:00,  “Potvrzení podání elektronického návrhu projektu do IS Patriot” do datové schránky poskytovatele :59:59. 12

Doba řešení projektů, PP1 Termín zahájení řešení projektu je nejdříve , nejpozději , nejzazší termín ukončení projektu je , délka řešení dílčích projektů je omezena na minimálně 6 a maximálně 36 měsíců. 13

2. veřejná soutěž programu GAMA, PP1 Objem finančních prostředků ze státního rozpočtu:  V této veřejné soutěži se předpokládá rozdělení 7 mil. Kč v prvním roce řešení a 36 mil. Kč ve druhém roce řešení.  Maximální částka finanční podpory vynaložená na jeden projekt na celou dobu řešení je omezena na 21 mil. Kč. 14

Návrhu projektu, PP1 Předkládá se v českém jazyce. Proces přijímání návrhů projektů do veřejné soutěže je upraven ve SME-06 Směrnice pro přijímání návrhů projektů do veřejné soutěže. V minulosti nebyl a ani v současné době není řešen v rámci jiného projektu. V souvislosti s podáním návrhu projektu nesmí docházet k porušování práv třetích osob k duševnímu vlastnictví. Uchazeč může v podprogramu realizovat pouze jeden projekt bez ohledu na to, zda je hlavní uchazeč nebo další účastník. Pokud se na řešení projektu hodlá podílet více uchazečů, v návrhu projektu musí být popsána jejich spolupráce, zejména jejich zapojení do financování systému komercializace. 15

Náležitosti návrhu projektu, PP1 Hlavní uchazeč je povinen při podání návrhu projektu prokázat existenci:  systému komercializace (včetně jejího financování a ochrany duševního vlastnictví),  Rady pro komercializaci,  pracoviště managementu znalosti (CTT),  koncepci podpory proof-of-concept aktivit,  plán na udržitelnost aktivit proof-of-concept. Dokumenty prokazující splnění specifických požadavků kladených na hlavního uchazeče musí být v době podání návrhu projektu platné! 16

GAMA, PP1 Dílčí projekt:  Je konkrétní projekt ověřování komerčního využití již existujícího výsledku VaV na úrovni VO, který bude financován prostřednictvím příjemce.  Je realizován pracovníky příjemce, kteří jsou za jeho realizaci odpovědní.  Má svého řešitele “Řešitel dílčího projektu”, který bude po schválení dílčího projektu Radou pro komercializaci odpovědný příjemci za celkovou i odbornou úroveň dílčího projektu. Výsledek dílčího projektu:  výsledek dle Programu GAMA, v souladu se Zadávací dokumentací a platnou metodikou hodnocení,  ukončený dílčí projekt – musí být dosaženo alespoň 1 výsledku  doba řešení je měsíců. 17

Přijímá, vyhodnocuje a schvaluje/zamítá návrhy dílčích projektů Kontroluje/ukončuje dílčí projekty na základě průběžných zpráv Administruje dílčí projekty; předkládá průběžné zprávy Radě pro komercializaci Komercializuje výsledky dílčích projektů Vyhledává/přijímá návrhy dílčích projektů; Zpracovává je a předkládá je Radě pro komercializaci P RACOVIŠTĚ MANAGEMENTU ZNALOSTÍ Aplikační sféra Finanční sféra VO (max. 50 %) Schéma podprogramu 1 programu GAMA X T RH R ADA PRO KOMERCIALIZACI VO navrhuje schvaluje M ANAŽER PROJEKTU TA ČR informuje rozhoduje Výsledek výzkumu & vývoje Proof -of-conceptKomercializace

Návrh projektu 19

Návrh projektu Předpokládaný počet dílčích projektů 20

Návrh projektu Finanční plán/Náklady 21

Realizace projektů ● Příjemce předkládá poskytovateli ke schválení dílčí projekty. ● Poskytovatel se vyjádří v daném termínu, v případě nevyjádření je možné projekty realizovat. ● Způsobilé náklady dílčích projektů odpovídají všeobecným podmínkám projektu GAMA. 22

Realizace projektů 23

Děkuji za pozornost 24