Dva roky APS, první prohry a vítězství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Advertisements

Evaluace v mateřské škole
Studijně-poznávací návštěva Ankary –
Dobrovolnický program na Onkologické klinice FN Olomouc
Vliv počasí na urologická onemocnění prim. MUDr
Zajištění včasné rehabilitace po úrazech a operacích pohybového a nervového systému ve FN Brno Projekt „Zajištění včasné rehabilitace po úrazech a operacích.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Městská poliklinika Praha Městská nemocnice následné péče Název projektu Celoživotní.
24 hodinová dostupnost lékařské péče Lékařská pohotovostní služba
V MSK je celkově 18 zdravotnických zařízení
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Národní konference kvality 2014 Hradec Králové Kompetence.
PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ LIBERECKÉHO KRAJE místo konání:KULK Liberec datum konání:
Výsledky monitoringu kvality v České republice Pavel Kožený.
Městská policie – CALL BACK červenec – srpen 2010 Tisková konference 1. náměstka primátora hl. m. Prahy Rudolfa Blažka ředitele Městské policie hl.m.Prahy.
Vyškovský cerebrovaskulární den Stávající stav budovy neurologického oddělení I a II p.
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Darja Hrabánková Navrátilová
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
PRÁCE SESTRY S INTRAVENÓZNÍM PORTEM
Datové schránky CzechPOINT. Základní informace Plzeňský kraj – v čele hejtmanka Krajský úřad – cca. 370 zaměstnanců – v čele ředitel úřadu Organizace.
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního onkologického centra FN Brno Projekt „Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního.
Urgentní příjem Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s.
Kurz Všeobecný sanitář
Provoz lůžkové části Kliniky pracovního lékařství
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Koncepce úrazové chirurgie z pohledu FN u sv. Anny v Brně
Výsledky dotazníkové evaluace dvouletého působení dobrovolníků v IKEM
Algeziologické aspekty péče o pooperační stavy na GPK
Vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků ve FN Ostrava
Systém vzdělávání v komunitní péči a zajištění kvality poskytované zdravotní péče Michaela Hofštetrová Knotková.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu Lidský faktor v dopravě CZ.1.07/2.3.00/
Aktuální krize zdravotnictví
FN Olomouc, novorozenecké odd. JIP
Modernizace přístrojového vybavení pro posílení prevence nozokomiálních nákaz na oddělení CS FN Brno Brno :00 Projekt „Modernizace přístrojového.
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
Ambulance léčby bolesti
Obsah systému péče o zdraví zaměstnanců a jeho praktická aplikace v konkrétním prostředí POKRAČOVÁNÍ Ing. Kristýna Přibylová.
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Lenka Reisiegelová oddělení psychiatrie
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
CZ / /0022 – Lidské zdroje a inovativní postupy pro dentální implantologickou praxi LASAK, spol. s r.o., 1.LF UK, VŠCHT Kontakt: Jan Riedl,
Intraspinální blokády v léčbě chronické bolesti
Případová studie Seminář 2014.
Modely obecně. Co je model? Použití v každodenním životě Něco, co není skutečné, ale má ke skutečnosti velice blízko Např. umělohmotné modely letadel.
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Sledování dekubitů jako indikátoru kvality ošetřovatelské péče na národní úrovni Prezentace výstupů Praha,
Podzimní škola WHO-HPH v ČR, 12.– , MZ ČR v Praze Fakultní nemocnice v Motole.
Project HOPE – Česká republika, o.p.s. Řízení změn: Posílení role managerů ve zdravotnictví Začlenění zdravotnických asistentů do ošetřovatelského týmu.
Bezbolestná nemocnice Mgr. Eva Bendová MUDr. Petr Vojtíšek.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Představení Uherskohradišťské nemocnice součást nemocnic Zlínského kraje.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Podzimní škola WHO 2001 v ČR, Praha 12. – Monika Klusáková, Mgr. Zuzana Velebová Bc. Renáta Grossová – Klementová Akční plán podpory zdraví.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Kvalita očima pacientů Praha , MUDr.Markéta Hellerová.
1 Šetření dekubitů na národní úrovni 20. září 2011 Kajetána Ternbachová.
GENEZE PŘÍPRAVY PROJEKTU IOP EU
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY V INDIKACI A PŘI VYKAZOVÁNÍ VÝKONŮ ODB
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybrané obchodní společnosti
Akutní bolest v perioperačním období.
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Dagmar Žitníková Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
MOBILNÍ HOSPIC SV. KRYŠTOFA
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Transkript prezentace:

Dva roky APS, první prohry a vítězství MUDr. Marek Hakl, PhD. MUDr. Boris Leštianský Kamila Ondráčková, DiS Centrum pro léčbu bolesti Anesteziologicko-resuscitační klinika FN u sv. Anny v Brně a LF MU Brno

Fakulrní nemocnice u sv. Anny v Brně Založena 1786 970 lůžek 30 000 hospitalizovaných pacientů za rok 31 klinik 2518 zaměstnanců

Počátek Acute Pain Service Leden 2008 - květen, vypracování projektu APS, odsouhlasení vedením nemocnice Květen 2008, šetrné oznámení o APS na schůzi vedení klinik. Školení APS pro sestry JIP Květen – červen, řešení protestů Červen – červenec, „testovací“ provoz na 2 klinikách Od září 2008 rozšíření na všechny JIP nemocnice Jaro 2009 obohacení teamu o dalšího „alterujícího“ lékaře Podzim 2010 – protokol kont. epi. analgezie

Hlavní cíle APS Zavedení jednotné dokumentace sledování POB Zlepšení znalosti v oblasti léčby POB (lékaři i sestry) Vytvoření stabilního týmu APS Vytvořit nitroústavní legislativní oporu APS Zvýšit pravomoci lékaře a sestry APS se závazností respektování jejich doporučení Informování pacienta o metodách měření a možnostech léčby POB nejpozději v den příjmu do nemocnice

Organizace APS 2010 3 lékaři a 2 sestry Lékař uvolňován na APS od 13.00 hodin, sestra hlavní denní náplň Dvakrát denně návštěva JIP. Ráno sestra, odpoledne sestra+lékař APS Zavedení jednotné metodiky měření intenzity bolesti ošetřující sestrou, měření VAS každé 3 hodiny (s vyjímkou spánku), aktivace APS při VAS > 4 v klidu ne >6 při pohybu Zavedení jednotného záznamu POB na čelní stranu dekurzu společně s vit. životními funkcemi. Sledování všech pacientů s katetry po celou dobu jejich zavedení (včetně standardních oddělení) Zavedení „horké“ telefonní linky

Hodnocení intenzity bolesti VAS, numerická škála slovní popis bolesti 0 - žádná, 2 - mírná, 4 - středně silná,snesitelná b., 6 - silná, 8 - krutá, 10 - nesnesitelná paralingvistická sdělení 0 - spánek, pasivita, 2 - pocení, změna dýchání, vzdychání, 4 - neartikulovaný nářek, motorický neklid, 6 - sténání, pláč, 10 - hlasitý křik, agrese

Protokol epidurální analgézie -čelní strana

Protokol epidurální analgézie -zadní strana

Co se stále nedaří APS zatím není zaštítěno nařízením ředitele Není ošetřena povinnost respektovat či reagovat na doporučení APS Na některých klinikách se čeká na realizaci doporučení až po příchodu oš. lékaře Není dostatečná pravomoc k prosazení některých lčebných metod (PCA, PCEA) Nedošlo ke zvýšení pravomocí sestry Rozcházejí se údaje o VAS v záznamu a po dotazu pacienta Nedostatečné vyčlenění lékařů Včasná informovanost pacientů o APS

…. a co se podařilo Zavedení APS do každodenní praxe Vtažení zejména sester do problematiky Zlepšení znalostí léčby POB Sledování pacientů s katerovými technikami po celou dobu zavedení První výsledky klinických sledování v oblasti léčby POB Postupné zefektivňování APS Postupné navyšování dovedností sester APS

Vize 2009 aneb „I a have a dream...“ Anesteziologická ambulance, informace pro pacienta o POB, sledování a léčbě. Převzetí péče o epidurální katetry Rozšíření PCA a PCEA Sběr dat a plnění výzkumných cílů Slide z prezentace na IX. Anesteziologických dnech Na Homolce, 2008

Čelit nepřízni dokáže pouze zdravý odolný tým spojený společnou ideou a mající dostatek síly k prosazení svých představ.

Děkuji za pozornost www.pain.cz marek.hakl@fnusa.cz