Problémy menšinových skupin II

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Renata Novotná CYBER 2008 Praha, 14. listopadu 2008
Advertisements

TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Vymezení a pojetí sociální práce
Pravděpodobné příčiny a důsledky reality rodiny v ČR
Politika, politické strany, politický pluralismus
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
ANTISEMITISMUS A NACIONALISMUS
Osvícenství.
Náboženská mapa současného světa
MIGRACE.
Politický extremismus a radikalismus
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
VZESTUPY A PÁDY SILVIE QUISOVÁ. POROZUMĚT ZNAMENÁ POMOCI.
Sdružení Podané ruce, o.s.
DUCHOVNÍ ŽIVOT. MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest.
Nová náboženská hnutí
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Náboženská mapa současného světa
REAKCE NA SEKTÁŘSTVÍ. MOŽNOSTI INTERVENCE organizace, studující vliv náboženských hnutí  Ústavu religionistiky  pardubická Katedra religionistiky a.
Model transkulturní péče
Sociální patologie SCPT SCPA
Kriminalita mládeže.
YMCA Young Men´s Christian Association Křesťanské sdružení mladých mužů.
SEKTY ÚOOZ SKPV PČR PRAHA ODBOR METODIKY, PREVENCE A MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
MENSA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
Migrace Z latinského migratio = stěhování změna sídliště přecházením z jednoho kraje do druhého (přesídlování, stěhování) Emigrant = dobrovolný nebo sociálně.
Sociální práce charakteristiky, definice, vývoj oboru Úvod do sociální práce ZS 2015 Úvod do sociální práce ZS 2015.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
AKTUÁLNÍ PRIORITY ČESKÉ REPUBLIKY V OBLASTI BOJE PROTI TERORISMU Ivan Langer ministr vnitra.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Srdečně vás vítáme Kdo jsme a co nabízíme? Jsme křesťanský sbor církve adventistů sedmého dne v Karlových Varech Chceme naplnit potřeby lidí žijících v.
Politický extremismus a terorismus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu.
Právní aspekty boje s teroristickou a extremistickou propagandou na internetu Renata Novotná CYBER 2008 Praha, 14. listopadu 2008.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK_A_SVET_NABOZENSKY_EXTREMISMUS_19 Název školyStřední škola služeb,
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie.
OSN.
Politologie a mezinárodní vztahy
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Stát Definice, funkce, typy.
DUM - Digitální Učební Materiál
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Soužití národnostních skupin - 2
Extrémistické skupiny PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Školská sociální práce
Pracovní skupina pro boj s extremismem KŘP Libereckého kraje
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Rodinné právo Občanská nauka 1. M.
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

Problémy menšinových skupin II 10. Přednáška 15.5. 2014

PSYCHOSOCIÁLNÍ PRÁCE SE ČLENY EXTREMISTICKÝCH SKUPIN

Úvodní informace RADIKALISMUS   EXTREMISMUS   TERORISMUS

RADIKALISMUS RADIKALISMUS = kritické postoje a činnosti, které usilují o změnu politických ústavním rámci poměrů, ale nevedou k odstranění demokratického politického systému a pohybují se v jeho, byť na okraji.

EXTREMISMUS EXTREMISMUS = vyhraněné, nekompromisní postoje a činnosti směřující jednoznačně k modifikaci či přímo odstranění demokracie a využívající i prostředků jdoucích za rámec právního státu.

TERORISMUS TERORISMUS = činnost protidemokratická, nelegální, destruktivní; násilí hlavním prostředkem dosažení různorodých politických cílů.

Příčiny stupňování interetnického napětí a násilí v ČR příliv ekonomických imigrantů a jejich vstup na trh pracovních sil v situaci nezaměstnanosti a sociální nestability, nedostatečná schopnost imigrantů ŽÍT V ZÁKONNOSTI v hostitelské zemi, netolerantnost českých lidí.

EXTREMISMUS: SKINHEADS x ANARCHISTÉ   Počátek v Anglii na konci 60. let 20. století: hnutí mladých, často nezaměstnaných mužů z dělnických předměstí. Značná diferenciace hnutí v ČR – od umírněných (oblečení, hudba, fotbal) až po agresivní rasisty. Vyznávají „pořádek“, „disciplínu“, „správně fungující stát“.

Skinheads Vizáží a chováním demonstruji násilí – agresivitu. Odmítají drogy a vše, co „oslabuje fyzickou sílu“ X čeští skini pijí pivo („vlastenecký nápoj“). Fašistické pozdravy, heslo „Čechy Čechům“.   Skinheadské hudební skupiny: CONFLICT, ÚTOK, atd. Vlastní tiskoviny: PATRIOT, AGRESOR ...

Skinheads Se SKINHEADS propojeni HOOLIGANS/ROWDIES (chuligáni/výtržníci/rváči) = fanoušci některých sportovních klubů (u nás zejména Sparta Praha x Baník Ostrava), kteří usilují o vyvolání konfliktu s okolím.  

Skinheads Hnutí SKINHEADS je podhoubím pro celou krajní pravici > ta se snaží proniknout do oficiální politiky: Dělnická strana (dřívější Hitlerova strana se nazývala Národně socialistická německá dělnická strana) > Dělnická strana sociální spravedlnosti.

EXTREMISMUS: SKINHEADS x ANARCHISTÉ   Odmítají právní řád, autoritu státu, disciplínu. Požadují neomezenou svobodu jedince, důsledný antimilitarismus, hledání alternativních řešení (zejména v ekologii). Odpor ke krajní pravici, spolu s Romy vystoupení proti rasismu a xenofobii > střety se skiny.

Teroristé   Muži mezi 20 – 30 lety, nadprůměrně inteligentní, schopní adaptovat se v cizím prostředí, vést zde nenápadný život a připravit se na teroristický akt. Specifické poruchy osobnosti + procesy skupinové dynamiky (ve výcvikových táborech)  závislost na idealizované autoritě vůdce. Racionalizace teroristických činů: odplata za „mrtvé palestinské děti“, „boj za štěstí rodin proti úpadkové kultuře Západu“ …

DOPORUČENÍ 1. Odstraňovat bídu a nevzdělanost. 2. Vychovávat k toleranci, vzájemnému poznávání, solidaritě, lásce, zdravému způsobu života. 3. Prosazovat ŽIVOT V ZÁKONNOSTI - trestní zákoník: trestné činy Násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci, Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod.

literatura / internet. zdroje Charvát, J. (2009): Současný politický extremismus a radikalismus. Praha, Portál. www.mvcr.cz = Ministerstvo vnitra ČR - zde v rubrice „O nás > Bezpečnostní politika a Prevence kriminality“ (různé aktuální materiály).

PSYCHOSOCIÁLNÍ PRÁCE SE ČLENY SEKT

Sektáři jsou oddáni transcendentním (člověka přesahujícím) cílům, jejichž nositelem je vůdce nebo zakladatel sekty.   U lidí vstupujících do sekt častěji emočně nestabilní porucha osobnosti – hraniční typ. Sekty se obrací na jedince v jeho obtížných životních situacích. Nejrizikovější skupinou VYSOKOŠKOLÁCI. Členové sekt se silně věnují jeden druhému: „LOVE BOMBING“, ochrana před ohrožujícími vlivy = zdroj duševní úlevy nováčků X postupně odeznívá, psychické obtíže se vracejí …

Negativní formování psychiky: zúžené a změněné vědomí přejímání zodpovědnosti za jedince, odtržení od rodiny, vytváření závislosti na autoritě vůdce, patologická komunikace

Odměňování konformity X trestání nonkonformity.   Myšlení, emoce a chování postupně předmětem tuhé kontroly a manipulace. Extrémně vysoká míra sociální soudržnosti. Ztížená možnost klidného a důstojného odchodu ze sekty.

SVĚDKOVÉ JEHOVOVI Svědkové Jehovovi (veřejností též označováni jako jehovisté) je celosvětová náboženská společnost, která vznikla v USA v 70. a 80. letech 19. století, která do roku 1931 působila pod názvem Mezinárodní sdružení vážných badatelů Bible

SVĚDKOVÉ JEHOVOVI Celkový počet svědků Jehovových - v roce 2013 na světě 19,24 milionů. Při sčítání lidu v roce 2011, kde byla otázka náboženské víry a vyznání dobrovolná, uvedlo název - Náboženská společnost Svědkové Jehovovi 13 069 obyvatel.

SVĚDKOVÉ JEHOVOVI Česku má tato náboženská společnost registrováno okolo 240 sborů, které jsou evidovány a fungují samostatně jako právnické osoby. Sbory badatelů Bible se scházejí v sálech Království. Celosvětově evidují přes 113 823 sborů.

SVĚDKOVÉ JEHOVOVI Svědkové Jehovovi se považují za aktivní kazatele Božího Království pod vládnutím Ježíše Krista ve více než 239 zemích světa. Státní uznání a registrace se liší podle zemí. Ve Velké Británii a USA je např. tato společnost registrována jako „charita“ V jiných zemích, jako např. Řecko nebo Itálie jako standardní církev.

SVĚDKOVÉ JEHOVOVI Náboženská skupina mající dle některých expertů sektářské tendence a rysy.   „Oxfordský test osobnosti“: „výsledky“ vždy „špatné“ + nabídka „zlepšení“. „Vyléčit“ dokáže jen auditor v dianetickém centru: směsicí až drastických léčitelských a pseudoterapeutických metod.

CÍRKEV SJEDNOCENÍ   Reverend Moon („mún“) a jeho žena = „praví rodiče“: jejich zemřelý syn „vstoupil do nebe, Ježíš je jen jeho pomocník“! Noví členové „bombardováni láskou“ ve zvláštních komunitách, přidělení (!) životního partnera, masové svatební obřady. Aktivita ve veřejném a politickém životě („Federace rodin za světový mír“) s cílem vytvořit Moonovi přitažlivý image. Úsilí o sjednocení náboženství a vytvoření „jediné celosvětové rodiny“ (samozřejmě moonistické).

Hnutí Nového věku (New Age) Spíše než náboženský směr nový životní styl: volnost, nevýlučnost, neorganizovanost, SYNKRETISMUS: astrologie, alternativní léčitelství, víra v osud, víra v božský potenciál v člověku, alternativní psychoterapie, komunikace s mimozemšťany, geopatogenní zóny, věštby, nový přístup k ekologii a zemědělství …

Výstupové poradenství – zásady Postupovat nenásilně: projevit zájem, navázat kontakt, získat důvěru. Navázat na „předchorobí“: motivovat k vyprávění o životě, vztazích a cílech před vstupem do sekty. Respektovat pozitivní funkci členství v sektě (emancipace od rodičů, přijetí mravních zásad..). Nabídnout něco lepšího než sektu: hodnotný smysl života + zdravý životní styl.

Literatura Autoři knih: Humpl, Říčan, Vojtíšek Vojtíšek, Z., Encyklopedie náboženských směrů a hnutí v České republice: náboženství, církve, sekty, duchovní společenství. Praha : Portál, 2004 Koukolík, F., Drtilová, J. (1996): Vzpoura deprivantů. Praha, Makropulos.  

INTERNETOVÉ ZDROJE  www.sekty.cz = Společnost pro studium sekt a nových náboženských směrů  www.dingir.cz = DINGIR (časopis o současné náboženské scéně) http://www.jw.org/cs - oficiální stránky společnosti v češtině