OCELOTISK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorka: Ivana Brožová
Advertisements

Výukový program Program je součástí bakalářské práce ,,Metodika výuky knihařských technik“. Téma výukového programu-,,Slepotisk“. Zpracovala: Vlasta Tomanová.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tato prezentace byla vytvořena
POJIVA Mají schopnost spojovat drobné i větší kusy hmoty v soudržný a pevný celek Chemická - vzdušná ( vápno, sádra ) - hydraulická (hydraulické vápno,
Název operačního programu:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Třecí síly v denní i technické praxi
Rozdělení sádrových modelů Autor: Alena Švejková.
LINKOVÁNÍ A PÁSKOVÁNÍ ZLATEM
Impregnace sádry Autor: Alena Švejková.
Tupování BARVOU.
Od návrhu k výrobku.
PRAVÝ LEPT.
Rozdělení dekorace porcelánu podle nanášení na glazuru a pod glazuru
VÝTVARNÉ TECHNIKY Tisk z koláže
S á d r a Autor: Alena Švejková.
Základní škola Sedmikráska, o.p.s.
, Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Glazování.
GRAFICKÉ TECHNIKY 9. ročník
Slučování keramických výrobků. Některé výrobky jsou složeny z více částí. Tyto části se odlévají zároveň s výrobkem a v kožovitém stavu se na výrobek.
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
DEKORACE TISKEM.
FONDOVÁNÍ - STŘÍKÁNÍ.
KERAMIKA 2 Keramické hmoty, glazury, nástroje a pomůcky.
PODGLAZUROVÁ DEKORACE
Některé grafické techniky a grafické sounáležitosti
Případová studie GLASS UNION Základní charakteristika výroby.
Nářadí a pomůcky v modelovně Pomůcky modeláře Autor: Alena Švejková.
zařízení na čtyřdílnou
 Vyžaduje jak praktické dovednosti, tak teoretické znalosti.Je to ruční provedení každého dekor. prvku bez mechanizačních a reprodukčních prostředků.
Encaustika pro začátečníky
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Materiál používaný při dekorování keramiky
 Razítkování je tisknutí motivu vyrobeného z pryže na výrobek.  Dekor je používán v různých seskupeních a kombinacích.  Může být použito jako samostatný.
Povrchová úprava Plní dvě funkce – ochrannou a estetickou. Ochranná funkce spočívá v odolnosti proti mechanickému poškození, vlhkosti, působení různých.
VYPALOVÁNÍ DEKOROVANÝCH VÝROBKŮ
PEROKRESBA.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o., Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 27 Číslo.
Výroba rotačního modelu hrnku
DEKORACE EM.
Selen v rámci technologie kopírek a tiskáren (xerox)
POMŮCKY PRO DEKORACI KERAMIKY A PORCELÁNU
Lití do uzavřených forem
Lití do otevřených forem.
do kombinovaných forem
LINKOVÁNÍ A PÁSKOVÁNÍ BARVOU. Pomůcky a materiál : sklen ě ná paleta na keramickou barvu porcelánový kalíšek na terpentýn ocelová st ě rka št ě tce na.
NAPODOBENÝ LEPT.
RAZÍTKOVÁNÍ BARVOU. Velmi málo používaná dekorace. Jedná se o přenášení motivu razítka na porcelánový výrobek a zaprašování barvou. Touto dekorační technologií.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o., Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 27 Číslo.
Vesmírná loď autor: Kateřina Marková.
DEKORAČNÍ TECHNIKY NA GLAZURU.
NÁZEV:VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Kvalitní a efektivní vzdělávání pro žáky ŠKOLA:Střední škola polygrafická,
VY_32_INOVACE_ZB04_2364TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj.
Základní Raku techniky
Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Výtvarná výchova
Dekorace keramického výrobku Dekorace keramického výrobku Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Batika Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
NÁVOD A DOPORUČENÍ PRO CVIČENÍ „XXL “ volně stojící pytel.
Nábytkové laky - PATINA
4. Výroba špičatého rydla
6. Výroba půlkulatého rydla
SŠ-COPT Uherský Brod David Kranz 12. Pauzování
Zpracování plechu II Podstavec pod hrnec
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

OCELOTISK

Ocelotisk je dekorační technika sloužící k přenesení jemných kontur z ocelové desky na výrobek. Obvykle se jednobarevně, nebo vícebarevně koloruje. Ocelorytina dobře reprodukuje kresbu perem a tahy štětcem.

Deska pro ocelotisk musí být hladká, rovná a naprosto čistá Deska pro ocelotisk musí být hladká, rovná a naprosto čistá. Hrany musí být zaoblené. Deska se položí na rošt a spodní část se rovnoměrně zahřívá. Na vrchní část se nanese vrstva ochranného asfaltu a křížovými tahy se rozetře po hladkém povrchu vyhřáté desky Výroba ocelové desky

Zdroj: Zdobení keramiky - autorka Ilona Nová ; SPN č. 83-80-26/1 Rošt na položení desky

Kleště Ještě teplá deska se uchopí do kleští krycí vrstvou dolů a očerní se stejnoměrně sazemi. Zdroj : Zdobení keramiky - autorka Ilona Nová ; Spn č. 83-80-26/1

Přenesení dekoru na desku Kresba se překreslí na pauzovací papír a zadní strana se posype křídovým práškem. Pak se položí na desku a tvrdou tužkou se kopíruje. Na poasfaltované desce zůstane dekor připravený k rytí. Přenesení dekoru na desku

K rytí se používají ocelové jehly, které nesmí být moc ostré. Jehlou se pracuje v kolmé poloze a ruka se nesmí dotýkat desky, neboť by mohlo dojít k poškození asfaltu. Proto se používá můstek. Rytí jehlou

Zdroj: Zdobení keramiky - autorka Ilona Nová ; SPN č. 86-80-26/1 Jehly a můstek

Leptání Pomocí včelího vosku se vytvoří okolo dekoru ohrádka. Do této ohrádky se nalije kyselina dusičná a nastává proces leptání. Může se leptat i v plastové misce, ale v tom případě se musí asfaltem pokrýt i hrany a zadní strana desky. Při leptání se tvoří bublinky, které se musí odstraňovat peříčkem. Leptání

Po vyleptání se deska opláchne vodou a štětcem se vymyje dusičnan usazený v rýhách. Po usušení se očistí terpentýnem, nebo petrolejem a je připravena k přenášení dekoru.

Ocelové desky

Přenesení dekoru na výrobek Keramická barva se jemně utře s tiskařskou fermeží a zatře se plastovou stěrkou do předem vyhřáté desky s dekorem. Přebytečná barva se odstraní a povrch se očistí jemným papírem. Hedvábný cigaretový papír se nejprve stejnoměrně navlhčí(nejlépe mezi navlhčenými sádrovými deskami). Přenesení dekoru na výrobek

Navlhčený papír se položí na rytinu a přejíždí se buď ručním válečkem, nebo se může použít ruční lis. Sejmutý papír s motivem se přiloží na suchý střep a vyhladí se navlhčenou houbičkou. Barva se odmočí a přilne ke střepu. Dekorace se může použít jak na glazovaný výrobek, tak na přežahnutý (cibulový vzor).

Zdroj: Zdobení keramiky - autorka Ilona Nová ; SPN č. 83-80-26/1 Ruční váleček

Ukázka

KONTROLNÍ OTÁZKY

Jak se připravuje a čím se leptá ocelová deska? OTÁZKA

Deska musí být naprosto hladká, rovná,čistá a se zabroušenými hranami. Leptá se kyselinou dusičnou. ODPOVĚĎ

Jak se provádí leptání desky? OTÁZKA

Dekor se ohraničí včelím voskem a nalije se kyselina Dekor se ohraničí včelím voskem a nalije se kyselina. Vznikající bublinky se musí odstraňovat husím brkem. ODPOVĚĎ

Čím se čistí vyleptaná deska? OTÁZKA

Deska se omyje vodou a pak terpentýnem, nebo petrolejem. ODPOVĚĎ

Čím se přenáší dekor na výrobek ? OTÁZKA

Dekor se přenáší pomocí cigaretového papíru. ODPOVĚĎ