Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."— Transkript prezentace:

1 Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Monikou Novotnou Grafické techniky

2 Kresba Malba Grafika

3 O které oblasti budeme hovořit zjistíme v tajence křížovky:

4 Řešení křížovky: G U M A P O R T R É T P A L E T A F I X A R CH I T E
Í D A M A L Í Ř

5 Grafika Postupy,kterými lze různé obrazové předlohy (kresbu,malbu, psaný text) rozmnožit. Výtvarná technika založená na tisku z grafické desky (matrice). Výsledný otisk na papíře nazýváme grafický list.

6 Rozhodni, které z následujících děl je :
Grafika Rozhodni, které z následujících děl je : Malba Kresba

7 Rozdělení grafiky Reprodukční – mechanická reprodukce cizí předlohy (knihy, časopisy) Umělecká - výtvarník vytváří sám předlohy a sám tisk A/ Užitá – k praktickému účelu (pozvánka, plakát, novoročenka,svatební oznámení) B/ Volná – umělec sděluje své dojmy, zážitky C/ Dekorativní (ilustrace) – součást knižního díla,doprovázela text (grafika květin, ptáků,veduta)

8 Grafické techniky Tisk z výšky Tisk z hloubky Tisk z plochy

9 Tisk z výšky Na matrici se odstraní všechna místa (vyrytím, odřezáním), která nemají tisknout (na otisku zůstávají bílá). Tisknou neprohloubená místa, na kterých je nanesena barva. Otisk je zrcadlově obrácený! Techniky: dřevořez, dřevoryt, linoryt,linořez, kamenoryt

10 Ukázky prací Dřevořez Linoryt Dřevoryt

11 Tisk z hloubky Techniky: rytiny (mědirytina,ocelorytina,suchá jehla) a lepty Kresba se do tiskové desky vyryje ocelovými rydly nebo vyleptá do hloubky kyselinou. Do vyryté kresby se vetře barva a po jejím setření z ostatního povrchu destičky se pod velkým tlakem v lisu snímá na navlhčený papír.

12 Ukázky prací Lept Mědirytina Mezzotinta

13 Tisk z plochy Na tiskové formě jsou ve stejné úrovni tisknoucí a netisknoucí plochy. Vlastní tisk je založen na principu vzájemného odpuzování mastnoty a vody. Technika: litografie (kamenotisk)

14 Ukázky prací Litografie

15 Poznáš linoryt?

16 Použitá literatura, zdroj:
Baleka, J. – Výtvarné umění, výkladový slovník, ACADEMIA 2002 Klipart


Stáhnout ppt "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."

Podobné prezentace


Reklamy Google