Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový program Program je součástí bakalářské práce ,,Metodika výuky knihařských technik“. Téma výukového programu-,,Slepotisk“. Zpracovala: Vlasta Tomanová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový program Program je součástí bakalářské práce ,,Metodika výuky knihařských technik“. Téma výukového programu-,,Slepotisk“. Zpracovala: Vlasta Tomanová."— Transkript prezentace:

1 Výukový program Program je součástí bakalářské práce ,,Metodika výuky knihařských technik“. Téma výukového programu-,,Slepotisk“. Zpracovala: Vlasta Tomanová

2 Nejstarší výzdobná knihařská technika
S l e p o t i s k Nejstarší výzdobná knihařská technika

3 Základní prvky - co je slepotisk - používané nástroje - materiál
- principy zhotovení - rozdíl u vlhčené a nevlhčené kůže - pravidla pro zhotovení slepotisku - správné držení nástroje - použití tlačítek - použití filet - možnosti využití

4 Co je slepotisk ? - nejstarší výzdobná technika, používaná ke zdobení desek a hřbetů knižních vazeb - je to vtlačení ohřátého tlačítka do kůže, která se tím zbarví do tmava - tato technika byla poprvé použita ve Francii, v první polovině 12. stol. - nejčastěji byl slepotisk používán na románských a gotických vazbách - největší rozkvět spadá do 16. století - nejstarší česká vazba zdobená slepým tiskem je z roku 1404, cenné je, že je známo i jméno vazače – je jím převor Martin - v současné době nachází široké uplatnění při zdobení kožených výrobků ( kazet, etují, pouzder, knižních vazeb apod.)

5 Kontrolní otázky Popiš co je slepotisk ?
Ve kterém století a v které zemi tato technika vznikla ? Na jakém materiálu se zhotovuje slepotisk ?

6 Nástroje - k vytvoření slepotisku používáme – filety,
tlačítka, rolny s rozličnými tvary vyrytých ornamentů - nářadí je vyrobeno z mosazné směsi, zapuštěné v dřevěném držadle - z mosazi jsou vyrobeny, proto aby udržely delší dobu požadovanou teplotu získanou nahřátím

7 Nástroje TLAČÍTKA - jsou rytecky provedené ornamenty, které postupným řazením vedle sebe vytváří ornament na vazbě : - menší tvar tlačítka je v ražební ploše rovný - větší tvary jsou v ploše mírně kolébkovité FILETY - jsou to linky, které mají různou tloušťku ( polotučné, tučné, perličkové, čárkované, jednoduché, dvojité, ozdobné) a mají kolébkovitý tvar ROLNY – je to mosazné kolečko s linkou nebo ornamentem, které je připevněno na vidlici s dlouhým držákem : - menší kolečko je bez přerušení a větších rozměrů je s přerušením

8 Nástroje Tlačítka Rolna Filety Tlačítka Rolna Filety

9 Materiál vhodný pro slepotisk
- slepotisk děláme jen na přírodní kůži – to je kůže činěná tříslem ( tříselná kůže) - kůže činěné chrómem jsou méně vhodné, protože dojde k částečnému zpětnému vyrovnání hloubky slepotisku - pro tuto techniku je nejvíce vhodná teletina, vepřovice, a kozina - kůže stříkané barvou nelze používat, pokud potřebujeme určité zabarvení můžeme použít lihová mořidla - o vhodnosti kůže pro tuto techniku se přesvědčíme testem jakou má schopnost nasát vodu

10 Kontrolní otázky Jaké druhy kůží jsou vhodné pro slepotisk ?
Čím musí být činěná kůže aby tato technika byla kvalitní ? Jakou zkouškou si ověříme vhodnost kůže pro slepotisk ?

11 Principy zhotovení slepotisku
1. Navrhnutý způsob zdobení si nakreslíme přímo na potaženou desku knihy pomocí jehly.Při kreslení respektujeme rozměry jednotlivých předem vytipovaných tlačítek, aby byla zachována souměrnost jednotlivých zdobných prvků. Poté ohřátými nástroji podle nákresu na kůži provedeme slepotisk.Tento způsob je vhodný pro zdobení linkami s opakujícím se ornamentem. 2. Výzdobu knihy si rozkreslíme na slabý průklepový papír.Potom papír s nákresem přiložíme na desku knihy, zahrneme do knihy a samolepkou přichytíme na vnitřní straně desky. Potom mírně teplé nástroje vtlačujeme přes papír do kůže.Po sejmutí papíru znovu vytlačíme navrhnutý dekor. 3. Pro zabarvení ražby do tmava se provádí na navlhčené kůži. Po úplném vsáknutí vody do kůže se teplým nástrojem vtláčí kresba. Tlak se opakuje několikrát, aby linka byla stejnoměrná.

12 Postup zhotovení - vtlačení ohřátého tlačítka do kůže

13 Rozdíly při vlhčení kůže

14 Pravidla pro zhotovení slepotisku
Před vlastním zhotovením slepotisku na knihu odzkoušíme teplotu tlačítka na odřezku kůže. Snažíme se o stejné podmínky jako na knize stejné vlhčení i dobu tlaku nástroje. Při vlhčení kůže používáme čistý štěteček nebo houbičku. Od práce nesmíme odbíhat a musíme se soustředit na to, aby přitlačení jednotlivých tlačítek bylo rovnoměrné. Při konečné úpravě slepotisku nástroj před použitím přetřeme o kůži napuštěnou včelím voskem, což zapříčiní vyleštění a rovnoměrné ztmavnutí kůže.

15 Pohyb tlačítka Při použití tlačítka používáme kolébavý pohyb:
dopředu, dozadu, doprava, doleva

16 Správné držení nástroje
Při uchopení nástroje musí ruka svírat nástroj kolmo na hřbet a podpaží až po loket musí být rovnoběžné se hřbetem knihy a rotačním pohybem zápěstí zhotovíme linku.

17 Použití tlačítek

18 Použití filet

19 Práce s filetou

20 Kontrolní otázky Kdy použijeme vlhčení kůže ?
2. Jak si zkontrolujeme správnou teplotu tlačítka ? 3. Vyjmenuj aspoň jedno pravidlo při zhotovení této techniky. 4. Jaké musí být vtlačení tlačítek do kůže ?

21 Využití

22 Využití


Stáhnout ppt "Výukový program Program je součástí bakalářské práce ,,Metodika výuky knihařských technik“. Téma výukového programu-,,Slepotisk“. Zpracovala: Vlasta Tomanová."

Podobné prezentace


Reklamy Google