Od Démokrita po kvantově mechanický model atomu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_12 - ATOM A JEHO HISTORIE
Advertisements

O historii poznatků o stavbě atomu
Atom Složení a struktura atomu Jádro atomu, radioaktivita
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Struktura atomů.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Model atomu.
ATOM Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Struktura atomu.
ELEKTRONOVÝ OBAL ATOMU I
Jan Čebiš Vývoj modelu atomu.
Stavba atomu CH-1 Obecná chemie, DUM č. 3 Mgr. Radovan Sloup
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_18.
ATOMY Patrik Pazourek, Lukáš Pipek, Tereza Brožová, Iveta Gajdošová.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Modely atomů.
VÝVOJ PŘEDSTAV O STAVBĚ ATOMU
Fy-kvarta Yveta Ančincová
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 9 Autor: Lenka Poláková
VY_52_INOVACE_02/1/6_Chemie STAVBA ATOMU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAtomy a záření.
Stavba atomu.
Modely atomu Demokritos 460 – 370 př.n.l.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_VZNIK.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_128_Atom AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Chemicky čisté látky.
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ŠablonaIII/2číslo materiálu387 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jaderná fyzika 1 Yveta Ančincová.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
OSOBNOSTI ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 283, zpracovala Marie Kupková.
Od Demokrita ke kvarkům
Historie elektronového obalu atomu
Modely atomu John Dalton 1766 – 1844 Joseph L. Proust 1754 – 1826
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_346
Modely atomů Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0115.
Částicová fyzika Zrod částicové fyziky Přelom 18. a 19. století
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Didaktický učební materiál pro ZŠ
Stavba látek.
Hmota se skládá z malých, dále nedělitelných částic – atomů (atómós = nedělitelný) Tvar atomů – podle živlů Myšlenky - ověřeny za2500let.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_20_ Jaderná energie – co už víme o atomech.
6. ročník Látky a tělesa Složení látek.
Složení atomů a „PSP“ ??? Bohrův model Rutherfordův model
stavba atomu – historie 1
Model atomu.
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_13
MODEL ATOMU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_32.
Model atomu. Elektrování těles. Vypracoval: Lukáš Karlík
Vývoj názorů na atom Mgr. Kamil Kučera.
NITRO ATOMU.
Částicové složení látek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
Model atomu.
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Stavba atomu.
Základní pojmy fyziky atomu
Elektrické vlastnosti látek
NITRO ATOMU.
Časticové zloženie látok
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Stavba atomového jádra
Fyzika mikrosvěta.
Transkript prezentace:

Od Démokrita po kvantově mechanický model atomu Yveta Ančincová

Vše je z atomů POPRVÉ : staré Řecko 5. – 4. př.n.l DÉMOKRITÓS A LEUKIPPOS POPRVÉ : staré Řecko

Vše je z atomů PODRUHÉ : až 18.- 19. století Chemici získávají první důkazy o stavbě hmoty z částic JOHN DALTON – anglický chemik a fyzik Atomy byly stejně jako ve starém Řecku považovány za dále nedělitelné Atomy byly stejně jako ve starém Řecku považovány za dále nedělitelné.

Objev elektronu V polovině 19. století prováděny pokusy s šířením elektrického proudu v trubicích, ve kterých byl velmi nízký tlak. Objeveny tzv. KATODOVÉ PAPRSKY Zjištěno, že se vychylují v el. i v magn. poli, že po dopadu na překážku vzniká za ní stín… V polovině 19. století prováděny pokusy s šířením elektrického proudu v trubicích, ( zkoumá J.J. Thomson ) ve kterých byl velmi nízký tlak Objeveny tzv. KATODOVÉ PAPRSKY Zjištěno, že se vychylují v el. i v magn. poli, že po dopadu na překážku vzniká za ní stín… PROUD ZÁPORNÝCH ČÁSTIC PROUD ZÁPORNÝCH ČÁSTIC ( zkoumá J.J. Thomson )

Modely atomu THOMSONŮV PUDINGOVÝ MODEL ATOMU …..atom je koule, ve které je rovnoměrně rozložena kladně nabitá hmota THOMSONŮV PUDINGOVÝ MODEL ATOMU …..atom je koule, ve které je rovnoměrně rozložena kladně nabitá hmota a v ní jsou elektrony rozmístěny jako rozinky v pudinku………..

Modely atomu ….. Rutherford objevuje jádro atomu….. RUTHERFORDŮV PLANETÁRNÍ MODEL ATOMU …r. 1911 provádí E. Rutherford pokus…..ostřeluje tenkou fólii ze zlata částicemi alfa ( +)….. Proud α částic Rozptýlené α částice Scintilátor ….. Rutherford objevuje jádro atomu…..

RUTHERFORDŮV PLANETÁRNÍ MODEL ATOMU Atom se skládá z malého, kladně nabitého jádra, ve kterém je soustředěna téměř veškerá hmotnost atomu, zabírá však minimální zlomek jeho celkového objemu. Kladný náboj jádra a záporný náboj elektronového obalu se navzájem ruší.

Modely atomu …..dnes………..KVANTOVĚ MECHANICKÝ MODEL ……… ….elektrony kolem jádra nekrouží jako planety kolem Slunce….. ….nejpravděpodobnější místo výskytu elektronu kolem jádra atomu se nazývá orbital.. ….atomy kolem jádra nekrouží jako planety kolem Slunce….. ….nejpravděpodobnější místo výskytu elektronu kolem jádra atomu se nazývá orbital..

Vyjmenuj modely atomu v pořadí,v jakém byly vytvářeny. ZOPAKUJ SI: Vyjmenuj modely atomu v pořadí,v jakém byly vytvářeny. Kdo jako první podává důkaz o tom, že vše je složeno z částic? Čím jsou tvořeny katodové paprsky a při zkoumání čeho byly objeveny? Který pokus byl významný pro objev atomového jádra? Jak si dnes atom představujeme? ZOPAKUJ SI: