„Brána ke vzdělávání: školní čtenářské kluby“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cesta byla dlouhá…. První žádost již v roce 2008, ještě se ZŠ Zeleneč
Advertisements

Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Služby čtenářům a uživatelům Dětští čtenáři
Zn. NÁHRADNÍ RODIČ CZ.1.04/5.1.01/ Jak aktivně nacházet náhradní rodiče P rofesionalizace procesů při výběru adeptů na nový typ zaměstnání.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Neratovice 24. ledna 2014 Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeským krajem Stáž pedagogických.
Informační schůzka ŠANCE – před - po 1. výzvě.
PTaČ. Spolupracující organizace Zapojené školy Pojem čtenářské gramotnosti ve škole Učitelé chápou čtenářskou gramotnost především jako dovednost dekódovat.
Etická výchova a Finanční gramotnost
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Books Online projekt v Knihovně Kroměřížska David Zapletal.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
CHCI BÝT JAKO VY ZŠ VELTRUSY Projekt schválený Zastupitelstvem Středočeského kraje v rámci 2. výzvy 2. globálního grantu v oblasti podpory 1.2 Rovné příležitosti.
Zdokonalování systému celoživotního vzdělávání v oblasti pedagogické, psychologické a výchovné péče o děti se sociokulturním znevýhodněním Arteterapie.
Spojuje tři generace a pomáhá. Celý projekt je postaven na principech lidskosti a vzájemné pomoci a nejdůležitějším předpokladem pro jeho fungování je.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Nabídka základním školám MSK v roce 2006 Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, příspěvková organizace.
Výstupy z Úvodního semináře
ZÁKLADNÍ ŠKOLA VEŘOVICE
Strategický plán rozvoje školy pro období 2006 – Základní škola praktická a Základní škola speciální, Liberec, Orlí 140/7, příspěvková organizace.
BRÁNA KE VZDĚLÁVÁNÍ: ŠKOLNÍ ČTENÁŘSKÉ KLUBY. ZÁKLADNÍ INFORMACE O NAŠEM PROJEKTU Individuální projekt ostatní, 1.2 – rovné příležitosti.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
ROSTEME S KNIHOU KAMPAŇ NA PODPORU ČETBY KNIH Pod záštitou Svazu českých knihkupců a nakladatelů.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Naše školní knihovna. Jsme Základní škola, Liberec, U Soudu 369/8 V naší škole jsou běžné třídy a speciální třídy pro děti s SPU Všechny děti mají k dispozici.
Základní škola Uničov, Haškova 211 Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ , realizace – INVESTICE.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
PROFESNÍ ROZVOJ PEDAGOGŮ PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,,MATEŘINKY‘‘ CZ.1.07/1.3.42/ Tento projekt je financován ESF a státním rozpočtem ČR.
Kolejní 2906/ Brno Vysoké učení technické v Brně Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií INVESTICE DO ROZVOJE.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Ředitel Název operačního programu: OP VK Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE Modernizací a inovací výuky k rozvoji klíčových kompetencí žáků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.06/ Poskytovatel.
„Brána ke vzdělávání: školní čtenářské kluby“ Nakouknutí do světa Laddugandy O projektu Aktivity a vybrané plánované výstupy Milníky správného směru.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
"Budete-li dobře pečovat o své tělo, vydrží Vám po celý život" George Coevoet.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Bc. Michaela Augustová MAS Znojemské vinařství, z.s. Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony ZŠ a MŠ I.
VŠICHNI MÁME STEJNOU CESTU
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
Realizace vašich potřeb prostřednictvím OP VVV
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Setkání zpracovatelů MAP ve Středočeském kraji
5. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ února 2017.
Aktuální informace o stavu
Základní informace Škola: Gymnázium a SOŠ Jaroměř, P12
Čtenářsky podnětné prostředí
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Čtenářská a matematická gramotnost Andrea Nytrová
Plánování prvních kroků
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Šablony II Výzva č. 02_18_063 a 02_18_064.
4. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ prosinec.
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Š A B L O N Y II.
Pedagogická knihovna.
Vzorový projekt pro ZŠ.
Vítejte na třetí místní konferenci
Dobré příklady z praxe aneb Jak to chodí u nás
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Řídicí výbor DDM Monet v Praze 12
Vzorový projekt pro ZŠ.
Transkript prezentace:

„Brána ke vzdělávání: školní čtenářské kluby“ Nakouknutí do světa Laddugandy O projektu Aktivity a plánované výstupy Vliv práce v klubech na děti Milníky správného směru

Seznamte se … To je třeťačka Blanka…

A to je Ťuťka… Co mají společného Blanka a Ťuťka?

Blanka patří k dětem, které chodí do čtenářského klubu.

Jaká Ťuťka je? Co ji zajímá? Co má ráda?

Realizace: 1. 2. 2012 – 31. 1. 2015 Realizátor projektu: Nová škola, o Realizace: 1. 2. 2012 – 31. 1. 2015 Realizátor projektu: Nová škola, o. p. s. Informace o projektu: www.ctenarskekluby.cz Financování: Evropský sociální fond v rámci OPVK, státní rozpočet ČR Hlavní cíle projektu: 1. Posílit příležitosti ve vzdělání u dětí z MŠ a I. stupně ZŠ se SVP. 2. Přenést v zahraničí úspěšné čtenářské kluby do ČR, tedy i obnovit naši českou tradici. 3. Opilotovat čtenářský program zaměřený na děti – nečtenáře, a na závěr požádat MŠMT ČR o jeho akreditaci. 4. Připravit metodiku ustavení a fungování čtenářských klubů v českých podmínkách.

Naše přesvědčení o dětském čtenářství, resp. cíle řečené lidsky: Rozvíjet čtenářství můžeme jen u dětí, které poznaly radostný zážitek z četby. Každé dítě potřebuje při své čtenářské cestě průvodce. Čtení je potřeba věnovat čas. Čtenářská gramotnost je základním předpokladem školního i životního úspěchu dětí. Chceme: … aby si děti samostatně a rády četly: v průběhu klubových setkání mají možnost číst knihu dle svého výběru. … aby každé dítě odcházelo z klubového setkání s knihou – s tou, kterou má rozečtenou již dlouho, či s tou, kterou si půjčí z klubové nebo veřejné knihovny. … aby si děti doporučovaly knihy navzájem.

Partnerské subjekty (14): Spolupracující knihovny (9): Kritické myšlení, o. s., ZŠ U Soudu - Liberec KVK Liberec 5. ZŠ Kolín, ZŠ Hlavečník MK Kolín ZŠ Chlumec n. C., ZŠ Mrákov MK Chlumec n. C. ZŠ Staňkov, ZŠ Čechova - Rokycany MK Rokycany ZŠ Rabasova – Slaný, ZŠ Sázava MK Slaný, MK Sázava ZŠ Polit. Vězňů – Slaný, ZŠ Kouřim MK Přelouč ZŠ Pujmanové – Havířov MK Havířov ZŠ Školní – Orlová MK Orlová

Klíčové aktivity: Hlavní výstupy: Přenesení nástroje čtenářských klubů do podmínek ČR Ustavení klubů v ZŠ a první nábor dětí Metodická podpora a koučink manažerů klubů, výměna zkušeností Shromažďování metodických poznatků, tvorba metodiky, šíření poznatků Pravidelná činnosti čtenářských klubů Hlavní výstupy: Vytěžení zahraničních materiálů pro inspiraci Ustavení 21 čtenářských klubů Různé formy zápisů z koučinku jako podklad pro metodiku Veřejná debata (Kritické listy, Palubní deník, web/FCB, konference atd.) Metodika Příprava kurzu manažera školního čtenářského klubu/čtenářského metodika a předložení žádosti o akreditaci na MŠMT

První postřehy k efektu práce v klubech na zapojené děti … nabývají nového sebevědomí, pracují svým tempem a mohou zažít úspěch … rozšiřují svou slovní zásobu, mnohé se rozpovídaly … přečetly svou první knihu … nových informací a dovedností nabývají v bezpečném prostředí … zlepšují se v tzv. čtenářské gramotnosti … poznávají se napříč ročníky … učí se pravidlům v menším kolektivu … cítí se jako čtenáři … čtení začínají považovat za normální ... radují se z pozornosti dospělých, využívají možnosti pomoci

Milníky správného směru aneb co již víme, že se daří Děti jsou z práce v klubu nadšeny a chodí pravidelně. Paní učitelky přijaly možnost spolupráce s knihovnicemi, navzájem se doplňují. Manažerky/ři klubů si svou práci písemně plánují a snaží se ji posléze reflektovat. Děti si půjčují knížky a prokazatelně je čtou nebo si je prohlížejí. Zaznamenáváme pozitivní dopad práce v klubu na chování a výkon dítěte v běžné výuce. Část manažerek klubů se nebojí využít metodické podpory ze strany týmu.

Průkopníci slepých uliček Vedoucí klubu jsou leckdy unavení a upadají do stereotypu… aneb „chvála regionálním koordinátorům a společnosti Dermacol“. Dětské skupiny jsou nehomogenní a sejdou-li se děti různého věku, je těžké vymyslet společné téma… aneb „sláva dílně čtení“. Není snadné rozlišit, zda práce v klubu dítě nebaví nebo je jen živé… „vivat našim speciálním pedagogům“. Rodiče se do klubové práce nezapojují dostatečně … „aneb těšíme se z nových výzev… alespoň se snažíme“.

Zpátky k Blance...co nás těší ; Zpátky k Blance...co nás těší Ve škole si Blanka knížky prohlíží, pravidelně si půjčuje tituly domů, v pořádku je vrací. A co nám udělalo největší radost? Objevila, že mají knihy doma v garáži a nosí nám je do klubu ukázat. Díky knihám našla potřebu druhým sdělovat, co je u ní nového, co zažila a proč se jí kniha líbí. Blanka si našla svou první mimoškolní aktivitu a již rok chodí pravidelně.

Na shledanou se těší i Ťuťka z Laddugandy.

Děkujeme partnerům a dárcům projektu, jimiž vedle ESF a státního rozpočtu ČR jsou: nakladatelství Baobab „Rosteme s knihou“ – projekt pod záštitou Svazu českých knihkupců a nakladatelů nakladatelství Portál nakladatelství Artur drobní dárci zachovalých knížek, které už jejich děti nečtou 

Debatujte s námi na http://www.facebook.com/ctenarskekluby Sledujte náš web www.ctenarskekluby.cz Debatujte s námi na http://www.facebook.com/ctenarskekluby Napište nám na belinova@gac.cz nebo irena.polakova@novaskolaops.cz, pokud chcete dostávat náš čtvrtletní „Palubní deník“