Information für Gäste Vzdělávací systém Švýcarska Podpořeno z Programu švýcarsko – české spolupráce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Klub UNESCO Kroměříž byl založen dne 9. září 1991 představiteli společenského, kulturního a politického života Kroměříže s cílem naplňování programu UNESCO.
Porovnání učebních plánů SŠ % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% GymnáziaTechnické lyceum SPŠSOU Výběrové/Disponibilní.
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 2. POLOLETÍ - OTÁZKY
Přijímací řízení pro školní rok 2013/2014 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Přijímací řízení.
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Kariérové poradenství
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Český Internet po (uši v?) krizi Marek Antoš. snímek |datum |dokument | 1. Internetové prostředí 2.
© Interface Wien GmbH Interface Wien GmbH Vítejte v Interface Wien!
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
AutorMgr. Lenka Závrská Anotace Očekávaný přínos Tematická oblastOperace s reálnými čísly Téma PředmětMatematika RočníkPrvní Obor vzděláváníUčební obory.
AnotacePrezentace, která se zabývá opakováním znalostí o zlomcích. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci opakují znalosti o zlomcích.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
ŠVP na gymnáziích: od mírné skepse k chuti pokračovat Zkušenosti z projektu Pilot G/GP Lucie Slejšková Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
CELÁ ČÍSLA.
Matematika – opakování 4
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
Zřizovatelem školy je statutární město Brno, městská část Brno-střed Dominikánská 2, Brno Tel , www.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 2. Ročník - hodiny, minuty Jana Štadlerová ŽŠ Věšín.
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám Školní rok: 2011/2012 Ročník: Předmět: Téma: Anotace: Autor : Vzdělávací materiál je určen pro bezplatné.
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Proč je důležité studovat Principy
1 Nabídka ke spolupráci v oblasti metodiky škol a školských zařízení Nabídka ke spolupráci v oblasti metodiky škol a školských zařízení Přátelské setkání.
Středočeský kraj Česká republika
Různé role zástupce ředitele školy
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Anotace Prezentace, která se zabývá prvočísly a čísly složenými AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci rozliší prvočíslo a číslo složené.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Nejmenší společný násobek, největší společný dělitel

Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
Nejmenší společný násobek
ProcvičujemenásobilkuProcvičujemenásobilku Klikni na libovolné číslo, objeví se.
Únorové počítání.
52_INOVACE_ZBO2_1364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Podpora poradců Podpora poradců
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Řešení elektronického docházkového systému Vema
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
Oficiální jazyk: Němčina (dialekt – curyština) 5maturity pro dospělématurity k povolání 4 odborné maturity 3vyšší střední odborné školy 2gymnázia (4,
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Aktuální judikatura a rozhodovací praxe ve veřejných zakázkách
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_22 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Téma: ABSOLUTNÍ HODNOTA CELÝCH ČÍSEL 2
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Technické kreslení.
Gerard van Gaalen Vedoucí projektový manažér pro evropské projekty Prezentace Praha 16. března 2005 Rozvojová agentura Východní Nizozemsko.
P. SHRNUTÍ DOBRÉ PRAXE ZE ZAHRANIČÍ Lenka Hrkľová Odborný garant mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most Nikola Křístek odborný expert.
KONTROLA A MĚŘENÍ Měření součástí ve 3D
Přednost početních operací
Nejprve provedeme výpočet v závorce
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
„Blick über den Zaun“ Austausch Zürich – Prag 2012 / 13.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Transkript prezentace:

Information für Gäste Vzdělávací systém Švýcarska Podpořeno z Programu švýcarsko – české spolupráce

Information für Gäste 2 Švýcarsko Svrchovanost v oblasti školství má 26 kantonů Velikost: 41‘285 km2 Obyvatel: 7‘785‘000 Cizinců: 22% Žáků: 940‘000 Pedagogů: 60‘000

Information für Gäste 3  Pouze ve dvou zemích světa jsou práva obyvatel tak vysoko ceněné, že tlačí na organizaci školního systému: USA (školní rady) Schweiz (Schulpflegen = „péče o školu“)  Schulpflegen a školním komisím (jsou v nich obyvateli zvolení laici) přináleží ve Švýcarsku kontrola a «řízení» škol  Má kořeny v republikánské tradici (res publica = věc veřejná)  Předpokládá důvěru, že úřady jsou dostatečně «vzdělané» převzít úkol Veřejné  soukromé školy

Information für Gäste 4 Kanton Curych Velikost: 1729 km2 Obyvatel: 1‘345‘000 Počet cizinců: 23% Žáků: 130‘000 Cizinců: 33% Pedagogů: 10‘500

Information für Gäste 5 Vzdělávací systém v kantonu Curych

Information für Gäste 2008©Elena Sciarrone 6

Information für Gäste 7 Město Curych Obyvatel: 365‘000 Cizinců: 30% Žáků: 26‘000 Pedagogů: 5‘000 7 školních okrsků (Schulkreise) pod jednou střechou - město

Information für Gäste Schulkreis Letzi (koresponduje s městskou částí 9) 8 Veden zvolenými úředníky: Schulpräsidium – školní prezidium 24 členů Správa škol

Information für Gäste 9 Naše školní prezidentka: Barbara Grisch

Information für Gäste Základní údaje Obyvatel městské části 948‘000Podíl cizinců 33% Žáků a žákyň3500Cizojazyční 58% Počet spravovaných škol14 Vedení škol21 Pedagogů, nepedagogický personál, LHTca. 500 Třídy142 Školky41 Průměrná velikost třídy19.13 Organizace zajišťující péči50 Denní škola (72 míst) 31 obědový/večerních jídelen 4 obědů / 14 snídaní 950 míst Socialní index1.14 nezaměstnanost Počet cizinců Počet neúplných rodin Školní okrsek Letzi v číslech 10

Information für Gäste 14 škol v školním okrsku Letzi 11 Altstetterstrasse Chriesiweg GrünauKappeliTriemli Dachslernstrass/Feldblumen LetziUntermoos Buchlern In der Ey Im HerrligLoogartenUtogrund Altweg

Information für Gäste Zürich Albisrieden 12

Information für Gäste Škola Altweg dětí od školky do 6. třídy, 3 jídelny 33 personál (pedagogové a nepedagogický personál) Cca. 40% cizojazyčné děti

Information für Gäste Škola Triemli 180 dětí od školky do 6. třídy, 4 jídelny 30 personál (pedagogové a nepedagogický personál) Cca. 35% cizojazyčné děti

Information für Gäste 15 Školní zákon kantonu Curych, 2005 stěžejní body  Vedené školy  víc svobody při vytváření podoby  Spolupráce s rodiči (fórum rodičů, rada rodičů)  Spolupráce žáky a žákyněmi  Bloky (na dopoledne)  Stravování  Nová definice opatření speciální pedagogiky (integrativní podpora)  QUIMS (kvalita v multikulturních školách)  Vytvoření systému zajišťujícího kvalitu a její kontrolu

Information für Gäste 16 Gramatika vzdělávání Co se nebude měnit na školách:  Začlenění vědy do identifikovatelných školních předmětů  Časové rozdělení těchto předmětů do identických časových jednotek  Rozdělení žáků do tříd v ročníku  Řízení přechodů mezi jednotlivých školními stupni a k tomu patří: Ohodnocení a certifikace výkonu Jak reformy změnily školy → jak školy změnily reformy

Information für Gäste 17 Co je dále nového? Do nyní:  Procesy vývoje školy byly chápány jako «dodatkové procesy», které jsou časově omezené a podléhají metastruktuře. (přídavné Q-dny, skupiny daní, coaching, atd.) Aktuální diskuze:  Rozvoj a zajištění kvality jsou víc a víc vnímány jako pevná součást «normalního» fungování  Umění řídit podnik, umění managementu přispívají k tomuto procesu profesionalizace  Kulturní změna ve školním týmu; hierarchizace a rozlišení funkcí

Information für Gäste 18 Dnešní tendence: orientace na výstupy! Kvalita vstupůKvalita procesuKvalita výstupu Rámcové podmínky a předpoklady ve škole Organizace a vedení školy Vyučování Výsledky žáků Úspěch školy Spokojenost příjemců s výkony

Information für Gäste Nashledanou v Curychu! 19