Integrationsfachdienst Úmluva OSN o právech lidí se zdravotním postižením.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Další zdroje příjmů pro ICM. Hlavní důvody realizace Analýzy nestátního neziskového sektoru  Efektivní komunikace s neziskovými organizacemi – uvnitř.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
KOUS Vysočina, o.s. KOUS je zkratka pro Koordinační uskupení nestátních neziskových organizací, které působí v kraji Vysočina.
Zákon o sociálních službách
Skupina osob se zdravotním znevýhodněním
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
SLEZSKÁ DIAKONIE DOBROVOLNÍCTVÍ VE SLEZSKÉ DIAKONII.
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Komunitní a otevřená škola
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Plán aktivního stárnutí ve městě Brně součást projektu „Rozvojové dokumenty Strategie pro Brno“ Rodina spojuje generace Projekt Brno-Zdravé.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
 Poslání sociální služby Chráněné bydlení VH, p.s.s.  Cíle služby  Cílová skupina uživatelů  Objekty Chráněného bydlení VH, p.s.s.  Poslání sociální.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
„Multimediální vybavení ZŠ Dvorského“ Datum zahájení projektu: Datum ukončení projektu: Doba trvání projektu: 21,4 měsíce Celkové.
Občanské sdružení D.R.A.K. Oblačná 450/ Liberec 5
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
Sociální podnikání v Praze
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Subjekty a objekty veřejných politik
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
Prioritní osa 4 Spolupráce institucí a komunit
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Sociálně aktivizační služby
Transkript prezentace:

Integrationsfachdienst Úmluva OSN o právech lidí se zdravotním postižením

Integrationsfachdienst Výchozí situace  Úmluva vstoupila v účinnost dne a představuje důležitý milník pro 650 mil. lidí se zdravotním postižením na světě.  Lidé se zdravotním postižením jsou lidé s dlouhodobým tělesným, duševním, mentálním nebo smyslovým postižením, které je může, v kombinaci s různými bariérami, omezovat při plné, účinné a rovnoprávné účasti na životě společnosti.

Integrationsfachdienst Základní výrok  Lidi se zdravotním postižením nelze vnímat jako lidi s „deficitem“.  Společnost by měla ustoupit od svého zafixovaného schématu o zdraví a normalitě, které vede k vyloučení všech lidí, kteří této představě o permanentní výkonnosti, výborné tělesné kondici a mladistvosti neodpovídají.

Integrationsfachdienst „být různí je normální“ (Richard von Weizsäcker) „Úcta před rozdílností lidí se zdravotním postižením a akceptace těchto lidí jakožto součást lidské rozmanitosti a lidstva“ (čl.3, obecné zásady)

Integrationsfachdienst Základní výrok  Úmluva se zakládá na stávajících mezinárodních úmluvách o lidských právech a zaručuje jejich aplikaci i na lidi se zdravotním postižením.

Integrationsfachdienst Základní výrok  Cílem je plné uplatnění základních lidských práv a aktivní účast na politickém, ekonomickém, sociálním a kulturním životě společnosti pro lidi se zdravotním postižením.  Úmluva zakazuje diskriminaci lidí se zdravotním postižením ve všech oblastech života a zaručuje jim občanská a lidská práva jak v oblasti politické a ekonomické, tak v oblasti sociální a kulturní.

Integrationsfachdienst Nezávislost a sebeurčení v životě Kde, jak a s kým chci žít? Přístup k podpůrným službám v místě bydliště Osobní asistence Zamezování izolace a vyloučení z komunity v místě bydliště Osobní mobilita Přístup k informacím – formáty přizpůsobené pro osoby se zdravotním postižením: snadno čitelné, znakový jazyk, Braillovo písmo atd.

Integrationsfachdienst Rodina Rovnoprávné postavení ve všech otázkách ohledně manželství, rodiny, rodičovství a partnerských vztahů. Uzavřít manželství a založit rodinu Počet dětí a četnost porodů, přístup k věku odpovídajícím informacím a k osvětě o rozmnožování a plánovém rodičovství Zachovat plodnost Děti se zdravotním postižením mají stejná práva ohledně života v rodině

Integrationsfachdienst Vzdělávání Integrační vzdělávací systém na všech úrovních Plně rozvíjet osobnost, nadání a kreativitu jakož i duševní a tělesné schopnosti Nevylučovat tyto osoby z veřejného systému vzdělávání Přístup k integrační, kvalitní a bezplatné výuce na základních a vyšších školách Přístup k vysokým školám, odbornému vzdělávání, vzdělávání dospělých a k možnostem celoživotního vzdělávání

Integrationsfachdienst Zdraví Maximální míra zdraví bez diskriminace z důvodu postižení a přístup k zdravotním službám podle pohlaví, včetně zdravotní rehabilitace Bezplatná nebo finančně dostupná zdravotní péče Nabídka zdravotních služeb, které lidé se zdravotním postižením potřebují z důvodu svého postižení Nabídka zdravotních služeb podle možnosti v blízkosti místa bydliště, a to i na venkově

Integrationsfachdienst Habilitace a rehabilitace Podpora vedoucí k maximální míře nezávislosti a k rozvoji obsáhlých tělesných, duševních, sociálních a profesních schopností. Habilitační a rehabilitační služby a programy –zejména v oblasti zdraví, zaměstnávání, vzdělávání a sociálních služeb. Zohledňování individuálních potřeb a silných stránek Přístup v blízkosti místa bydliště

Integrationsfachdienst Práce a zaměstnání Právo na možnost vydělat si na živobytí na integračním volném trhu práce Zamezení diskriminace ve všech záležitostech spojených se zaměstnáváním Stejný plat za stejnou práci Účinný přístup k poradenským programům, ke zprostředkování pracovních míst, ke vzdělávání a k dalšímu vzdělávání Podpora při hledání zaměstnání a při získávání pracovního místa

Integrationsfachdienst Práce a zaměstnání Podpora samostatnosti a podnikavosti Motivační systém k zaměstnávání na volném trhu práce

Integrationsfachdienst Životní standard a sociální ochrana Přiměřená výživa, oblečení a bydlení Zásobování čistou vodou a přístup k vhodným a cenově dostupným službám, přístrojům a jiným pomůckám pro potřeby v souvislosti s postižením Zajistit zejména pro ženy a dívky a starší lidi přístup k programům sociální ochrany a boje proti chudobě Zajistit přístup k programům sociálního bydlení a k službám péče o seniory Ochrana před násilím, vykořisťováním a zneužíváním

Integrationsfachdienst Politický a veřejný život Právo a možnost volit a být volen Spolupráce v nestátních organizacích a sdruženích Zakládání organizací lidí se zdravotním postižením na mezinárodní, národní, regionální a lokální úrovni, zastupování těchto organizací a členství v nich.

Integrationsfachdienst Kultura, rekreace, volný čas a sport Přístup k televizním programům, filmům, divadelním představením a jiným kulturním aktivitám v přístupných formátech Přístup k místům jako divadla, muzea, kina, knihovny a turistické služby, jakož i podle možností k památkám a významným pamětním místům národní kultury Možnosti využití svého kreativního, uměleckého a intelektuálního potenciálu Účast na veřejných sportovních aktivitách Možnosti specifických sportovních a rekreačních aktivit pro lidi se zdravotním postižením Rovnoprávná účast dětí se zdravotním postižením na hrách, rekreačních, volnočasových a sportovních aktivitách společně se zdravými dětmi, a to také ve školské oblasti

Integrationsfachdienst Realizace  Do konce r Úmluvu podepsalo 155 států a Evropská unie.  97 států a EU úmluvu ratifikovalo a tím se zavázalo k její realizaci.  Rakousko v roce 2008, ČR v roce 2009  výkaznictví