„Permakulturní principy a cesty nad rámec trvalé udržitelnosti“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu.
Advertisements

Národní seminář k metodám evaluací aktivit v oblasti globálního rozvojového vzdělávání (GRV) Praha, 2010 Analýza monitoringu a evaluace globálního rozvojového.
Pojem, význam a historie práva
Jak ovlivňuje můj život současná technika
Den Země – svátek planety
Čínská filozofie Konfucianismus, Taoismus, nauka o Jin a Jang
3. Co jsou to hodnoty? významný termín používaný zvláště v etice 20. století axiologie – disciplína zkoumající hodnoty hlavní představitelé: Max Scheler,
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/ Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
a víceúrovňové vládnutí
2013 Marek Vácha.  v seminářích se pokusíme nahlédnout do toho, co by mohlo být „křesťanství“  a podobně se pokusíme nahlédnout do oblasti zvané „environmentální.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Evropský sociální fond
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Strategické plánování rozvoje obcí Dubovice 2010 " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu rozvoje venkova ČR pro období "
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Sociální konstruktivismus
ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu.
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
LIDSKÉ ZDROJE A KVALITA Národní konference kvality ve veřejné správě Simeona Zikmundová Brno
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Ernst Mach jako filosof Těleso je komplexem počitků Hlavním principem je ekonomie myšlení.
Dominik nedzbala Svět TECHNIKY A JÁ Můj pohled na věc
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
AUTOMANAŽERSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ NA PRINCIPU BENCHMARKINGU
Technika (z řeckého techné – řemeslo, umění) je základní označení pro složku lidské kultury, která zaručuje schopnost nebo dovednost v kterémkoli oboru.
Společenská odpovědnost organizací
Setkání děkanů technických fakult ČR Praha Stanovisko.
Ekosystémy přírodní a umělé
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Východiska úkolově orientované supervize
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Rámcové a školní vzdělávací programy
Přístup k OM v pojetí posunu paradigmatu v managementu k principiálnímu vedení Osnova Připomenutí „co znamená posun paradigmatu v managementu k principiálnímu.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Přednáška K čemu je právní filosofie
Proč s aplikací pracovat?. Aplikace Stopy mé Ekoškoly má jednoduché ovládání a snadno prezentovatelné výstupy. Zábavnější práci s analýzou Kvalitní a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
SŮVOVÁ, COUFALOVÁ C3B. DEFINICE právní odvětví veřejného práva, zabývá se ústavou a vykládá ji na ochranu ústavnosti dohlížejí ústavní soudy souhrn právních.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
NKK Praha CAF-Externí zpětná vazba ověření efektivního fungování úřadu Mgr.Stanislav Loskot, MBA Mgr.Stanislav Loskot, MBA AQE advisors a.s.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 4: Marketingové řízení MSP.
Svět se mění – knihovna ne Knihovna je stabilní jistota v nestabilním světě Prof. PhDr. Tomáš Kubíček, Ph.D.
Problémy návratu k přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Ekonomika – základní pojmy.
FILOsOFIE A VĚDA.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Název školy: Základní škola Městec Králové
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu 1.
20 TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DESIGNOVÉ MYŠLENÍ Tento projekt byl financován za podpory Evropské komise. Podpora Evropské komise při vypracování této publikace neznamená, že se Komise.
Sociální aspekty permakultury
česká asociace sdílené ekonomiky
Naše zkuše nosti: #2 Pokoj především KDE A JAK NALÉZT POKOJ? POKOJE
Transkript prezentace:

„Permakulturní principy a cesty nad rámec trvalé udržitelnosti“ Radka Jensen Vaculová a Max Vittrup Jensen pátek, 25.5. 2007

Program: Prezentace PK (20 min) Prezentace principů, práce ve skupině: 30 min - 10 min. přestávka - Demonstrace hry ve výchovné situaci: 30 min práce ve skupině + 30 min plenum Kulatý stůl: vyhodnocení vaších zkušeností a formulace strategie v rámci projektu pomocí dvanácti principů Permakultury.

Permakultura “Permanentní agrikultura" Koncept vytvořený Australany Billem Mollisonem a Davidem Holmgrenem v pozdních sedmdesátých letech minulého století, popisující systém navrhování lidských sídel, které fungují v souladu s přírodou.

...se stala: ”Permanentní kulturou" za posledních 10-15 let je pojem častější jako zkratka pro "permanentní kulturu", neboť se slušný počet permakulturních praktiků už neomezuje na pouhé hmotné elementy, protože v Permakultuře jde ve skutečnosti o trvanlivost a stálost živých systémů a lidské kultury.

Základní dějiny permakultury: Rozvoj Permakultury započal několika málo velmi oblibenými rozhlasovými pořady, které vedly k vydání „permakulty 1“ v roce 1978. Bill Mollison pokračoval jakožto globální veřejný zakladatel a učitel. V roce 1988 vydal příručku návrháře, 'Designers Manual', která je dodnes osnovou pro získání certificátu Permakulturního designera.

Poslední vývoj David Holmgren si udržoval daleko méně významné místo na veřejnosti když zkoumal, žil a vyvíjel oné koncepty. V roce 2002 napsal: “Permakultura: Principy cesty nad rámec trvalé udržitelnosti”. Kniha je jednoznačně první knihou, která se permakulturou zabývá ve formátu vysokoškolské literatury, vedoucí ideje do šírších kontextů.

Holmgrenovy principy Byla zde vždy řada vodících principů, nicméně tu nikdy neexistoval jasný konsensus, které principy jsou ty správné. Kniha Davida Holmgrena se pokouší tuto otázku vyjasnit tím, že představuje 12 principů

Fair share – spravedlivé rozdělení. Základní etika Koncept permakultury je založený na třech základních etikách, které dělají tento design tak jedinečným: Péče o zemi Péče o lidi Fair share – spravedlivé rozdělení.

Významnost této knihy ...spočívá v tom, že se znovu zaměřuje na permakulturní debatu a snaží se dosáhnout uznání na vyšší úrovni: “...ve svétě ubývající energie poskytuje Permakultura nejlepší dostupný rámec pro znovurozvržení naších myšlenkových pochodů, jakož i způsobů jak jednáme a jak navrhujeme nové strategie. Neznamená to, že by každý měl mít zeleninovou zahradu nebo jinou permakulturní techniku. Avšak permakulturní myšlení je skutečně založené na ideji redukovat spotřebu energie a kreativně s tím pracovat.

Význam pro ČR O. s. PermaLot hostovalo Davida Homgrena v roce 2005 a přeložilo jeho knihu do češtiny v roce 2006, s podporou českého ministerstva pro životní prostředí. Výchovná hra byla vydána za podpory:

Máme stejné chápání Permakultury? “Permakultura je systém navrhování, který v širokém měřítku organizuje koncepty, principy, techniky a strategie mnoha dobře etablovaných polí do vzoru vzájemně se podporujících vztahů. Jestliže lze ekologické zahradničení, solární energii, agrolesnictví a jiné disciplíny považovat za nástroje, pak je permakultura krabicí s nářadím, ve které je lze zorganizovat pro nejlepší užitek.

Rozvíjení Permakultury: Permakultura je metadisciplínou, která operuje na vyšší úrovni než technika. Permakultura je založená na víře, že pokud rozpoznáme a využijeme vhodné principy z přírodních systémů, budeme konečně moci začít rozvíjet koherentní vědu o navrhování, něco, co podivně schází u lidstva, které se považuje za návrháře životního prostředí.

kritika... pokud se na permakulturu díváme jako na výše zmíněnou krabici s nářadím, je těžké najít podstatnou kritiku: je koneckonců na mechanikovi, aby jednotlivé nářadí vyměnil, pokud by nebyly vhodné pro danou práci. Věřím, že velikost a formát krabice s nářadím je natolik flexibilní, že může obsahovat jakoukoli implementaci, potřebnou pro environmentálně udržitelný vývoj.

...avšak pojďme vyzkoušet PK v praxi Permakulturu nelze se naučit lektorováním a prezentacemi v PowerPointu! Nejlépe se vše naučíte děláním, tak jděme do toho...