Káva.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moučníky z kynutého těsta
Advertisements

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Projektový den - vaření
Vánoční cukroví od Adély Pracovní postup
Kavárny Střední odborná škola Otrokovice
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Pokrmy z brambor.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.20 SOU Obořiště
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.21 SOU Obořiště
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_32_INOVACE_11_ODV_645_Str
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Teplé nápoje Číslo DUM: VY_52_INOVACE_107_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.13 SOU Obořiště
Recept na perník.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.19 SOU Obořiště
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.16 SOU Obořiště
 INGREDIENCE:  125 g másla (v kostce), 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry, sůl, bylinky  POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo necháme povolit,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Ivana Francová, SOU LIběchov Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Ročník: III.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Start-up 100ml ovocného zákysu s pomerančovou příchutí,50g hruškového nízkotučného jogurtu,1zarovnaná lžička rozpustné kávy,1 lžička dietní vlákniny zákys,jogurt.
Příprava vánoční večeře. Kapr s pivní omáčkou. Ingredience 1,5 kilogramu kapra bez vnitřností a šupinbez 1 velkou cibuli 1 mrkev 1 lžíci másla 1 lžíci.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
ZAČNEME menu.  POTŘEBUJEME:  6 vajec  250 g pískového cukru  1 dl oleje  1 dl vody  250 g polohrubé mouky  1 vanilkový puding  Lžíce kakaa  2.
Moučníky z litého těsta
Mexická kuchyně.
Příprava Vánoční večeře
VÁNOČNÍ KUCHAŘKA.
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
NákypyNákypy Jednoduché restaurační moučníky. Jablková žemlovka Nakrájené žemle na plátky, zvlhčíme mlékem s rozšlehanými žloutky Očištěná jablka nakrájíme.
Sněhové kokosy Z bílků ušleháme sníh, po částech do něj všleháme krupicový cukr, poté moučkový cukr a nádobu vložíme do horké vodní lázně a šleháme, až.
SVATEBNÍ DORT DVOUPATROVÝ
Ořechovo medové řezy Medovník.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Technologie Ročník:III.
charakteristika kovového inventáře
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.11 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Recept jak udělat krtkův dort…
Guláše z jatečného masa
Ingredience Brokolice 1/2 kg Brambory 4 ks Cibule střední 1 ks Česnek 2 stroužek Tavený sýr - trojúhelníček 2 ks Pomazánkové máslo velká, vrchovatá 1 lžíce.
ZAPÉKÁNÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a.
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Štědrovečerní večeře.
Lasaně zapečené se zeleninou
20 g 50 g Včelí úly – recept Potřebujeme : 50 g 160 g Krém: 150 g másla 150 g moučkového cukru dle chuti rum nebo vaječný koňak 1 polévková lžíce svařeného.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Nápoje Teplé Studené káva koktejly nealko čaj limonády Kakao, čokoláda
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Flambovaní ovoce
280 g hladké mouky 140 g másla 50 g mletých ořechů 10 g droždí kávová lžička cukru 2 lžíce mléka citronová šťáva citronová kůra kávová lžička mletého.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Ročník: III.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Babiččiny Slíváky aneb švestkové kynuté buchty
Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Druhy kávy Obor vzdělání:65-42-M/01 Hotelnictví Popis.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
BANÁNOVÉ CHIPSY (Mustafa) 20/08/15 | Recept | GhanaGhana
Složitá obsluha míchání předkrmového salátu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace.
TĚSTA LITÁ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsta litá, litá kynutá, lívance palačinky, trhanec.
NEPEČENÉ DESERTY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: nepečené, deserty, příprava Autor: Bc. Jana.
Recept – Hororové cupcakes
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Transkript prezentace:

Káva

Výroba kávy Pří procesu je důležitá doba pražení a teplota (160-180°C) Po pražení se musí zrna rychle zchladit. Káva se dostává v podobě mleté i zrnkové.

Káva kávu upravujeme vždy z čerstvé pitné vody a jemně mleté kávy       nádoby a přístroje, ve kterých kávu připravujeme, musí být čisté a odmaštěné      upravenou kávu ihned podáváme, aby nechladla a neztrácela na vzhledu a chuti

Druhy kávy Káva v šálku Káva espreso        U nás nejrozšířenější způsob úpravy kávy.       Porce kávy se nasype do zahřátého šálku a zalijeme vroucí vodou.        Balený cukr se podává zvlášť. Káva espreso       Je silná černá káva připravovaná po jednotlivých porcích v espresu.       Kávový extrakt vytéká do podloženého šálku, ve kterém kávu podáváme.      Balený cukr podáváme zvlášť.

Druhy kávy Je silná cezená káva, podává se v mokka příboru. Turecká káva Připravuje se a podává v džezvě s mokka šálkem. Mletá káva se zalije studenou vodou a necháme dvakrát vzkypět a odstavíme z tepelného zdroje. Arabská káva Připravuje se jako turecká, ale do džezvy se spolu s kávou dává také pískový cukr. Mokka káva Je silná cezená káva, podává se v mokka příboru.

Druhy kávy Kapaná káva Černá káva připravovaná a podávaná ve dvoudílném příboru. Z horní části se sítkem překapává káva do sklenky v objímce. Podáváme s podšálkem na odložení horní části. Kávy s mlékem Káva bílá Připravuje se ze tří dílů kávy a dvou dílů mléka Obrácená káva Bílá káva připravená ze dvou dílů kávy a tří dílů mléka. U obou káv používáme horké mléko.

Druhy kávy Italská káva Kapucin Mletá káva zavařená do mléka s cukrem. Podává se cezená v šálku nebo sklenici. Kapucin Cezená káva s kondenzovaným mlékem (neslazeným) s popraškem skořice. Kávu podáváme v zahřátém šálku a cukr zvlášť.

Druhy kávy Kávy se šlehačkou Vídeňská káva Mramorová káva Cezená káva a před hostem nebo bezprostředně před podáním přilijeme do kávy 2cl neslazeného mléka. Lijeme po vnitřní straně sklenice, aby vzniklo mramorování. Servírujeme ve vyšší silnostěnné sklenici, balený cukr zvlášť. Kávy se šlehačkou Vídeňská káva Je cezená káva zdobená šlehačkou, podává se v silnostěnné sklenici. Balený cukr se podává zvlášť.

Druhy kávy Čokoládová káva Cezená káva s procezenou čokoládou, ozdobená šlehačkou a posypaná zbytkem strouhané čokolády. Podává se v silnostěnné sklenici. Kávy s alkoholem Královská káva Do silnostěnné sklenice vložíme větší kostku cukru, na ní nalijeme nahřáté brandy  a zapálíme. Jakmile plamen uhasne nalijeme na cukr cezenou kávu a přidáme šlehačku.

Druhy kávy Alžírská káva Irská káva Pařížská káva Do silnostěnné nahřáté sklenice slijeme kávu, ozdobíme šlehačkou a přelijeme kakaovým likérem. Alžírská káva Do silnostěnné sklenice vložíme porci šlehačky, zalijeme vaječným likérem a lijeme tenkým proudem cezenou kávu. Irská káva Do vyšší silnostěnné sklenice nalijeme whisky, pak cezenou kávu a nakonec opatrně přiléváme po lžičkách nepatrně našlehanou, vychlazenou smetanu.

Druhy kávy Holandská káva Do šálku nalijeme gin, pak přidáme cezenou kávu a ozdobíme šlehačkou. Švýcarská káva Cezená káva servírována v šálku, zvlášť podáváme třešňovici a balený cukr. Ruská káva Cezená káva servírovaná v šálku a zvlášť podáváme vodku a balený cukr.

Druhy kávy Různé kávy Francouzská káva Mražená káva Zabione (zabojón), připravuje se v silnostěnné sklenici. Vidličkou v ní našleháme žloutek s cukrem, zalijeme hořkou cezenou kávou, zamícháme a podáváme. Mražená káva Do vysoké silnostěnného poháru vložíme dávku zmrzliny, zalijeme studenou cezenou kávu a ozdobíme šlehačkou. Káva pro povzbuzení Do nahřátého šálku dáme cezenou kávu, přidáme citrónový džus, pepř a podáváme. Můžeme podávat teplou i studenou.

Výrobky z kávy Labužnické želé z černé kávy 30 kostek cukru, 3 lžíce vody, 600 ml filtrované kávy, 15 gramů želatiny, hoblinky hořké čokolády a šlehačka na ozdobení Z cukru a vody se připraví sirup, přidá se káva a směs se zahustí želatinou. Nalijeme do formy a dáme vychladnout. Podáváme se šlehačkou a čokoládou. Jedná se o netradiční kávové překvapení

Výrobky z kávy Kávové lanýže 1/3 šálku čerstvě připraveného espresa, 2 lžičky jemně mleté kávy 7/8 šálku krystalového cukru, 1 šálek mletých mandlí, 1/2 lžičky mandlového extraktu 1/2 šálku cukru smícháme s espresem, dáme do malého hrnečku, kde se za občasného míchání vaří na středním plameni až tekutina získá konzistenci sirupu, pak se přidají mandle a jemně rozmíchají. Směs necháme do druhého dne uležet v lednici. Zchlazenou směs rozmícháme s mandlovým extraktem a ze vzniklého těsta se uválí malé kuličky, které se obalují v kávové směs, připravené smícháním 2 lžiček cukru a mleté kávy. Hotové lanýže klademe na povoskovaný papír a uložíme na plechu do lednice. Řádně vychlazené podáváme k espressu. Vhodné je servírovat lanýže jednotlivě ve speciálních ozdobných papírových mističkách.

Výrobky z kávy Banánová pěna se zmrzlinou pro milovníky kávy 1 banán, 1 šálek silné černé kávy, 2,5 dl kávové zmrzliny, 1 lžička vanilkového cukru Kávu přecedíme a necháme dobře vychladit, v mixéru rozmixujeme dohladka banán nakrájený na kousky,zmrzlinu a cukr společně s vychlazenou kávou. Našlehanou směs ihned podáváme, může se dozdobit šlehačkou.

Královský kávový pohár 4 lžíce rozpustné kávy, 1 bílek, 2 dl smetany ke šlehání, 2 lžičky na nudličky nakrájených opražených mandlí,strouhaná čokoláda, kompotované višně, 2 lžíce krystalového a 4 pískového cukru Smetanu ušleháme tak, aby byla co nejtužší,přidáme cukr a rozpustnou kávu, vmícháme tuhý sníh z bílku a cukru. V miskách nebo pohárech posypeme nastrouhanou čokoládou a ozdobíme višněmi. Na závěr předkládáme skutečně netypickou grilovací omáčku, jejíž součástí je také káva. Je vhodná na přípravu grilovaných mas a svou chutí se naprosto vymyká běžně dostupným marinádám. K její přípravě budeme potřebovat

Neobvyklé recepty Cremat - katalánská specialita 300 ml brandy, 150 ml bílého rumu, 2 tyčinky skořice, Kůra z jednoho citrónu, 6 kostek cukru, 600 ml silné kávy Na pánev dáme brandy, rum, skořici, kůru a cukr a pomalu zahříváme. Pak zapálíme, směs prudce vzplane, necháme ji hořet dokud se objem tekutiny nezmenší asi o 1/3, což je přibližně 10 minut. Pak na pánvi poklicí uhasíme plameny a tekutinu nalijeme do horké kávy, přecedíme a podáváme

Granita di caff'e - letní zmrzlinová káva Připravíme sirup ze 125 g cukru a 450 ml vody, přidáme 300 ml velmi silné kávy a necháme vychladnout V misce na led necháme zamrazit dokud se kolem hran nevytvoří ledové krystalky, pak rozmícháme až krystalky rozdrtíme a opět necháme zamrazit, každou půl hodinu vše opakujeme. Po 2-3 hodinách je granita úplně zamrzlá, podáváme ji ve vysokých sklenicích a zdobíme šlehačkou. V horkých letních dnech je velmi osvěžující.

Libanonská káva s kardamomem Celá kávová zrna promícháme s několika lusky kardamomu a dohromady umeleme. Pak si připravíme džezvu, do které nasypeme lžičku cukru a necháme ho nad ohněm částečně zkaramelizovat, přilijeme 300 ml vody a přivedeme k varu. Pak přidáme 2 lžičky kávy a opět necháme přejít varem, odstavíme z ohně a podáváme, až když se lógr usadí.